Romanii controleaza piata sexului din multe regiuni ale Spaniei si se bat pentru suprematie si in Italia. "La Stampa" denunta recent prostitutia masculina practicata in Italia de romani care urmaresc doar castigul, nefiind homosexuali.

Si ziaristii spanioli trag un semnal de alarma, chiar in aceste zile, cand Romania asteapta raportul de tara legat de integrarea in UE. Anchetele de presa releva ca una din trei retele de prostitutie e condusa de romani sau exploateaza prostituate romance. Secretele "succesului" lor?

Aceste organizatii sunt mult mai violente cu femeile care cad in puterea lor, le vand mai ieftin, iar acestea sunt si mai tinere. Acum doua zile, "El Pais" punea "capsuna pe tort", dezvaluind afacerile unei retele de prostitutie romanesti, dupa povestea uneia dintre victime, Liliana.

Saracia de acasa a aruncat-o in mainile proxenetilor

Liliana este acum martor protejat. Ea a acceptat sa-i denunte pe traficantii de carne vie care au sechestrat-o, au supus-o la torturi groaznice si au obligat-o sa se prostitueze, releva cotidianul "El Pais", care a dedicat un amplu articol povestii romancei.

Practic, saracia de acasa a aruncat-o pe fata in mainile proxenetilor. In iulie 2003, Liliana a fost nevoita sa se mute impreuna cu fiul ei intr-un oras din Moldova. Si asta dupa ce casa bunicii, in care locuisera pana atunci, fusese distrusa intr-un incendiu.

Intr-un bar, a cunoscut doi compatrioti care i-au propus o rezolvare rapida a problemelor sale financiare: sa plece in Spania la cules de capsuni. Ei urmau sa se ocupe de drum si cazare.

A plecat din Romania pe 22 august, cu o furgoneta, insotita de cei doi "binefacatori" ai sai, iar trei zile mai tarziu masina i-a lasat in apropierea orasului Valencia, la poarta unei mici vile.

Visul tinerei s-a sfarsit insa cand a trecut pragul acelei case, locuite de o familie de tigani romani: "Tatal" (un barbat de 40 de ani, corpolent, cu bratele si pieptul acoperite de tatuaje), "Mama" (o femeie atragatoare, de 36 de ani) si "Fiul" (un baiat musculos, de 18 ani si 1,85 metri inaltime).

Impreuna cu ei mai traiau doi barbati si trei tinere, despre care Liliana avea sa afle mai tarziu ca lucrau si ele pentru retea.

Inca din primul moment, "Tatal" a fost direct si la obiect: i-a smuls Lilianei pasaportul si a anuntat-o ca nu va lucra la cules de fructe, ci ca prostituata intr-un club de noapte si ca ii era interzis sa plece din casa. "Trebuie sa recuperez cei 1.000 de euro pe care i-am platit prietenilor mei pentru tine", i-a spus el.

Liliana a bolborosit ca nu este dispusa sa lucreze intr-un club. "Tatal" i-a raspuns ca, in acest caz, isi va recupera banii vanzand-o unor marocani. Si-a scos apoi telefonul, incercand sa gaseasca un cumparator. "Am intrat in panica cand am vazut ca vorbea serios", le-a marturisit fata politistilor.

CALVAR. Viata in mainile proxenetilor: batai crunte, violuri, tortura

Liliana a facut cunostinta inca din prima zi cu metodele prin care traficantii le "convingeau" pe fete sa "treaca la treaba". Pentru ca a refuzat sa lucreze in clubul ales de ei, "Tatal" si "Fiul" i-au aplicat prima corectie. "M-au lovit cu pumnii in cap si m-au zdrobit de perete. A doua zi eram plina de vanatai. Nu m-au dus nicaieri pentru ingrijiri", povesteste Liliana.

Amenintata cu mutilarea

In ciuda suferintelor, fata s-a incapatanat sa-i refuze, ceea ce i-a infuriat si mai tare pe traficanti. La doua saptamani de la venirea in Spania, "Tatal" i-a aratat un cutit si i-a spus ca ii va taia mana dreapta si o va trimite in strada la cersit. In fiecare zi, "Fiul" o trezea de dimineata, lovind-o cu pumnii si picioarele si o punea sa curete casa. In final, de teama celor doi, tanara a acceptat sa se prostitueze.

Biciuita cu cablul TV si violata de toti

Intr-o zi a indraznit sa nu le dea proxenetilor toti banii. Si-a pastrat patru euro, ca sa poata suna acasa, dar una dintre celelalte fete a parat-o sefilor. Acestia au decis sa-i aplice o noua corectie fizica. "M-au lovit cu picioarele in stomac si m-au biciuit cu cablul de la antena de televizor. Am lesinat.

Celelalte fete m-au trezit aruncandu-mi cu apa pe fata", isi aminteste tanara. Apoi, "Tatal" a inchis-o in camera o saptamana. In aceasta perioada, sefii gruparii si unul dintre "locotenentii" acestora au violat-o "de cate trei ori fiecare".

Torturata pentru ca a incercat sa fuga

A acceptat sa reia munca, iar dupa o saptamana a reusit sa fuga din club. "Am trecut calea ferata si m-am ascuns intr-o livada de portocale. Dupa-amiaza insa m-au gasit "Tatal" si "Fiul". M-au adus din nou acasa si m-au supus la raporturi orale. (...) M-au batut mai salbatic ca niciodata, am stat patru zile in pat fara sa ma pot misca.

In tot acest timp nu mi-au dat decat apa si nu m-au lasat sa dorm. "Mama" ma trezea la orice ora din zi si din noapte sa fac curat in casa, chiar daca abia puteam sa ma misc", povesteste Liliana.

Articol integral in EVZ