Un director de scoala, care promitea ca premierul Tony Blair ii va recomanda pe donatorii generosi pentru un loc in Camera Lorzilor, a fost arestat, joi, el fiind prima victima in scandalul imprumuturilor fictive din care Partidul Laburist si-a finantat cheltuielile electorale.

Directorul Des Smith, care conducea o respectabila scoala catolica din Essex si ii servea drept consilier lui Blair, era insarcinat sa atraga sponsori pentru un program de creare a unei retele de scoli de stat speciale in mai multe orase britanice.

Programul este extrem de nepopular in randurile laburistilor, deoarece presupune deopotriva finantare publica, dar si din partea unor donatori, care, in schimbul a circa doua milioane de lire, capata dreptul de a alege membri in consiliul institutiei scolare si de a decide ce materii vor fi predate.

Ideea acestor scoli „preferentiale" este contrara doctrinei socialiste a laburistilor si a fost criticata chiar de membrii cabinetului Blair, scrie „The Independent", dar premierul a insistat ca ele sa fie create.

Odata cu arestarea lui Des Smith a reiesit si motivul insistentei lui Blair: multi dintre sponsorii scolilor erau si creditori („secreti", pana acum o luna) ai Partidului Laburist, iar opt dintre ei chiar au fost propusi de premier pentru diverse titluri onorifice (comandori si ofiteri ai Imperiului Britanic sau lorzi).

Promisiunea ca banii donati vor aduce respectivele titluri a fost obtinuta de catre un reporter al „Sunday Times", care il are inregistrat pe Smith spunand ca donatiile generoase, catre mai multe scoli, vor atrage una dintre aceste recompense „aproape sigur... practic, daca un guvern laburist se afla la putere".

Reporterul sub acoperire s-a dat drept asistent al unui om de afaceri interesat, caruia Smith i-ar fi transmis ca „ in mod sigur" devine lord daca totalul donatiilor s-ar ridica la 10 milioane lire sterline.

Pe baza acestor informatii obtinute de presa si ancheta Scotland Yard-ului, Des Smith a fost acuzat ca a incalcat o lege din 1925 pentru prevenirea oferirii abuzive de titluri onorifice, dar a fost eliberat pe cautiune.

Fostul consilier al lui Blair ar putea primi imunitate din partea procurorilor, daca accepta sa ofere mai multe detalii despre cum se obtin sponsorizarile in Partidul Laburist.

Guvernul britanic a refuzat sa comenteze arestarea, dar surse anonime din partidul de guvernamant vorbesc de faptul ca, in ziua arestarii si dupa, nimeni nu a mai vrut sa iasa in fata pentru a-i lua apararea lui Blair, asa cum a fost cazul la declansarea scandalului.

Daca, in cazul numirilor in Camera Lorzilor, premierul nu ar fi putut face decat simple propuneri, o comisie speciala avand decizia finala, in cazul titlurilor de mai mica importanta promise donatorilor pentru scoli, Tony Blair era cel care putea decide singur daca sa le acorde sau nu.

Citeste articolul complet in Gandul