Tentativa premierului italian Silvio Berlusconi de a contesta victoria adversarilor sai de centru-stanga in alegerile legislative din Italia a devenit tot mai putin credibila, vineri, dupa ce acuzatiile sale privind presupuse "nereguli" si "masinatiuni" in procesul de vot nu au fost confirmate cu dovezi.

Fluierul final al meciului postelectoral, declansat de refuzul lui Berlusconi de a-si recunoaste infrangerea, a venit din partea presei italiene. In urma unor anchete, ziarele au dezvaluit ca buletinele de vot anulate care ar putea fi revalidate in urma verificarilor organelor electorale sunt mult mai putine decat afirmase liderul coalitiei de centru-dreapta.

Numai 2.000 de voturi contestate

Berlusconi a declarat dupa incheierea alegerilor ca autoritatile electorale trebuie sa controleze 43.000 de voturi, a caror anulare poate fi contestata, si ca nu-si va recunoaste esecul decat dupa incheierea verificarilor.

Dar, dupa ce au numarat voturile contestate in toate sectiile din tara, ziarele italiene au dezvaluit ca numarul real al buletinelor care ar putea fi revalidate este de numai 2.000, nivel care nu are cum sa schimbe rezultatul alegerilor.

Scrutinul de duminica si luni a oferit aliantei de centru-stanga, conduse de Romano Prodi, majoritatea in Camera Deputatilor, cu un avantaj de 25.000 de voturi. La Senat, stanga a castigat la o diferenta de doua mandate, gratie voturilor diasporei.