Dupa Petrom, vanzarea distributiilor de gaze si a patru distributii de electricitate nu a adus nici un castig statului roman.

Dupa ce si-au pus sperante in aceste privatizari, romanii au constatat, pe propria piele, ca investitorilor nu le pasa de ei, ci sunt preocupati doar sa scoata cat mai multi bani din afaceri si sa-si recupereze rapid banii investiti.

„Nu s-a schimbat nimic dupa privatizarea Distrigaz Nord si Sud, respectiv Electrica Banat, Dobrogea, Moldova si Oltenia. In ciuda promisiunilor, proprietarii nu s-au grabit sa faca investitii in retele.

Comportamentul fata de consumatori este neschimbat: romanii stau la aceleasi cozi sa plateasca facturile, serviciile sunt de proasta calitate ", remarca autoritatile, nemultumite de tratamentul investitorilor fata de propriii clienti.

Practic, ca si in cazul Petrom-OMV, contractele de privatizare incheiate de fosta guvernare PSD sunt in favoarea investitorilor - nemtii de la E.ON , cehii de la CEZ, italienii de la Enel, francezii de la Gaz de France si in defavoarea statului roman.

„Dupa ce ca a vandut distributiile de electricitate pe bani putini, Guvernul Nastase se face vinovat de lipsa unor prevederi clare in contractele de privatizare pe partea de investitii in retele", sustin specialistii din sectorul energetic.

Potrivit metodologiei de calcul al tarifelor, autoritatile de reglementare recunosc toate costurile investitorilor in tarife, fara sa aiba posibilitatea sa si controleze, la fata locului, daca au fost facute investitiile, sesizeaza persoane implicate in procesul de privatizare a unor distributii de electricitate.

Asa se explica de exemplu, cum Enel a reusit intr-un an sa aiba o cifra de afaceri de 500 milioane euro si un profit de peste 80 milioane euro, dupa ce a platit 112 milioane euro pentru Electrica Banat si Dobrogea. Practic, intr-un singur an, italienii si-au scos banii platiti statului roman.

Anul trecut, tarifele de distributie la electricitate au crescut cu pana la 30%, potrivit evidentelor Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Articol integral in Gandul