Cu riscul de a fi condamnati la moarte pentru terorism de KGB-ul lui Lukasenko, locuitorii Minskului sint chemati in strada duminica, dupa alegerile prezidentiale, pentru a protesta fata de fraudele electorale.

Alexander Milinkevici, principalul candidat al opozitiei la alegerile prezidentiale din Belarus, le-a cerut cetatenilor sa iasa pe strazi dupa inchiderea urnelor, in ciuda amenintarilor.

„Statul intentioneaza sa falsifice in totalitate scrutinul. Au pregatit deja procentele pe care le vor anunta", a declarat Milinkevici in orasul Borisov, la circa o suta de kilometri de Minsk. Riscurile la care se supun cei care ii vor urma indemnul cresc insa pe masura ce se apropie ziua oficiala a alegerilor.

Stepan Sukhorenko, seful KGB-ului din Belarus, i-a amenintat joi cu pedeapsa cu moartea pe cei care ar indrazni sa conteste rezultatele alegerilor si sa protesteze.

Acesta este cel mai serios avertisment al regimului presedintelui Lukasenko de la inceperea campaniei electorale. Membrii opozitiei au fost intimidati in ultimele zile prin efectuarea a numeroase arestari, printre care si a lui Alexander Kozulin, unul dintre candidatii la alegerile prezidentiale.

Pedeapsa capitala

Cei care vor avea curajul sa iasa in strada dupa alegeri vor fi acuzati de lovitura de stat si terorism, ceea ce inseamna, potrivit KGB-istului Sukhorenko, inchisoare pe viata sau chiar pedeapsa capitala, pentru circumstante agravante.

„Noi nu vom permite confiscarea puterii sub masca alegerilor prezidentiale. Actiunile celor care vor indrazni sa iasa pe strazi si sa destabilizeze situatia vor fi calificate drept terorism. (...) Sub aparenta alegerilor, se pregateste o lovitura de stat violenta in tara", a amenintat Sukhorenko in cadrul unei conferinte de presa.

Pregatiri „antitero"

KGB-ul din Belarus a inceput inca de joi sa pregateasca terenul pentru arestari sub pretextul terorismului. Sukhorenko sustine ca opozitia, sub influenta serviciilor straine occidentale, ar pregati sa arunce in aer patru scoli in ziua alegerilor.

„Le uram succes liderilor KGB in lupta lor antiterorista. Le cerem numai sa nu confunde teroristii cu cetatenii pasnici care vor protesta pasnic, pe 19 martie, la adresa fraudelor, a fricii si a umilintei", a reactionat Milinkevici, principalul candidat al opozitiei, intr-un interviu acordat unui post de radio din Polonia.

„Si-au pierdut mintile. Regimul e foarte speriat. Ei nici nu vor incerca sa pretinda acum ca alegerile vor fi corecte. Dar acesta e inceputul sfirsitului pentru actualul regim. Nu poti construi un stat modern si prosper folosind baionete", a adaugat el.

Citeste articolul complet in Cotidianul