• 1. Ioan Petru Culianu
    Gnosticism si gindire moderna: Hans Jonas
    Traducere de Maria-Magdalena Anghelescu si Serban Anghelescu
    Postfata de Eduard Iricinschi
    Colectie: Biblioteca „Ioan Petru Culianu"

    Lucrarea inaugureaza editorial seria cercetarilor consacrate de Culianu gnosticismului, fiind urmata, peste ani, de Gnozele dualiste ale Occidentului (1989, Polirom, 2002) si de Arborele gnozei (aparuta postum, in 1992; Polirom, editia a II-a, 2005).

    Dupa o istorie si o tipologie a scolilor gnostice, cartea prezinta interpretarea poate cu cel mai mare rasunet data gnosticismului in secolul XX, datorata filosofului Hans Jonas, discipol al lui Martin Heidegger.

    Interventia sa a produs o revolutie in studiile consacrate gnosticismului: pentru prima data, cititorul era chemat „sa-si dea seama ca problemele dezbatute in acea epoca indepartata a civilizatiei noastre nu erau straine de cele ale omului modern, intrucit ceea ce defineste in primul rind situatia existentiala a lui homo gnosticus pare sa fie totala alienare in raport cu lumea fizica, alienare

    care se exprima in forme mitologice particulare..." Gnosticism si gindire moderna... este considerata cea mai serioasa cercetare intreprinsa in Italia asupra lui Hans Jonas si a viziunii sale privitoare la fenomenele istorico-religioase ale Antichitatii tirzii.

    Din cuprins:
    Gnosticismul: date fundamentale si istoria cercetarii • Interpretarea existentialista a gnozei • Structurile si tipurile de gnoza • Originile gnosticismului • Gnosticismul si lumea Antichitatii tirzii • Gnosticismul si lumea moderna

    Ioan Petru Culianu (1950-1991) a fost profesor de istoria religiilor la University of Chicago. Prieten si discipol al lui Mircea Eliade, este considerat un expert in gnosticism si magie renascentista.

    De acelasi autor, la Editura Polirom au mai aparut: Arta fugii (2002), Calatorii in lumea de dincolo (2002), Gnozele dualiste ale Occidentului (2002), Pergamentul diafan • Ultimele povestiri (2002), Jocurile mintii. Istoria ideilor, teoria culturii, epistemologie (2002), Eros si magie in Renastere. 1484 (2003), Ioan Petru Culianu.

    Omul si opera (volum coordonat de Sorin Antohi, 2003), Iocari serio. Stiinta si arta in gindirea Renasterii (2003), Cult, magie, erezii (2003), Hesperus (2004), Experiente ale extazului (2004), Dialoguri intrerupte. Corespondenta Mircea Eliade - Ioan Petru Culianu (2004), Mircea Eliade (2004), Jocul de smarald (2005), Pacatul impotriva spiritului.

    Scrieri politice (editia a II-a adaugita, 2005), Religie si putere (editia a II-a, in colaborare, 2005) si Arborele Gnozei (editia a II-a, 2005).


  • 2. Truman Capote
    Alte glasuri, alte incaperi
    Traducere de Mircea Ivanescu
    Colectie: Biblioteca Polirom

    „Un roman intens si stralucitor... Capote poseda o maiestrie narativa uluitoare, o magie proprie." (The Atlantic Monthly)
    Romanul de debut al lui Capote, publicat la doar 23 de ani, a fost inca de la aparitie un enorm succes de critica si de public si este considerat astazi una dintre capodoperele literaturii americane din cea de-a doua jumatate a secolului XX. Tandru, liric si provocator intocmai ca autorul sau, este, dupa marturia acestuia, „menit sa exorcizeze demonii" unei copilarii singuratice.

    Tratind, in buna masura, despre sperantele si angoasele adolescentului Capote, cartea descrie experientele - pe jumatate traite, pe jumatate visate - ale lui Joel Knox, care, dupa moartea mamei sale, vine sa locuiasca, alaturi de tatal pe care nu-l cunoscuse niciodata, la un conac izolat din Alabama.

    Destinele frinte ale excentricilor locatari ai resedintei vor reprezenta pentru tinarul Joel un avertisment si, in acelasi timp, o capcana, iar relatia cu acestia il va ajuta sa descopere lumea adulta si pe sine insusi.

    Truman Capote, unul dintre cei mai importanti scriitori americani ai secolului XX, s-a nascut pe 30 septembrie 1924, la New Orleans.

    Dupa o copilarie petrecuta intr-un orasel din Alabama, se muta la New York, unde, la 17 ani, isi intrerupe studiile si se angajeaza la The New Yorker; curind, incepe sa-si publice povestirile in prestigioase reviste literare, iar in 1948 ii apare romanul Other Voices, Other Rooms, care se bucura de un enorm succes si il impune in atentia criticilor ca pe una dintre cele mai mari sperante ale prozei americane.

    Cartile si piesele de teatru publicate ulterior (A Tree of Night and Other Stories, 1949, The Grass Harp, 1951, Breakfast at Tiffany’s, 1958, In Cold Blood, 1966, A Christmas Memory, 1966, Behind Prison Walls, 1972, Music for Chameleons, 1980), multe dintre ele facind obiectul unor ecranizari celebre, ii consolideaza definitiv reputatia si, totodata, stilul: o combinatie irezistibila de

    nonconformism, ironie, rafinament psihologic si complexitate stilistica. La Editura Polirom, a fost tradus romanul: O vara de rascruce (2006).


  • 3. Kazuo Ishiguro
    Sa nu ma parasesti
    Traducere din limba engleza de Vali Florescu
    Colectie: Biblioteca Polirom

    Rafinamentul si sensibilitatea lui Kazuo Ishiguro dau nastere unei tulburatoare povesti de dragoste, ai carei protagonisti sint trei tineri ce fac parte dintr-o categorie aparte de fiinte umane : „donatori", clone, adica produse de laborator, menite sa furnizeze organe de schimb pentru oamenii „adevarati".

    Tragic, emotionant, tensionat si cu un final surprinzator, Sa nu ma parasesti este unul dintre cele mai bune romane ale lui Ishiguro, nominalizat la Booker Prize, National Book Critic Circle Award si Arthur C. Clarke Award si inclus pe lista celor mai bune carti ale anului in The New York Times, Publishers Weekly si in numeroase alte reviste prestigioase.

    „Cu toate ca substanta teribila a cartii de fata se plaseaza la ani-lumina distanta fata de cea din Ramasitele zilei, romanul acesta este la fel de reusit, de melancolic si de ingrijorator, dar intr-un mod complet diferit." (The New York Times)

    Kazuo Ishiguro este autorul bestsellerurilor: Ramasitele zilei (Polirom, 2002), Pe cind eram orfani (Polirom, 2003) si Un artist al lumii trecatoare (Polirom, 2005). Debuteaza la douazeci si opt de ani cu romanul Amintirea palida a muntilor, premiat cu The Winifred Holtby Prize of the Royal Society of Literature, tradus ulterior in treisprezece limbi.

    In 1986, Ishiguro isi publica al doilea roman, Un artist al lumii trecatoare, nominalizat in acelasi an la Booker Prize, laureat al Whitbread Book of the Year Award si tradus in paisprezece limbi. 1989 este pentru Ishiguro anul de virf al carierei, autorul obtinind cu Ramasitele zilei rivnitul Booker Prize din partea unui juriu prezidat de David Lodge.

    Romanul a fost tradus in peste treizeci de tari si ecranizat de James Ivory, cu Sir Anthony Hopkins, Emma Thompson, James Fox, Hugh Grant si Christopher Reeve in rolurile principale. In 1995 Kazuo Ishiguro a primit distinctia de Officer of The British Empire for Services to Literature si, in 1998, ordinul de Chevalier des Arts et des Lettres din partea statului francez.


  • 4. Aurelian Craiutu
    Elogiul moderatiei
    Colectie: Collegium. Stiinte politice

    Pledoarie convingatoare in favoarea unei virtuti politice fundamentale, dar adesea ignorate - moderatia -, cartea ii propune cititorului o pasionanta calatorie in lumea ideilor politice, care incepe in Grecia antica (Platon, Aristotel), continua in epoca moderna (Machiavelli, Guicciardini, Gracian, Halifax, Montesquieu, The Federalist, Burke, Tocqueville, Guizot, Macaulay), pentru a ajunge, in cele din urma, in pragul zilelor noastre (Aron).

    Adresata deopotriva publicului larg si celui specializat, lucrarea argumenteaza ca avem nevoie astazi, mai mult decit oricind, de moderatie pentru a tempera elanurile radicale sau extremiste ale celor care vad lumea doar in alb si negru, facind indirect si o pledoarie in favoarea unui liberalism politic suplu, a carui principala menire e aceea de a purifica si a modera democratia si institutiile ei.

    Din cuprins:
    Prudenta si moderatia • Guvernarea moderata • Arhitectura guvernarii moderate: Montesquieu • Realismul moderatiei: The Federalist Papers • Moderatia si spectrul revolutiei • Conservatorismul moderatiei: Burke • A modera democratia • Paradoxurile moderatiei: Tocqueville • Moderatia si suveranitatea ratiunii: Guizot • Moderatia astazi • Moderatia si etica responsabilitatii

    Aurelian Craiutu, doctor in stiinte politice al Universitatii Princeton (1999) si profesor in cadrul Departamentului de Stiinte Politice al Universitatii Indiana, Bloomington.

    Teza sa de doctorat a cistigat premiul Leo Strauss (2000) acordat de Asociatia Americana de Stiinte Politice pentru cea mai buna lucrare de doctorat in domeniul filosofiei politice sustinuta in 1998 si 1999 in America de Nord. O varianta revizuita si extinsa a acestei lucrari a fost publicata in 2003, iar traducerea franceza a cartii a aparut in 2006.

    A coordonat impreuna cu Sorin Antohi volumul Dialog si libertate: Eseuri in onoarea lui Mihai Sora (1997). Articolele sale au fost publicate in diverse reviste de specialitate. Este redactor-asociat al revistei European Journal of Political Theory si membru al Grupului pentru Dialog Social din Bucuresti. La Editura Polirom a aparut: Elogiul libertatii: Eseuri de filosofie politica (1998).


  • 5. Sorin Preda
    Tehnici de redactare in presa scrisa
    Colectie: Collegium. Media

    Conceput sub forma unui suport de curs, volumul este o introducere in tehnicile redactarii materialelor de presa scrisa, oferind nu doar o necesara imagine de ansamblu asupra subiectului, ci si numeroase sfaturi, sugestii, contextualizari si exemplificari din peisajul jurnalistic autohton si international.

    Sint tratate elementele de baza corespunzatoare cimpului diversificat si eterogen al scriiturii de presa. Scrisa intr-o maniera clara si atractiva, lucrarea constituie o abordare orientata spre aspectele practice, spre acele proceduri de lucru ce pot fi aplicate consecvent in munca de zi cu zi a jurnalistului.

    Din cuprins:
    Contextul demersului jurnalistic • Virtutile stilistice ale textului jurnalistic • Tipuri de discurs jurnalistic • Gestionarea textului jurnalistic • Discursul jurnalistic • Genuri de teren • Presa astazi

    Sorin Preda este doctor in stiintele comunicarii si sustine diverse cursuri (scriitura de presa si genurile de opinie) in cadrul Universitatii „Media PRO" si al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti.

    Jurnalist si scriitor, a publicat volumele de proza Povestiri terminate inainte de a incepe (1981), Partial color (1985) si Plus-minus o zi (1988), fiind prezent in antologiile si volumele colective Desant ’83 (1983 si 2000), Competitia continua. Generatia ’80 in texte teoretice (1994 si 1999) si Antologie de proza scurta optzecista (2000). Este ziarist la Formula AS.

    A fost distins cu mai multe premii literare, printre care amintim: Luceafarul, Ateneu si Amfiteatru. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania. La Editura Poolirom, a colaborat la volumul al doilea al Manualului de jurnalism (2000).


  • 6. Richard Clogg
    Scurta istorie a Greciei
    Traducere de Lia Brad Chisacof

    Istoria Greciei este asemenea poporului sau: tumultuoasa, pasionala, abrupta. Profesorul Richard Clogg evidentiaza tocmai acest lucru, sintetizind, in mod obiectiv, incepind cu cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si pina in zilele noastre, principalele etape care au generat ceea ce numim Grecia contemporana.

    Membra a NATO din 1952 si a Uniunii Europene din 1981, cu o economie stabila si o armata bine echipata, Grecia nu este numai ceea ce, generic vorbind, consideram a fi „leaganul civilizatiei europene", ci o tara avind un parcurs istoric cu totul particular. Scurta istorie a Greciei surprinde aceasta particularitate, redind-o intr-o maniera extrem de placuta lecturii, aproape romanesca.

    Din cuprins:
    Dominatia otomana si formarea statului grec (1770-1831) • Constituirea natiunii, „Ideea cea Mare" si Schisma Nationala (1831-1922) • Catastrofa, ocupatia si consecintele acestora (1923-1949) • Urmarile razboiului civil (1950-1974) • Consolidarea democratiei si deceniul populist (1974-1990) • Dezordine balcanica si modernizare politica (Grecia anilor ’90)

    Richard Clogg este Senior Research Fellow la St. Antony’s College, University of Oxford. Specialist in istoria statelor balcanice, este autorul si coordonatorul a numeroase lucrari dintre care amintim: Greek Diaspora in the Twentieth Century (Palgrave Macmillan, 1999), Anglo-Greek Attitudes: Studies in History (Palgrave Macmillan, 2000), Minorities in Greece: Aspect of a Plural Society (C.

    Hurst & Co, 2002), Greece 1940-1949: Occupation, Resistance, Civil War: A Documentary History (Palgrave Macmillan, 2002), The Struggle for Greece, 1941-1949 (C. Hurst & Co, 2002).