23 de milioane de cetateni britanici sunt asteptati, joi, la urne in Anglia, in primele alegeri locale dupa scrutinul general din 2005, pe fondul unei serii de scandaluri in care sunt implicati mai multi membri ai cabinetului Blair. Potrivit analistilor, scrutinul este un test pentru popularitatea premierului Tony Blair.

Scrutinul se desfasoara pana la ora locala 22.00 (21 GMT), cand cetatenii sunt asteptati sa-si aleaga candidatii pentru cele 4 360 de functii din cadrul a 176 de consilii.

Majoritatea analistilor politici considera ca, inca inainte de a incepe, alegerile sunt pierdute de laburistii lui Tony Blair iar dupa anuntarea rezultatelor este asteptata o remaniere guvernamentala.

In vizor sunt mai ales ministrul de Interne, Charles Clarke, care s-a aflat in centrul unui scandal din cauza eliberarii fara verificare a unor detinuti straini si John Prescot, din cauza relatiei extraconjugale a vicepremierului cu o secretara.

O circumscriptie-cheie este Londra, unde consilii controlate de laburisti risca sa fie castigate de conservatori.

Dar, in cazul unei infrangeri catastrofale este amenintata chiar si functia premierului Tony Blair. El a spus insa ca nu va renunta la funtie mai devreme de expirarea celui de-al treilea mandat al sau, in 2009.

Observatorii politici nu exclud o posibila remaniere a guvernului primului ministru, Tony Blair, si nici o eventuala anuntare a datei cand acesta va parasi fotoliul de sef al guvernului britanic.

Alegerile sunt un test si pentru Partidul Conservator dar si pentru liberal-democrati, formatiuni care au noi lideri si care incearca sa obtina rezultate cat mai bune.