Universitatile romanesti si institutele de cercetare breveteaza mult mai putine inventii decat entitatile similare din alte tari, a apreciat Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

"Din analiza statistica a cererilor depuse de romani in functie de tipul de solicitant se constata ca, din pacate, ponderea cererilor provenite din unitati economice, cercetare si invatamant este de sub 30%, fata de peste 70% din cererile depuse de persoane fizice, de regula inventatori.

In tarile dezvoltate ponderea cererilor depuse de persoanele fizice este sub 20% (de exemplu Germania 17%)", a declarat directorul general al OSIM, Gabor Varga. Oficialii OSIM cred ca inventiile care au o aplicare imediata in industrie sunt totusi cele provenite din intreprinderi si din cercetare.

"Analiza numarului de cereri provenite din cercetare si invatamant arata ca media la cercetare este de 9%, iar la invatamant de 1%", a mai spus Gabor Varga. Directorul adjunct al OSIM, Alexan-dru Strenc, a evaluat ca potentialul real de brevetare al universitatilor si institutelor de cercetare este cu cel putin 60% mai mare.

Pe de alta parte, ca urmare a scaderii numarului de cereri inregistrate, a scazut treptat si numarul de brevete acordate. Astfel, se constata o scadere importanta in perioada 2000-2004 a numarului de brevete acordate titularilor romani, in timp ce numarul de brevete eliberate titularilor straini a ramas relativ constant.

Potrivit datelor OSIM, dintr-un total de 165 de institute de cercetare, 47 dintre ele au brevetat intre 1992 si 2004 doar cate o inventie, iar alte 24 cate doua inventii. Doar sase institute (patru de chimie si doua din domeniul electric) au reusit sa breveteze fiecare mai mult de 100 de inventii.

La universitati situatia este si mai dramatica, din aproape 100 de unitati doar 27 reusind sa-si breveteze inventii. Una singura (Politehnica din Iasi) a brevetat 224 de inventii.