Este vorba de asa numita "ipoteca inversa". Ce inseamna acest lucru? Pensionarul incaseaza lunar sau o singura data de la banca o suma de bani pe seama proprietatii sale. Cand moare, banca ia totul. Un astfel de sistem i-ar ajuta pe multi dintre romanii care, retrasi din activitate, abia acopera, din pensie, cheltuielile legate de intretinerea imobilului.

Larg raspandita "afara", unde sunt rare cazurile in care parintii isi lasa casa mostenire copiilor, moda "ipotecii inverse" nu a patruns insa in Romania. Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Bancilor din Romania (ARB), este de parere ca acest model nici nu va fi adoptat in viitorul apropiat si de institutiile de credit autohtone.

"Bancile nu sunt inca deschise la asa ceva. Ca sa lanseze un astfel de produs, ele trebuie sa aiba in spate societati imobiliare. Asta ca sa nu mai spun ca multe dintre persoanele iesite la pensie nu au niciun fel de proprietate", a spus Ghetea.

In schimb, consultantul financiar Bogdan Baltazar este mai increzator. El ne-a declarat ca nu va mai dura mult pana cand bancile vor recurge la un astfel de produs.

Mai mult, precizeaza acesta, nu e nevoie ca ele sa aiba in spate o societate imobiliara, "pentru ca deja au departamente de recuperari si valorificari, atata vreme cat acorda credite ipotecare".

Proprietar fara drept de folosinta

La data incheierii contractului de "ipoteca inversa", banca devine proprietara imobilului, dar nu poate sa il foloseasca decat dupa decesul pensionarului. Pentru acesta, avantajul unui astfel de produs consta in faptul ca poate locui in imobilul pe care l-a avut in proprietate, drept pe care l-ar fi pierdut in cazul in care il vindea.

Articol integral in EVZ