In Ungaria, Comisia Electorala a anuntat, luni, ca Partidul Socialist impreuna cu partenerul sau de coalitie, Alianta Liber Democratilor au castigat primul tur al alegerilor parlamentare, cu 113 mandate, transmite Reuters. Principalul partid de opozitie - FIDESZ, a obtinut 97 mandate, in timp ce Forumul Democrat Maghiar a obtinut doar 2.

Este insa pentru prima data cind pentru maghiarii din Romania aceste alegeri au avut o miza redusa.

Aceste alegeri parlamentare au insemnat din multe puncte de vedere mai multe premiere. Astfel, este primul scrutin desfasurat dupa aderarea Ungariei la Uniunea Europeana, in mai 2004. Ele s-au desfasurat in liniste si in conditiile unei participari destul de numeroase, de circa 67% din numarul total al alegatorilor.

Pe de alta parte, este pentru prima data in istoria post-comunista a tarii cind prim ministrul in exercitiu, Ferenc Gyurcsany, isi va pastra postul. Acest lucru depinde si de rezultatul celui de-al doilea tur de scrutiny, dar este foarte putin probabil ca altcineva sa fie desemnat premier.

Gyurcsany, un multimilonar in dolari de doar 44 de ani, este considerat un adevarat "salvator" al Partidului Socialist, fiind apreciat pentru charisma sa, dar criticat pentru conditiile in care a facut avere.

Socialistii au sustinut un program politic si economic "in 100 de pasi", o combinatie de masuri punctuale, avand drept obiectiv revigorarea economiei ungare in diverse sectoare, de la impozite la sanatatea publica.

Ideea de baza a MSZP este necesitatea crearii unei piete libere care sa permita rezolvarea principalelor probleme spinoase ale Ungariei in acest moment, cum ar fi deficitul bugetar considerabil, reducerea somajului si pregatirea pentru trecerea la moneda euro.

"Politica noastra nu este de a proteja Ungaria de concurenta, ci de a o face sa plonjeze in lupta si sa ne asiguram ca iese triumfatoare", declara Ferenc Gyurcsany in campania electorala. Tot el isi propune largirea numarului de programe de infrastructura, de modernizare a economiei in general si a intreprinderilor din anumite domenii, in special.

In schimb, principalul partid de opozitie, FIDESZ, condus de Viktor Orban a avut un mesaj politic orientat mult mai mult spre populism, cu promisiuni electorale privind crearea de noi locuri de munca, pensii mai mari sau scaderea impozitelor.

Conservatorii lui Orban au sustinut in campania electorala rolul protectionist al statului impotriva efectelor nefaste ale "capitalismului salbatic", recomandind ca statul sa protejeze firmele ungare, pentru a mentine si a crea locuri de munca.

Scorul strins inregistrat de cele doua formatiuni politice arata ca Ungaria ramine divizata intre pragmatismul bazat pe liberalism economic si o piata libera, si o retorica populista care isi propune un control mai riguros al economiei si al vietii publice. De data aceasta, prima tendinta a cistigat la o mica diferenta.

O alta premiera a recentelor alegeri parlamentare de la Budapesta se leaga de lipsa unei dezbateri ample privind politica externa a Ungariei. In acest domeniu nu mai este loc de noutati sau inovatii atita timp cit tara este membra a Uniunii Europene cit si a NATO. Singurul subiect de interes pentru Budapesta se leaga doar de maghiarii din diaspora.

Este insa pentru prima data cind maghiarii din afara granitelor nu au mai reprezentat o miza majora pentru partidele budapestane, iar referirile la obtinerea de catre acestia a cetateniei maghiare printr-o procedura simplificata au lipsit aproape cu desavirsire.

Chiar daca in campania electorala FIDESZ a facut unele aluzii la faptul ca ar usura obtinerea dublei cetatenii, socialistii au evitat acest subiect, mai ales ca ei s-au opus – intr-un referendum desfasurat in decembrie 2004 – acordarii acestei lucru pentru cele circa 4,5 milioane de maghiari ce traiesc in afara granitelor.

"Acum avem sansa ca locul resentimentelor si a atacurilor fata de vecini sa fie luat de masuri pragmatice, deloc populiste sau simbolice, pentru relansarea economica a maghiarilor de peste granite, loiali fata de statele in care traiesc", considera publicistul Hugo Agoston, intr-un editorial scris pentru cotidianul oradean Uj Magyar Szo.

Este un punct de vedere sustinut de principalele partide maghiare din Romania, Slovacia sau Vojvodina si care considera ca magharii au nevoie la Budapesta de un partener dispus sa le sprijine eforturile de a obtine autonomii cit mai sporite pe pamintul unde traiesc.