Duminica 7 mai se implinesc 20 de ani de cand Steaua Bucuresti castiga Cupa Campionilor Europeni la fotbal. Pe 7 mai 1986, in orasul andaluz Sevilla, Steaua realiza cea mai mare performanta din istoria fotbalului romanesc.

A fost pentru intaia oara cand o formatie romaneasca incheia triumfatoare un parcurs intr-o competitie de mare anvergura, invingand in finala, dupa prelungiri si loviturile de la 11 m, cu 2-0, celebra echipa spaniola FC Barcelona.

Drumul pana in ultimul act al intrecerii a inceput la Vejle (Danemarca), unde Steaua a realizat un 1-1 datator de sperante pentru meciul retur.

La Bucuresti "vitezistii", asa cum i-a numit Dan Claudiu Tanasescu pe jucatorii stelisti, s-au impus de o maniera entuziasmanta, castigand cu un 4-1, incontestabil, care l-a facut pe cel mai reprezentativ jucator danez, internationalul Allan Simonsen, fostul "Balon de aur", sa declare la sfarsitul partidei: "daca

nu-i veti intalni pe Barcelona, Bayern sau Juventus, aveti toate sansele sa ajungeti in finala", ceea ce s-a si intamplat.

In turul urmator, Steaua a dat piept cu ungurii de la Honved Budapesta, echipa care avea in componenta opt internationali maghiari, intre care celebrul pe atunci Lajos Detari.

Dupa un esec la limita inregistrat la Budapesta, scor 0-1, a urmat returul de la Bucuresti, unde "mareea ros-albastra" s-a revarsat spre poarta echipei maghiare, care a scos de patru ori mingea din poarta. Scor final 4-1 si Steaua ajungea in primavara europeana.

Sortii au decis ca in sferturile de finala, echipa condusa de pe banca tehnica de Emeric Ienei si Anghel Iordanescu sa intalneasca formatia finlandeza Kuusysi Lahti, un adversar facil la prima vedere, dar care in tururile anterioare eliminase campioanele URSS-ului si Iugoslaviei.

La Bucuresti, pe un teren imbibat in apa, Steaua n-a reusit decat un scor alb, 0-0, formatia din "Tara celor o mie de lacuri" obtinand un rezultat la care nu indraznea sa spere la inceputul meciului.

Returul a fost de foc, Steaua dominand si ratand ocazii uriase, la fel ca la Bucuresti. Dar cand mai erau 10 minute, Victor Piturca, golgheterul Stelei din acea editie a cupelor europene, a inscris din interiorul careului de 16 m un gol echivalent cu calificarea in semifinale.

In penultimul act, campioana Romaniei urma sa intalneasca pe cea mai galonata formatie belgiana, Anderlecht Bruxelles. Dupa un meci tur, pierdut cu 1-0, Duckadam, Belodedici, T.

Stoica, Lacatus si ceilalti stelisti urmau sa incerce calificarea in finala, performanta neatinsa pana atunci de alta echipa de la noi.

Meciul a inceput furtunos, Piturca si Balint inscriind in minutele 7 si 23, pentru ca Piturca sa inscrie un nou gol in repriza secunda si sa inchida partida.

Scorul de 3-0 si maniera de joc cu care Steaua castiga meciul retur au fost elogiate de intreaga presa internationala, antrenorul belgienilor, Arie Haan, declarand dupa meci:

"Asa cum a jucat Steaua cred ca nici un alt club de pe glob nu-i putea rezista. Primele 25 de minute au fost infernale! Eu n-am vazut o formatie jucand in ritmul, cu inspiratia si cu precizia cu care a evoluat campioana Romaniei in aceasta partida.

Nu spun asta pentru a scuza infrangerea noastra, ci, dimpotriva, spre a sublinia marile merite ale invingatorilor".

La randul sau, cel mai valoros fotbalist belgian, internationalul Enzo Scifo, declara: "Steaua este una dintre cele mai bune echipe pe care le-am vazut de cand joc fotbal. A avut o prima repriza fantastica"

Si a urmat finala de pe stadionul "Ramon Sanchez Pizjuan".

Pe un stadion arhiplin, in care suporterii catalani au creat pe intreaga durata a meciului o atmosfera incendiara, jucatorii Stelei au rezistat presiunii create ajungand la loviturile de 11 metri, unde fantasticul Helmut Duckadam, care ulterior a ajuns in "Cartea Recordurilor", a aparat toate cele patru executii ale jucatorilor spanioli, iar Lacatus si Balint au punctat pentru acel urias triumf.

Si-au adus aportul la acea izbanda, elogiata in presa din intreaga lume, jucatori de o valoare incontestabila: Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Barbulescu - L. Balan, Majaru, Balint, Boloni - Lacatus, Piturca, echipa de baza din acel meci. Dar si Radu II, Iordanescu, Stangaciu, Pistol, T. Stoica, suspendat in acel meci.

In marea lor majoritate, dupa Decembrie '89, au evoluat la echipe din campionate puternice ale batranului continent. De asemenea, trebuie amintita conducerea tehnica, formata din Emeric Ienei si Anghel Iordanescu, si conducerea administrativa, formata din Ion Alexandrescu si Constantin Danilescu.

Ei au fost cei care prin competenta si profesionalism au dus la aceasta extraordinara victorie a fotbalului romanesc.

Program special pe TVR2

Duminica 7 mai, intre orele 18,00 si 20,00, TVR 2 va transmite in exclusivitate, in direct de la Corbeanca, un eveniment special organizat cu ocazia implinirii a 20 de ani de cand echipa de fotbal Steaua Bucuresti a cucerit Cupa Campionilor Europeni.

Va fi o reintalnire cu fotbalistii si antrenorii echipei Steaua care, pe 7 mai 1986, la Sevilla, au realizat cea mai mare performanta a fotbalului romanesc.

Alaturi de antrenorii Emeric Ienei si Anghel Iordanescu, se vor afla toti componentii 'generatiei de aur' a Stelei din 1986/1987: Duckadam, Iovan, Belodedici, Bumbescu, Barbulescu, Majaru, Balint, T.

Stoica, Boloni, Balan, Lacatus, Piturca si Hagi.

Cu ajutorul imaginilor din arhiva TVR, vor fi retraite, dupa 20 de ani, momentele esentiale care au marcat cel mai mare triumf al fotbalului romanesc, intr-un program realizat de Ionel Stoica si moderat de Ionel Stoica si Emil Hossu.