"De maine ma las de fumat!" este promisiunea facuta, cel putin o data, de toti cei dependenti de tigari. Dar, dupa ce se face "maine", apar primele probleme legate de renuntarea la fumat.

Sevrajul nicotinic este calificat de medici drept o boala, care are si un nume de cod: DSM-IV, si reprezinta toate simptomele care apar la oprirea aportului de nicotina dupa o utilizare indelungata.

Manifestarile sevrajului sunt multiple si difera in functie de persoana - exista fumatori care nu au avut nici unul din simptomele sevrajului nicotinic, dupa cum exista si persoane care "incearca" forme severe.

Din fericire, ele sunt trecatoare - au un punct culminant la aproximativ 48-72 de ore, pentru ca apoi sa scada treptat in trei sau patru saptamani. Cauza este simpla: fiind un drog in adevaratul sens al cuvantului, tutunul perturba functionarea creierului, generand o dependenta atat fizica, cat si psihica.

Ce spun dependentii dupa ce renunta

n "As da orice pentru o tigara!" - semnifica nevoia acuta de a fuma. Acesta este cel mai frecvent si mai tipic simptom de sevraj nicotinic. Este cauzat de scaderea concentratiei de nicotina din sange.

Se manifesta prin episoade de scurta durata (1 - 3 minute), aparent fara o motivatie deosebita, ce pot surveni chiar la cateva luni dupa renuntarea la fumat.

* "N-am astampar" - se traduce prin nervozitate, iritabilitate, anxietate. Substantele inhalate prin fumul de tutun afecteaza intregul sistem nervos central, iar nervozitatea provocata de lipsa acestor substante poate dura cateva zile.

In plus, absenta ritualului, ticului, obiceiurilor induce o stare de nervozitate, anxietate, "stare de rau" care pot dura chiar luni, in functie de capacitatea de adaptare a persoanei.

* "Am capul greu" - arata ca omul sufera ameteli ocazionale si dureri de cap. Multe persoane mentioneaza aceste efecte. Cauza rezida in faptul ca, in urma renuntarii la fumat, concentratia oxigenului din sange creste ca urmare a disparitiei monoxidului de carbon.

Ca urmare a absentei nicotinei, substanta puternic vasoconstrictoare, se produce o crestere a fluxului de sange catre creier, ceea ce poate provoca uneori migrene. Ametelile pot aparea o data sau de doua ori pe zi, in prima saptamana si dureaza in mod normal o secunda sau doua.

* "Mi-e foame de mor" - Acest simptom apare la multi dintre fostii fumatori care remarca faptul ca au tendinta de a manca mai mult decat inainte. Explicatiile sunt multiple: revenirea la normal a centrului foamei si satietatii, revenirea la normal a metabolismului, inlocuirea gestului de a fuma cu cel de a manca.

In plus, absorbtia hranei imbunatatindu-se, odata cu renuntarea la fumat poate aparea o usoara crestere in greutate.

Articol integral in Adevarul