Romania va relua, peste cateva zile, exportul de carne de pasare in tarile Uniunii Europene, a anuntat sambata, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, aflat intr-o vizita in judetul Caras-Severin.

"In cateva zile vom fi deblocati si vom putea face export de pasari, de carne de pasare in Uniunea Europeana, din respect pentru masurile ferme pe care Romania le-a luat pentru combaterea gripei aviare. Acesta este un semnal care ma face sa le raspund si vanatorilor ca vom avea argumente sa deblocam si aceasta vanatoare.

De fapt, noi am ridicat restrictiile de vanatoare in cea mai mare parte a regiunilor din Romania. In zonele de balta, unde veneau pasarile migratoare, acolo am mai mentinut o serie de restrictii, pentru ca era pericolul contaminarii de la pasarea salbatica la cea domestica", a declarat Gheroghe Flutur, citat de Radio Romania Actualitati.

Comisia Europeana urmeaza sa anunte pana in 14 mai, printr-o scrisoare oficiala, data exacta a ridicarii restrictiilor impuse pentru Romania.

Uniunea Europeana a suspendat, la mijlocul lunii octombrie 2005, importurile de produse avicole din Romania, dupa aparitia unor cazuri de infectari ale pasarilor cu virusul gripei aviare.

Decizia oficialilor europeni a provocat crescatorilor de pasari pierderi de aproximativ 33 milioane de euro, potrivit estimarilor Uniunii crescatorilor de pasari din Romania.