Utilizatorii de sisteme Mac pe platforma Intel au de acum posibilitatea de a boot-a trei sisteme de operare, dupa ce un proiect open-source a anuntat ca a adaugat Linux la Boot Camp, aplicatia lansata de Apple Computer care permite boot-area de pe Mac a Windows XP.

Proiectul open-source care a oferit prima solutie pentru boot-area unui sistem Mac bazat pe Intel atat in Mac OS X cat si in Windows XP a publicat acum un set de instructiuni privind adaugarea Linux in acest mix.

„Triple Boot", cum a fost denumit de site-ul OnMac.net, se bazeaza pe nou lansatul Boot Camp, utilitarul creat de Apple Computer.

Procedeul nu este insa deloc simplu si nu le este destinat celor „slabi de inger" in domeniul computerelor, intrucat acesta necesita o serie de operatii complicate care implica utilizarea bootloader-ului „LILO".

Pentru a intra in Linux, utilizatorii trebuie mai intai sa boot-eze sitemul Mac in Windows XP, care la randul sau activeaza alte programe, inclusiv LILO, din care pot apoi opta pentru rularea sistemului de operare open-source.

OnMac.net a fost lansat in luna ianuarie de catre Colin Nederkoorn, un texan care a solicitat prin internet donatii pentru un premiu care urma sa fie atribuit primei solutii de dual-boot Mac-Windows pe un computer Macintosh cu procesor Intel.

La mijlocul lunii martie, cu trei saptamani inainte ca Apple sa lanseze Boot Camp beta, Nederkoorn a anuntat o solutie si a acordat premiul de aproape 14.000 de dolari unui grup de dezvoltatori din California.

Desi procedeul de pe OnMac.net nu mai este atat de actual dupa lansarea Boot Camp, Nederkoorn a anuntat ca va mentine site-ul in continuare.

Instructiunile referitoare la Triple Boot pot fi citite pe site-ul OnMac.net. Procedeul a fost testat pe un MacBook Pro, dar nu sipe sisteme Mac mini sau iMac.