Editura Polirom prezinta cateva din noutatile editoriale ce vor apare in aceasta saptamana de sub tipar.

  • 1. Herta Muller
    Animalul inimii

    Editia a II-a
    Traducere de Nora Iuga
    Colectie: Fiction Ltd

    Roman premiat in 1998 cu prestigiosul International IMPAC Dublin Literary Award.
    „Am scris aceasta carte in memoria prietenilor mei romani care au fost ucisi in timpul regimului Ceausescu. Am simtit ca este datoria mea sa fac asta." (Herta Muller)
    „Fiecare carte a acestei scriitoare germane nascuta in Banatul romanesc, indiferent de genul abordat, poarta amprenta terorii secrete care nu poate fi stearsa din memoria ei. In cartile Hertei Muller, Securitatea nu este doar o institutie represiva, ea imbraca toate aspectele raului uman: de la umilinta si hartuire pina la frica, tortura si moarte.

    De aceea, dialogurile ei cu Securitatea nu se limiteaza la obisnuitele anchete care apar de obicei ca trase la indigo in majoritatea cartilor pe aceasta tema.

    La Herta Muller raul se arata ca o premonitie in fiecare detaliu al lumii inconjuratoare: sint mesaje secrete in plante, in obiecte, in ritualurile zilei, graiuri ascunse pe care numai ea le stie vedea si de aceea textul insusi pulseaza de senzori care semnalizeaza alarma.

    Cea mai complexa si mai completa carte a Hertei Muller este in acest sens Animalul inimii, o carte care te invata sa rezisti, sa te salvezi, sa traiesti." (Nora Iuga)

    Herta Muller, nascuta in 1953 in Banat, a emigrat in Germania in 1987 si a devenit una dintre cele mai apreciate scriitoare in spatiul de limba germana, dar si in alte tari europene.

    Cotidiene importante precum Neue Zurcher Zeitung sau Die Welt i-au consacrat ample editoriale, iar prestigioasa revista literara TEXT+KRITIK, care editeaza numere monografice dedicate exclusiv virfurilor literaturii germane si mondiale, i-a dedicat Caietul 155/2002.

    De la data stabilirii ei in Germania a fost distinsa cu numeroase si importante premii germane si internationale, printre care: „Ricarda Huch", 1987, „Kleist", 1994, „Joseph Breitbach", 2003; Premiul european „Aristeion", 1995, si „IMPAC Dublin" Literary Award, 1998; Premiul Wurth (2006). Din 1999, a fost nominalizata din partea Germaniei pentru Premiul Nobel.

    La Editura Polirom au aparut: Regele se-nclina si ucide si Este sau nu este Ion, ambele in 2005.


  • 2. Jorge Luis Borges
    Cartea de nisip. Proza completa 2

    Traduceri si note de: Cristina Haulica si Andrei Ionescu
    Prezentari si editie ingrijita de Andrei Ionescu
    Colectie: Biblioteca Polirom. Seria de autor „Jorge Luis Borges"

    „Daca il citesti pe Borges frecvent si cu atentie, devii borgesian; a-l citi inseamna a activa o constiinta a literaturii in care el a patruns mai departe decit toti ceilalti." (Harold Bloom)
    Cel de-al doilea volum al prozei lui Borges include piese de rezistenta din creatia marelui scriitor argentinian. Povestirile din volumul Aleph (1949) apartin perioadei de maturitate deplina, perioada initiata de Gradina cu carari ce se bifurca. Sint povestiri fantastice si, in acelasi timp, rescrieri ale unor alte povestiri borgesiene, un joc de oglinzi in care se rasfring imagini anterioare.

    Fauritorul (1960) este un volum mixt, alcatuit din naratiuni scurte si din poeme. Povestirile cu aspect de parabola reiau succint teme si motive ale unui univers deja structurat, pe care scriitorul il imbogateste cu variatiuni noi, cu nuante si accente care ii precizeaza contururile.

    Relatarea lui Brodie (1970) reia ideea borgesiana potrivit careia autorul si personajele, atunci cind vorbesc, nu fac altceva decit sa se cufunde in „memoria infinita", iar „visul fiecaruia este parte din memoria tuturor". Cartea de nisip (1975) este cartea infinita, numita astfel pentru ca „nici cartea, nici nisipul n-au inceput si nici sfirsit".

    Ultimul capitol, Memoria lui Shakespeare (1980) cuprinde patru povestiri, poate unele dintre cele mai inspirate creatii ale lui Borges, scrise de Marele Orb in ultima perioada a vietii.

    Din cuprins:
    Aleph • Fauritorul • Relatarea lui Brodie • Cartea de nisip • Memoria lui Shakespeare

    Jorge Luis Borges (1899-1986), scriitor argentinian, autor emblematic al secolului XX, considerat, deopotriva, promotor, inspirator si parinte al literaturii contemporane. In colectia „Biblioteca Polirom" au mai aparut: Poezii (2005) si Carti scrise in doi (impreuna cu Adolfo Bioy Casares, 2005). Primul volum al seriei de autor dedicate lui Borges poarta titlul de Moartea si busola. Proza completa 1 (2005).


  • 3. Ismail Kadare
    Anul negru • Concurs de frumusete masculina la Stincile Blestemate

    Traducere din limba albaneza, postfata si note de Marius Dobrescu
    Colectie: Biblioteca Polirom

    Anul negru este cronica perioadei celei mai zbuciumate din istoria Albaniei, cea de dupa declararea independentei (1913-1914), infatisind o tara fara un guvern stabil, cutreierata de armate straine, jefuita de bande inarmate si strabatuta, intr-un mars haotic, de ceata lui Shestan Verdha, un taran care si-a parasit tinutul natal minat de dorinta de a-si salva patria.
    Concurs de frumusete masculina la Stincile Blestemate este o nuvela de o frumusete tulburatoare, in care atmosfera de o duritate specifica zonei muntoase din nordul Albaniei se intrepatrunde cu mitul si cu cea mai fina analiza psihologica.

    Ismail Kadare s-a nascut la 26 ianuarie 1936, la Gjirokaster, un mic orasel din sudul Albaniei. A absolvit Facultatea de Filologie la Tirana, apoi si-a continuat studiile literare la Moscova, la Institutul de Literatura „Maxim Gorki", unde a fost coleg cu marii scriitori sovietici ai epocii.

    A debutat cu poezie, primele sale doua volume (Visari juvenile, 1954, si Melancolie, 1957) anuntind deja un talent de exceptie. Saltul la proza a fost facut cu romanul Generalul armatei moarte (1966), considerat una dintre primele douazeci de carti ale deceniului sapte.

    Intre 1990 si 2001 a locuit la Paris, perioada in care a publicat romanele Piramida, Umbra, Spiritus, Florile inghetate din martie s.a., precum si citeva carti de memorialistica. O aparitie remarcabila o constituie Moartea care ne-a unit, zguduitoare carte-document despre evenimentele din Iugoslavia ultimilor ani. In toamna lui 2001, Kadare s-a intors, de aceasta data definitiv, la Tirana.

    In ultimul deceniu, scriitorul albanez a fost nominalizat de patru ori la Premiul Nobel pentru literatura. La Editura Polirom, de acelasi autor, au mai fost traduse: Generalul armatei moarte (2002), Florile inghetate din martie (2003), Piramida (2003), Aprilie spulberat (2004), Fiica lui Agamemnon • Succesorul (2005).


  • 4. Marian Keyes
    Lucy Sullivan se marita

    Traducere de Ines Hristea
    Colectie: Chic

    Simpatica Lucy Sullivan viseaza sa se marite cu Fat-Frumos, dar nici macar nu are un iubit.

    Doamna Nolan insa i-a dat in carti si i-a prezis ca isi va pune pirostriile in mai putin de un an! Lucrurile incep sa se precipite: de unde nu avea nici un pretendent, Lucy il intilneste, mai intii, pe Gus, minunatul Gus (in care insa nu poti avea incredere!) si incepe sa se intrebe: oare el sa fie alesul? Sau poate Chuck, un american super? Sau Daniel, cel mai tare macho din lume? Sau Jude, noul coleg? Isi va gasi Lucy sufletul-pereche?
    „Romanul lui Keyes este amuzant, plin de suspans si scris cu atita caldura, incit iti da senzatia ca stai de vorba cu cea mai buna prietena." (Booklist)

    Marian Keyes este in prezent una dintre cele mai apreciate romanciere irlandeze, desi a inceput sa scrie absolut accidental, in urma cu numai zece ani. A studiat dreptul si finantele, iar in 1993 a inceput sa scrie „dintr-o data" o serie de povestiri ce s-au transformat in romanul sau de debut, Watermelon.

    De atunci a publicat neintrerupt, cartile sale, traduse in peste treizeci de tari, devenind imediat bestselleruri.


  • 5. Oleg Serebrian
    Dictionar de geopolitica


    Prin cele peste 400 de articole ale sale, Dictionarul de geopolitica ofera definitii si explicari ale notiunilor si teoriilor vehiculate in prezent in politica internationala. Sint expuse, in mod sistematizat, concepte precum „noua ordine mondiala" sau raporturile dintre factorii geografici, dinamica statelor si consecintele ei, realizindu-se o perspectiva globala asupra domeniului.

    Totodata sint prezentate numele de referinta care au dat, de-a lungul timpului, contur acestei stiinte.

    Din cuprins:
    Alianta interstatala • Balcanizare • Criza economica • Descentralizare • Enclava • Genocid • Jihad • Lumea a Treia • Mondializare • Putere regionala • Regionalizare • Stat-tampon • Sovinism • Tehnocratie • Zona offshore

    Oleg Serebrian (n. 1969) a studiat istoria si dreptul la Universitatea de Stat „Ion Creanga" din Chisinau si relatii internationale la Institutul European de Inalte Studii Internationale din Nisa. A urmat apoi specializari la Universitatea Edinburgh si la Institutul International pentru Administrare Publica din Paris. In 1998 si-a sustinut doctoratul in stiinte politice.

    In 1998-1999 a fost seful Directiei analiza politica din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Moldova si purtator de cuvint al ministrului, iar intre 1999 si 2002, prorector al Universitatii Libere din Moldova (ULIM).

    Incepind cu 1998 a fost profesor invitat la diverse centre universitare din SUA si Europa, inclusiv la Universitatea Harvard, Universitatea din Varsovia, Institutul European de Inalte Studii Internationale din Nisa (din 2005 este si membru al Senatului institutului), Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca etc. Din martie 2005 este deputat in Parlamentul Republicii Moldova.

    Este autorul volumelor Geopolitica spatiului pontic (1998), Politosfera (2001) si Politica si geopolitica (2004), precum si al mai multor studii in domeniul geopoliticii si al geografiei politice. In 2000, pentru meritele sale in dezvoltarea stiintelor politice, a fost decorat de presedintele Romaniei cu Ordinul „Steaua Romaniei" in grad de ofiter.


  • 6. Dan Horia Mazilu
    Lege si faradelege in lumea romaneasca veche


    Istoric al literaturii romane vechi, profesorul Dan Horia Mazilu dezvaluie in acest volum, cercetind minutios cronici muntene sau moldovene, o lume medievala romaneasca incarcata in toate straturile ei de violenta.

    Din relatarile cronicarilor se contureaza o „paradigma insingerata" ce insoteste primele timpuri de istorie statala a Tarii Romanesti si Moldovei, caci puterea se cistiga si era pastrata prin mijloace deloc pasnice si se pierdea adesea prin suprimarea detinatorului ei.

    Dar tensiunea si relatiile conflictuale caracterizeaza in egala masura centrul, ca si periferia, violenta este atit a voievozilor, cit si a marginalilor. Hoti, tilhari, falsificatori, desfrinati si prostituate, ucigasi alcatuiesc o lume pestrita, mintuita citeodata prin imaginarul popular al haiduciei, insa traind prin violenta si ale carei cruzimi erau reprimate prin pedepse nu mai putin crude.

    Daca, asa cum s-a spus, violenta face incontestabil parte din definitia Evului Mediu european, cartea lui Dan Horia Mazilu confirma din plin ca nici cel romanesc nu face exceptie.

    Din cuprins:
    Listele tragice din cronici • Un lexic al violentei • Un „rezervor" pentru delincventa: marginalii • Hotia domestica • Banii „publici" – o tentatie permanenta • Falsificatorii • Violenta voievozilor • Un „Dracula" pe care Occidentul l-a ratat • Inamicii „istoriei" sau pustiirea ca forma extrema a jafului • Tilharii de drumul mare • Jafuri si crime cu voie de la Domnie • Haiducii – niste tilhari

    mintuiti de imaginarul popular • Represiunea sau despre o ordine niciodata atinsa • Ocna – o anticamera a mortii

    Dan Horia Mazilu (n. 1943, Pitesti), profesor universitar, doctor in filologie, membru corespondent al Academiei Romane, director general al Bibliotecii Academiei Romane, membru al Uniunii Scriitorilor.

    Dintre lucrarile sale, amintim: Cronicari munteni (1978); Proza oratorica in literatura romana veche (2 vol., 1986-1987); Recitind literatura romana veche (1998; Premiul Academiei Romane); Studii de literatura romana veche (2005). La Editura Polirom, de acelasi autor: Noi despre ceilalti.

    Fals tratat de imagologie (1999); O istorie a blestemului (2001; Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti); Voievodul dincolo de sala tronului (2003).


  • 7. Gheorghii Grigorieff, Sebastien Bailly
    Cum renuntam la fumat fara sa ne ingrasam

    Sfaturi si diete
    Traducere de Cezar Petrila
    Colectie: Hexagon. Sanatate. Dietetica

    Vrei sa te lasi de fumat, dar eziti de teama sa nu te ingrasi? Iata o problema usor de evitat. Dupa ce prezinta principalele dezechilibre provocate in organism de fumatul excesiv, precum si cauzele cresterii in greutate odata cu renuntarea la tigari, autorii descriu elementele de baza ale nutritiei si propun aproximativ cincizeci de retete ce respecta regulile dietetice expuse anterior.

    Solutii practice, regimuri bazate pe cunostintele stiintifice actuale, sfaturi privind conservarea si prepararea alimentelor – toate acestea fac din cartea de fata un ghid excelent pentru fostii fumatori, dar si pentru oricine doreste sa manince sanatos si sa se mentina in forma.

    Din cuprins:
    Carentele alimentare ale fumatorului • Programul alimentar al fostului fumator • Pentru a slabi, este utila practicarea unui sport? • Masurarea greutatii • Rezervele energetice ale organismului • Sfaturi dietetice pentru a minca bine si a slabi sanatos • Compozitia alimentelor si bazele nutritiei • Mecanismele pierderii in greutate • Retete pentru slabire • Modurile de a gati • Gustari si aperitive • Deserturi • Bauturi

    Gheorghii Grigorieff, doctor in medicina, a fost printre primii care, in anii ’80, au folosit acupunctura si terapiile comportamentale pentru dezintoxicarea celor care renuntau la fumat. A mai publicat: Guide pratique.

    De l’acupuncture a l’acupressing (Marabout, 1980), Soignez-vous a la chinoise (Marabout, 1990), Stop a la cigarette! (Eyrolles, 2004), L’acupuncture (Eyrolles, 2004), La dietetique du fumeur (Eyrolles, 2004), Mieux communiquer avec son medecin traitant (Eyrolles, 2005), Je parle avec mon medecin (Editions d’Organisation, 2005) si Psycho de base (Editions d’Organisation, 2005).
    Sebastien Bailly, jurnalist si formator in domeniul comunicarii scrise, este pasionat de bucatarie si de gastronomie. De acelasi autor: Jouez avec les mots! (Eyrolles, 2003).


  • 8. ***
    Revista de Psihologie Organizationala

    Volumul V, Nr. 4, 2005
    Colectie: Reviste si publicatii
    Revista editata in colaborare cu Centrul de Psihologie Aplicata – Universitatea din Bucuresti.
    Responsabil de numar: Eugen Avram
    Din cuprins:
    Antecedents of job embeddedness: The role of individual, organizational, and market factors (Cezar Giosan, Brooks C. Holtom, Mary R.

    Watson) • Rolul moderator al autoeficacitatii in relatia dintre stresul in munca si sanatatea psihica (Neculai Cristina, Jakab Erno) • Determinarea intrinseca a nevoii de performanta (Drugas Marius) • Particularitati psihosociale ale muncii bibliotecarului scolar (Aurel Ion Clinciu, Simona Clinciu) • Relatia dintre ritualuri si cultura organizationala (Cristian Ziliberberg) • Studiu privind

    modificarea expectantelor salariale (Iolanda Huluta Valentina) • Negociere formala vs. negociere informala intr-un grup de munca. Un demers experimental (Marius Milcu) • Le leadership: quel avenir? (Mielu Zlate)