Stie deja toata lumea ca infrastructura este un punct slab al Romaniei, iar pentru a imbunatati situatia, municipalitatile trebuie sa faca rost de sume importante de bani. Primariile au de ales, pentru a face fata cheltuielilor, daca apeleaza la clasicele credite bancare sau la emisiuni de obligatiuni.

Gropile din asfalt, acolo unde acestea exista, canalizarea deficitara in orase, in unele cazuri lipsa digurilor care sa protejeze orasele de inundatii, toate aceste probleme necesita eforturi financiare semnificative.

In urma cu un an de zile, obligatiunile pareau sa fie preferate de primarii. Asta datorita dobanzii mai mici pe care o puteau plati municipalitatile si a cererii mari pentru astfel de instrumente, fapt ce asigura oricarei primarii succesul unei emisiuni de obligatiuni.

Prezentul nu mai arata la fel. Orasele se indatoreaza in continuare, insa concurenta mai mare din zona bancara a coborat mult costul obtinerii unui credit. Obligatiunile pe care le astepta toata lumea pentru sfarsitul lui 2005 si inceputul lui 2006 nu au mai aparut, si nici nu exista zvonuri ca in viitorul apropiat va fi altfel.

In afara de Timisoara si Targu Mures, care pregatesc noi obligatiuni in perioada urmatoare, nu se mai aude nimic din aceasta directie.

Daca, acum un an, BCR nu avea rival pe partea de creditare a municipalitatilor, intre timp au inceput sa se implice si alte banci. Dexia a venit in Romania special pentru aceasta zona, iar dintre bancile care operau deja in Romania, BRD, Alpha Bank sau HVB nu au ezitat nici ele sa atace partea de creditare pentru municipalitati.

Dupa ce, in urma cu un an, dobanzile la creditele in lei pentru municipalitati erau cu unul pana la doua procente peste dobanda interbancara la credite (BUBOR), acum ele au scazut semnificativ, existand in unele cazuri banci dispuse sa ofere imprumuturi si la o rata a dobanzii mai mica decat BUBOR.

Scadere, asadar, de la o dobanda de 11%-12% in urma cu un an, pana in jurul valorii de 9% in prezent. Dincolo, insa, de diminuarea dobanzii in general, diferenta mai mica intre dobanda la credite si BUBOR arata clar o concurenta acerba pe aceasta piata, bancile fiind acum dispuse sa imprumute bani si pentru castiguri mai mici.

Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, vede in numarul mai mic de emisiuni obligatare si un semn de maturizare a administratiei locale. "Parerea mea este ca s-a trecut de etapa de la inceput, cu oferte mici si relativ simple, iar in acest moment se studiaza, probabil, emisiuni mai mari si mai complexe.

Termenele vor fi probabil in viitor mai lungi, iar emisiunile de obligatiuni ar putea fi combinate cu credite directe din partea bancilor", considera el.

Oferta bancilor e servita pe tava, poate avea caracteristici personalizate pentru fiecare primarie (perioada de gratie atat cat e nevoie, modalitati de plata flexibile si altele asemenea) si, mai ales, poate fi negociata.

Articol integral in Capital