Debitul Dunarii la intrarea in tara, sectiunea Bazias, a fost, marti dimineata, in scadere, 14 650 mc/s dar este aproape dublu fata de media multianuala a lunii aprilie, 7900 mc/s.

Luni noaptea, digul de protectie care apara comuna Spantov, judetul Calarasi s-a rupt. Apele ameninta 240 de case.

Si la Constanta situatia ramane critica. Jandarmii au lucrat toata noaptea de luni spre marti, pentru a construi un al doilea dig de protectie in centrul comunei Oltina, dupa ce apele au spart digul de protectie, au inundat cateva hectare de teren si ameninta 130 de locuinte care au fost deja evacuate.

Autoritatile lucreaza in continuare la protejarea stavilarelor Dunarii, dupa ce digurile de la Bistret si Sarata, judetul Dolj au fost rupte.

De asemenea, in aval, la Bechet si Dabuleni se actioneaza pentru protejarea digurilor ca sa nu fie inundate locuintele si terenurile agricole.

Ministerul Mediului informeaza ca pe sectorul, aval Portile de Fier, debitele fluviului au fost in scadere pe sectorul Gruia-Cernavoda si in crestere pe sectorul Harsova-Tulcea.

In urmatoarele ore, debitul la intrarea in tara va fi in scadere.Pe sectorul aval Portile de Fier, debitele vor fi in scadere pe sectorul Gruia-Braila si in crestere pe sectorul Galati-Tulcea.

Hidrologii avertizeaza ca se va situa peste cotele de inundatie statiile hidrometrice: Gruia-Mehedinti, Calafat si Bechet -Dolj, Corabia-Olt, Tr.Magurele si Zimnicea-Teleorman, Giurgiu, Oltenita si Calarasi, Fetesti-Ialomita, Cernavoda si Harsova-Constanta, Braila Galati si Tulcea.

Peste cota de atentie vor fi debitele fluviului la statia hidrometrica Isaccea din Tulcea.

Pana luni seara 8 410 persoane, din 12 judete riverane Dunarii, au fost evacuate.