Scriptul emisiunii "Marius Tuca Show":

Fondul Proprietatea, bajbaiala fiscala si "grupul restrans" din PNL il ingrijoreaza pe Theodor Stolojan

de     HotNews.ro
Luni, 8 mai 2006, 0:00


Documente:
Stolo: Tariceanu si Patriciu
(09.05.2006) WMV
Stolo: PNL
(09.05.2006) WMV
Stolo: F. Proprietatea
(10.05.2006) WMA
Theodor Stolojan a declarat luni seara, intr-o editie speciala a emisiunii "Marius Tuca Show", directia in care se indreapta PNL cu Tariceanu la carma nu este cea stabilita in programul politic al partidului.

"Eu am crezut atunci ca domnul Tariceanu, care era vicepresedintele insarcinat cu politica de fuziuni, de aliante, va continua acest drum, mergand pana la fuziunea dintre PNL si PD, pentru ca sa nu uitam ca, intre timp, pe partea dreapta, centru-dreapta a aparut un partid politic puternic, care se cheama PD.

Acum, vazand ce se intampla, va pot spune, fara nici un fel de retinere, ca as fi preferat sa deleg pe altcineva care sa continue ceea ce noi am scris in acest program politic la vremea respectiva", a declarat Stolojan.

El a precizat ca, desi in acel moment s-a retras temporar din viata politica, a fost presedinte al PNL pana in februarie 2005: "Potrivit statutului PNL, eu nu mi-am dat demisia din partid si din functia de presedinte, ci am delegat atributiile mele domnului Tariceanu.

Cand eu ma refaceam, trebuia sa revin in functia de presedinte al PNL, de fapt sa-mi reiau atributiile. Dar, intre timp, sigur ca au intervenit o serie de evenimente. Eu am ramas presedintele PNL pana la congresul din februarie 2005."

Th Stolojan la Antena 1

Theodor Stolojan a declarat ca retragerea sa din cursa prezidentiala s-a datorat exclusiv epuizarii. Actualul consilier al lui Traian Basescu sustine ca, inainte de a lua aceasta decizie, a avut consultari si cu Traian Basescu si cu Calin Popescu Tariceanu.

Stolojan a mai afirmat ca, la momentul retragerii sale, nu exista inca decizia de numire a lui Traian Basescu drept candidat al Aliantei, printre numele vehiculate in acest sens fiind si cele ale Monei Musca si ale lui Tariceanu.

Stolojan a declarat ca, la retragere, i s-a ceruit sa semneze un document prin care isi da acordul sa delege atributiile de lider al PNL pe o perioada de doua luni. "Nu am acceptat pentru ca nu am avut siguranta ca ma pot intoarce in acest termen", a afirmat Stolojan.

El sustine ca nu si-a pus problema reluarii atributiilor in partid deoarece, dupa cele doua luni, Tariceanu incepuse deja sa formeze guvernul: "Nimeni nu m-a contactat in acea perioada in vederea formarii guvernului. Cel cu care am tinut legatura a fost Traian Basescu si am convenit sa-i fiu consilier".

Stolojan spune ca Tariceanu l-a cautat o singura data in acea perioada, pentru a-i cere parerea legata de unul dintre candidatii pentru functia de ministru al Finantelor.

Fostul candidat la Presedintie a declarat ca nu are si nici nu a avut vreo legatura cu Dinu Patriciu si ca, de-a lungul timpului, nu a fost de acord cu initiativele politice ale acestuia.

Theodor Stolojan a declarat ca se va implica in viata PNL si va incerca sa creeze in partid un curent de opinie care sa aiba drept finalitate fuziunea cu PD.

 • Episodul lacrimi Basescu

  Marius Tuca: Nu-l vazusem pana atunci pe dl. Basescu plangand...
  Theodor Stolojan: Categoric, Domnul Traian Basescu... sa stiti ca este un om, este un om la fel ca noi. Este un om cu suflet.
  Marius Tuca: Ati crezut in lacrimile lui Traian Basescu.
  Theodor Stolojan: Am crezut categoric. categoric va spun.

 • "Cred cu tarie in fuziunea dintre PNL si PD"

  Marius Tuca: In ce moduri vreti sa va implicati in viata politica?
  Theodor Stolojan: Domnule Tuca, voi incerca ca impreuna cu colegi din PNL sa tragem cateva semnale de alarma, sa propunem un proiect politic, care, din punctul meu de vedere, trebuie sa ajunga la aceasta coagulare a fortelor politice de dreapta.

  Deci inclusiv fuziunea dintre PNL si PD. Cred cu tarie in acest proiect. In masura in care voi constatat ca, datorita faptului ca PNL este astazi la putere, nu vede mai departe de aceasta putere.

  Marius Tuca: nu vede pe termen lung...
  Theodor Stolojan: nu vede pe termen lung, nu se uita la ce se intampla cu acest exemplu al PSD-ului, care a avut o putere aproape incredibila in Romania in perioada 2001-2004; in masura in care voi vedea ca PNL nu sesizeaza, cu toate eforturile pe care le depunem, aceste pericole care apar si nu poate opri aceasta deterioare a pozitiei sale pe scena politica, sigur, va trebui atunci sa ma gandesc foarte bine ce decizie voi lua.

  Acesta este un motiv al implicarii mele. Al doilea motiv este legat, sigur, de functia pe care o detin in prezent si unde cred ca nu am facut destul, in sensul de a sustine anumite puncte de vedere ale presedintelui si ale administratiei prezidentiale.

  Eu am pornit de la convingerea ca presedintele - si dansul isi poate apara punctele de vedere fara nici un fel de problema -, dar am pornit de la premisa ca noi trebuia sa stam cu o anumita discretie.

  Marius Tuca: Deci renuntati la aceasta discretie...
  Theodor Stolojan: Noi lucram pentru presedinte; vom fi mai activi.

  De exemplu, in domeniul economic vom arata ca treneaza reforma in domeniul fiscal, care a creat mari probleme mediului de afaceri, este inadmisibil ce s-a intamplat cu aceasta bajbaiala.

  In domeniul pensiilor, unde s-au facut lucruri deosebite anul trecut si in acest an prin recalcularea pensiilor, a fost un efort incredibil, dar este un sistem care este inechitabil la ora actuala datorita trecerii al sistemul de pensii private obligatoriu.

  Pentru ca sistemul actual era gandit numai in corelatie cu sistemul de pensii private obligatoriu.

  In domeniul adminsitratiei publice, nu stiu daca va amintiti, in momentul in care Alianta a preluat puterea, a spus ca nu miscam structurile institutionale lasate de PSD datorita presiunii cu integrarea, cu bugetul deja adoptat pentru anul 2005 si ca vom face acest lucru dupa sase luni de zile; ganditi-va ca nu s-a intamplat nimic, este dimpotriva o aglomerare de agentii, de institutii, ceva care a devenit foarte greoi.

  Sunt multe lucruri despre care noi am considerat ca nu trebuie sa iesim, presedintele, din cand in cand, desigur, a mai dat cate un mesaj.

  Sigur, problemele pe domeniul economic sunt mai delicate pentru Presedintie, pentru ca, duap cum stiti, presedintele are atributii directe in materie de securitate nationala, in materie de politica externa, in timp ce guvernul are atributii directe in domeniul economic - sigur, si in domeniul securitatii, si al politicii externe, dar in domeniul economic guvernul are atributii directe, insa presedintele care are un rol de mediator, el poate interveni.

  Marius Tuca: Sunteti cam dur cu guvernarea, d-le Stolojan.
  Theodor Stolojan: Nu, nu sunt dur. Dpmnule Tuca, nu e vorba de duritate, e vorba ca aceatsa tara, oamenii merita mai mult. Si ei si-au pus speranta in noi. Iar daca noi nu raspundem la aceasta speranta, atunci trezirea va fi foarte dura.

  Th. Stolojan: "Cand eu ma refaceam, trebuia sa revin in functia de presedinte al PNL"

 • "Eu nu am avut un grup in PNL. Domnul Tariceanu are"

  Marius Tuca: Theodor Stolojan a fost dat la o parte, el si grupul sau de catre gruparea Tariceanu.
  Cei care se afla la guvernare acum sunt cei care conduc PNL-ul, iar Stolojan, Boureanu, Mona Musca, "oamenii lui Stolojan", sa-i spunem sau gruparea Stolojan, este intr-un conflict deschis cu gruparea Tariceanu, care se afla la guvernare si, in acelasi timp, este de partea presedintelui Traian Basescu. Lucrurile pot fi privite si astfel.

  Theodor Stolojan: Pot fi privite, dar eu aduc niste corecturi esentiale. In primul rand, eu nu am avut grupuri. Domnul Tariceanu are un grup foarte restrans, care ia decizii si care, pe urma, sunt dezbatute; alteori, poate, nu sunt dezbatute, sunt pur si simplu comunicate.

  Eu nu am avut un grup in PNL, eu am format o echipa si am cautat sa fiu echidistant fata de toti membrii PNL, desi stiam ca unii dintre ei, un anumit grup, format in jurul - de exemplu, a d-lui Patriciu - din punct de vedere politic, avea cu totul si cu totul alte vederi decat am avut noi la vremea respectiva.

  Dansii nu doreau nici alianta, nu mai vorbesc de fuziune, deci erau cu totul alte proiecte. Dar eu nu m-am comportat fata de dansii altfel decat m-am comportat fata de fiecare dintre membrii PNL. Pe cand acum, dupa cum vedeti, oamenii care au alte vederi, practic, sunt inlaturati din procesul decizional.

  Marius Tuca: Va cauta oamenii din PNL, oamenii din teritoriu, va cauta oamenii care au fost dati la o parte?
  Theodor Stolojan: Nu e vorba de oameni care au fost dati la o parte si, in general, nu incurajez oameni care au diferite frustrari ca nu au ajuns intr-o pozitie. Si as vrea sa ma intelegeti foarte bine: eu am avut toate functiile astea - si presedinte de partid, si prim-ministru, si ministru, deci nu functiile ma intereseaza.

  Ma intereseaza cateva lucruri: Romania sa progreseze si ma intereseaza sa nu imi fie rusine cand ma duc in fata oamenilor.

  Marius Tuca: Decizii luate de cabinetul Tariceanu, decizii pe care nu le-ati fi luat niciodata, daca ati fi fost prim-ministru?
  Theodor Stolojan: In primul rand, in momentul in care ati introdus cota unica de impozit pe veniturile personale si pe capital, nu as fi renuntat nici o clipa ca toate veniturile din capital sa fie impozitate cu aceeasi cota.

  Aici a fost o influenta nefasta, nu are rost sa va spun de unde a intervenit; in orice caz, poate cunoasteti, in Romania au intrat miliarde de dolari, care au intrat si au iesit, datorita diferentelor de dobanzi. Noi trebuia sa impozitam din prima clipa dobanzile cu 16% ca si celelalte venituri din capital.

  Nu exista nici o scuza pentru care un venit din capital sa fie impozitat cu 10% sau deloc si alte venituri cu 16%. Iata o masura.

  O alta masura luata de dansul sau, mai bine zis, neluata, este ca administratia centrala publica a fost lasata intr-o stare in care este ineficienta si in care, de fapt, acum trebuie inceputa o reforma a administratei publice centrale. Noi am discutat la vremea respectiv in PNL o multime de vreme despre reducerea numarului de ministere, nu mai vorbesc de agentii. Uitati-va ce haos s-a creat.

  Noi cream cate o agentie pentru fiecare problema; iata va dau si un exemplu: acum, recent, s-a creat o agentie de supraveghere a fondurilor de pensii. Nu era nevoie.

  Avem o agentie de supraveghere a asigurarilor, fondurile de pensii se intalnesc cu aceasta activitate, ca dovada, agentia este creata, trebuie sa isi angajeze personal, sa elaboreze norme metodologice, in timp ce exista deja o experienta in acest domeniu.

  In sfarsit, iata o alta masura pe care nu as fi luat-o: stiti ca in Romania de 16 ani ne chinuim sa incheiem procesul de restitutire a terenurilor, a cladirilor si asa mai departe.

  Faptul ca de 16 ani Romania nu incheie acest proces, sigur ca e pacat. Pentru ca aceste active care nu au regimul de proprietate clar, ele sunt imobilizate, nu intra in circuitul economic.

 • Fondul Proprietatea

  S-a hotarat sa dam celor care nu isi pot primi inapoi terenurile, cladirile, dintr-un motiv sau altul si s-a hotarat ca acestia sa devina actionari la un fond, Proprietatea, construit foarte ingenios, corect din punct de vedere al pietei financiare, dar care sufera de un mare neajuns.

  S-au amestecat borcanele; in ce sens? De data aceasta, celor care sunt indreptatiti sa primeasca inapoi o cladire sau ce au avut li se stabileste un cuantum exact al acestei despagibiri. Legea prevede un mecanism clar: se stabileste intai dreptul sau la ce a avut, dupa care se face o evaluare si omul stie ca are un titlu de despagubire cu o suma exacta.

  Bagandu-l in Fondul Proprietatea, el dintr-o data se trezeste ca poate merge in sus sau in jos cu aceasta valoare. Din punct de vedere juridic, nimeni nu are dreptul sa-i dea ceva in plus sau sa-i dea ceva in minus.

  Ceea ce sustine astazi guvernul si cei care se ocupa de fondul Proprietatea ca in acest fond Proprietatea se pun active foarte valoroase, companii foarte valoroase, a caror valoare de piata va fi mult mai mare decat valoare nominala [...] nu are temei legal.

  Aceasta valoare in plus va reveni unor oameni care stiu exact cat li se cuvine, carora li s-a stabilit exact cat pot sa primeasca. Iata, vad cu totul diferit nu Fondul Proprietatea, ci modul in care se aplica prevderile acestui Fond Proprietatea.

 • Legea Lustratiei

  Marius Tuca: Legea lustratiei, o initiativa a PNL.. Se tot dezbate, s-a dezbatut, a existat acest proiect in perioada in care ati fost presedinte al PNL?
  Theodor Stolojan: Imi amintesc ca se discuta despre acest in legatura cu pct. 8 din Declaratia de la Timisoara, dar atunci nu s-a finalizat nici un proiect de lege.

  Marius Tuca: Sunteti de acord cu aceasta lege?
  Theodor Stolojan: Sunt de acord cu ea.

  Fostul presedinte PNL: "nu exlclud o constructie politica, sunt idei pentru care ma bat"

  Marius Tuca: Dvumneavoastra intrati sub incidenta ei, vor sa va lustreze si pe dvs.?
  Theodor Stolojan: S-a facut un amendament pe care am inteles ca si liberalii din Comisia juridica l-au imbratisat cu mare bucurie, un amendament care a fost pus acolo gandidu-se ca ma tinteste exact pe mine; amendamentul suna asa: ca sunt lustrati sau lustrabili si cei care au avut responsabilitati in domeniul operatiunilor valutare.

  Marius Tuca: Legea aceasta pana la urma era pentru doi. Domnul Basescu incerca sa isi aroge meritul doar pentru domnia sa. Stiti ca era amendamentul acela referitor la sefii de nava care au facut politie politica. Vad ca v-a tintit si pe dvs.
  Theodor Stolojan: Domnule Tuca, trebuie sa zambim.

  Marius Tuca: Deci sunteti lustrabil sau nu, domnule Stolojan?
  Theodor Stolojan: Eu nu sunt lustrabil si de ce va spun: acel amendament dovedeste neprofesionalismul; eu o iau ca neprofesionalism. De ce? Pentru ca cel care face, de exemplu, plati si incasari valutare, are responsabilitate. Deci trebuie sa definim printr-o alta lege ce inseaman "cei cu responsabilitati".

  Si daca venim la termenul de "operatiuni valutare", eu demonstrez cu dictionar din vremea respectiva ca Directia valutara si a operatiunilor financiare in care eu am lucrat a facut operatiuni valutare.

  Marius Tuca: Dar cine a venit cu acest amendament?
  Theodor Stolojan: Din cate retin, a venit de la un senator de la PSD.

  Marius Tuca: ...a, deci a venit de la PSD si a fost imbratisat de colegii dumneavoastra din PNL.
  Theodor Stolojan: a fost sustinut de doamna senator Norica Nicolai si de altii de acolo. Sigur, eu le-am spus urmatorul lucru, celor cu care am disuctat, doamnei Mona Musca, initiatoarea: "Domnule, daca tintiti operatiunile valutare facute de securitate, atuinci trebuie pus 'operatiuni valutare speciale'".


 • Zvonurile legate de numirea ca premier

  Marius Tuca: In vara trecuta, s-a discutat despre dumneavoastra. Calin Popescu Tariceanu isi anuntase demisia. S-a vorbit atunci ca dumneavoastra. ati urma sa fiti prim-ministru. Si asa era.
  Theodor Stolojan: Domnule Tuca, astea sunt speculatii, scnearii care se fac...

  Marius Tuca: Stiu, domnule Stolojan. Dar, pana la specualtii, mi-aduc perfect aminte si, credeti-ma, informatiile pe care le am sunt de obicei de la sursele cele mai importante. Era momentul demisiei lui Calin Popescu Tariceanu, demisie pe care si-a anuntase si public, chiar daca ulterior si-a retractat aceasta demisie. Si atunci se vorbea ca dumneavoastra veti fi prim-ministru.

  Ceea ce era perfect credibil, avand in vedere ca domnul presedinte Traian Basescu este cel care desemneaza, va desemna prim-ministrul.
  Theodor Stolojan: Dansul desemneaza, dar exista o majoritate parlamentara care sustine sau nu sustine. Deci daca dansul ar fi facut acest lucru, sigur ca m-as fi angajat intr-o asemenea actiunea, dupa o analiza temeinica, dupa ce as fi facut o analiza politica, impreuna cu partidele politice, pentru a vedea ce fel de majoritate parlamanetara se poate construi. Problema nu este sa-l schimbi pe Tariceanu...

 • Dinu Patriciu

  Marius Tuca: ... era vorba ca isi anuntase demisia, nu era vorba sa-l schimbati dumneavoastra. Spuneti-mi, ce relatie aveti cu Dinu Patriciu?
  Theodor Stolojan: Nu am nici o relatie.

  Marius Tuca: ATi avut vreodata?
  Theodor Stolojan: Nu am avut niciodata o relatie. Domnul Dinu Patriciu eu nu am ce discuta despre activitatea dansului de afaceri, eu discut despre activitatea omului politic Dinu Patriciu, cu ale carui proiecte eu nu am fost de acord. Si nu numai eu, majoritatea din conducerea PNL. De exemplu, domnul
  Dinu Patriciu urmarea acum un an jumate propunea partidului sa intram in Partidul Popular European. Si sustinea cu tarie acest lucru si, sigur, la vremea respectiva PNL a spus ca nu este bine asa ceva. Acum vad, cand PD propune Alintei sa faca o fuziune sa intram in Partidul Popular, nu mai sunt de acord. De asemenea, domnul
  Patriciu, cu grupul pe care dansul politic il reprezenta in PNL, propunea intr-o sedinta a delegatiei permanente sa facem protocoale de colaborare cu PSD pentru a alege presedinti de consilii judetene. Ceea ce va spun eu sunt fapte concrete. Deci proiectele politice ale domnului Dinu Patriciu au fost proiecte politice impotriva Aliantei. Eu nu am absolut nici o problema de impartit cu domnul Patriciu.

  Marius Tuca: Dvs. ati fi sunat la procuorul general daca ati fi fost in locul domnului Tariceanu?
  Theodor Stolojan: Nu. Sub nici o forma.

 • "Solutia de avarie"

  Marius Tuca: Cum comentati declaratia presedintelui PSD, Mircea Geoana, conform careia Theodor Stolojan este pe post de eterna solutie de avarie, referindu-se la eventuala dumneavoastra revenire pe scena politica, in PNL sau in functia de prim-ministru. Ce i-ati facut lui domnul Geoana?
  Theodor Stolojan: Domnule Tuca, nu, nu i-am facut nimic si n-am nici relatii de prietenie, nici amicale, am relatii normale. Domnule Tuca, vreau sa va spun ca eu aas dori oricaruia dintre liderii politici sa stie ca are un om pe care se poate baza in caz de o criza sau de altceva.

 • Condamnarea comunismului

  Marius Tuca: apropo de condamnarea comunismului, e un alt subiect care a fost foarte tare dezbatut? Sunteti pentru condamnarea comunismului, sub o forma sau alta, credeti ca se poate face o declaratie politica de la Cotroceni in acest sens sau sunteti de acord cu infiintarea acestei comisii?
  Theodor Stolojan: Domnule Tuca, eu am punctul meu de vedere format, pe care nu-l creez acum. L-am spus cand am fost in vizita la Sighetu Marmatiei: eu nu pot condamna comunismul pentru rezultatele economice. Sunt multe tari in lume care nu au avut nimic de-a face cu comunismul. Au vut, pur si simplu, dictatori, prin Africa, prin America Latina si care traiesc foarte prost economic.

  Deci comunismul, din punct de vedere economic, a fost un proiect prost, care a esuat, la fel cum au fost alte proiecte economice in alte tari care nu au avut cu nimic de-a face cu comunismu si tarile sunt in saracie.

  Insa comunismul din punctul meu de vedere trebuie condamnat pentru ca, luat ca doctrina, ca regim, a distrus o elita in Romania dupa razboi doar pentru ca avea alte puncte de vedere politice, ceea ce este inadmisibil si acest lucru romanii trebuie sa-l condamne.
  Nu putem sa condamnam pe cei care au condus la victimele holocaustului si sa nu condamnam si pe cei care au condus la victimele comunismului si sunt total de acord cu punctul de vedere al presedintelui, care a solicitat o comisie care sa produca un document pentur ca, altfel, vine domnul presedinte Traian Basescu in fata televiziunilor si zice: 'Da, condamn comunismul'.

 • D-ale politichiei

  Marius Tuca: Cum comentati declaratia lui Ludovic Orban ca Traian Basescu ar trebui sa dea cu subsemnatul la Parchet pentru casa din MIhaileanu?
  Theodor Stolojan: Nu am ce comenta, nu doresc sa comentez declaratiile domnului Orban, nu am ce comenta.

  Marius Tuca: Apropo de ofensiva asta a PNL-ului, ce au facut in PNL in perioada in care dvs. erati presedinte: domnul Ludovic Orban, doamna Norica Nicolai, sunt foarte vehementi si impotriva dvs, si impotriva lui Traian Basescu, sunt foarte activi pe scena politica? Crin Antonescu.
  Theodor Stolojan: Crin Antonescu a avut niste probleme de familie in perioada aceea, doamna Norica Nicolai a muncit mult in judetul Cluj, unde dansa raspundea, iar domnul Ludovic Orban a muncit la nivelul municipiului Bucuresti si dansul a avut si o activitate uneori in tara. Problema este insa alta, de credibilitate.

  Marius Tuca: PNL la vrema respectiva ducea o lipsa de credibilitate care era evidenta, problema era de credibilitate in fata oamenilor. Nu stiu daca ati vazut episodul cu domnul Geoana in fata oamenilor la Campulung Muscel.

  Cand liderul de sindicat de acolo, ca si alti oameni i-au spus foarte limpede: 'Domnule, stiti de ce a pierdut PSD-ul alegerile? Pentru ca uite ce ati facut 'asta, asta, asta'.

  Theodor Stolojan: deci eu m-am intalnit cu aceasta situatie in primele luni cand am inceput reconstructia PNL-ului.

  Oamenii il stiau ca a fost la guvernare, in periaoda '96-2000 si a fost foarte greu sa le castigam increderea oamenilor.

 • Fuziune sau alta constructie politica

  Marius Tuca: Veti incerca in PNL si in AliantaDA sa faceti aceasta fuziune.
  Theodor Stolojan: Aceasta este calea corecta si normala.

  Marius Tuca: Daca, in cazul in care nu se ajunge la asta, va ganditi la infiintarea unei noi formatiuni politice prin care sa faceti acest lucru?
  Theodor Stolojan: Dlomnule Tuca, nu m-am gandit la asa ceva. Cred ca oamenii cu care am lucrat in PNL, oamenii responsabili inteleg pericolul in care se afla acest partid. NU mai vorbesc de modul in care evolueaza Alianta, daca nimic nu se schimba, sigur, toata lumea vede ce se intampla cu aceasta Alianta. Eu cred ca putem in cadrul PNL sa realizam aceasta schimbare de orientare.

  Marius Tuca: Pai, cum puteti sa realizati aceasta schimbare sau aceasta schimbare de orientare, atat timp cat fraiele puterii se afla exact la oamenii care nu v-au dat un telefon, oamenii care nu au vrut sa mai aiba de-a face cu dvs. si, in acelasi timp, sunt adversarii dvs. chiar in PNL?
  Theodor Stolojan: Dlomnule Tuca, nu putem face decat sa cream un curent de opinie in PNL, care sa sustina aceste idei. Eu nu suntabsurd. Datoria mea este sa merg pe acest drum. Daca vom reusi va fi foarte bine, daca nu vom reusi va trebui sa analizam atunci si sa luam o hotarare.

  Marius Tuca: Deci nu excludeti in totalitate faptul ca ar fi vorba de o noua constructie politica daca vedeti ca nu reusiti sa...
  Theodor Stolojan: Categoric, nu exclud, pentru ca, pana la urma, sunt niste valori liberale, sunt niste idei pentru care lupt.


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  114 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   PNL merge in jos (Marţi, 9 mai 2006, 0:00)

   aurora [anonim]

   Este trist ca oameni precum Stolojan au fost inlaturati de la deciziile PNL. Ei nu se mai vad din afara. Apar insa jenantii Orban, Norica Neculai si Crin Antonescu, nesemnificativi, far a credibilitate si fara prestanta. Orice spun sant doar ridicoli si fac deservicii partidului. Am votat cu PNL , dar regret, pt ca am crezut ca vor fi oameni ca Mona Musca, Stolojan, Stoica, adevarati oameni politici, nu catei latratori ,lipsiti de moralitate. Din nefericire premierul e slab si cu cinstea sub semn de intrebare, inconjurat de marea lichea Patriciu. Asta duce partidul spre 8 % in cel mai fericit caz. Patriciu a stanit totul pt a-si apara averea. Si-au gasit si un clovn de curte. Totul seamana leit cu clanul Nastase. Doar ca Patriciu pare si mai nespalat si mai neingrijit. Un parat arhitect travestit in grajdar.
  • 0 (0 voturi)    
   pacat (Marţi, 9 mai 2006, 0:25)

   Marius R [anonim]

   Imi pare rau pentru ca mi-am irosit votul pe PNL; atat la nivel national cat si la nivel judetean se pare ca au iesit la iveala numai lichele.
  • 0 (0 voturi)    
   stolojan sau basescu? (Marţi, 9 mai 2006, 1:00)

   mophsy [anonim]

   citind ce a spus stolojan nu pot sa nu remarc asemanarile de limbaj cu basescu. atunci ma intreb: vin de la el afirmatiile astea sau vb basescu - din nou - prin intermediul lui?
  • 0 (0 voturi)    
   Stolojan n-are mana buna... (Marţi, 9 mai 2006, 4:21)

   Capsunarul Canadian [anonim]

   Daca mi-aduc bine aminte pe Vacaroiu tot Stolojan l-a recomandat. Asa ca nu are mana buna la ales oameni ca sa nu spun altfel.

   Un Capsunar Canadian
  • 0 (0 voturi)    
   Guvernarea Tariceanu - mai buna decit cea a lui Stolojan (Marţi, 9 mai 2006, 7:32)

   Marius [anonim]

   O mare dezamagire acest Stolojan. Dupa o retragere ciudata din cursa prezidentiala, pe motive de boala (sau santaj? cu ce era oare santajat?) acest om revine si el cu aceeasi dorinta (dorinta de ciolan) si aceleasi lozinci repetate papagaliceste (grupuri de interese, Patriciu, etc.).
   Pina una alta, guvernul Tariceanu va duce Romania in UE si trebuie sa fii cel putin rauvoitor sa nu recunosti acest lucru, pina si la Bruxelles se vede asta. Iesirea lui Stolojan face parte, cred, din planul lui Basescu de a-si subordona PNL, a-l reduce la tacere si la ordine si astfel, de a scoate de pe scena politica singurul partid serios, cu coloana vertebrala, lideri inteligenti si liberi si program politic distinct si clar pentru viitorul tarii asteia.
   Nu cred ca Basescu, prin Stolojan, va reusi sa distruga PNL. In cel mai bun caz, pentru el, un grup pro-FSN din PNL va intra in PD, dar PNL ca partid nu va disparea.
  • 0 (0 voturi)    
   Partidul "lui mamica lui"? (Marţi, 9 mai 2006, 8:40)

   braileanca [anonim]

   Ce nu intelege Stolo este ca PNL nu este ca PRM = Vadim, PNG = Jiji, PSD = Nea Nelu, PS = Base. PNL inseamna si Crin Antonescu si Mona Musca si Stolojan si Patriciu si Orban si Tariceanu. Chiar daca nu iti plac absolut toti, ai de unde alege si mai ales sunt o echipa. Iar pe "sef" nu il delega Stolo sau Base ci il alege un Congres, asa cum s-a intamplat cu Tariceanu.
   btw: "aurora" de la postarea cu nr 1 se numeste cumva Elena Udrea ?!
  • 0 (0 voturi)    
   Dar VOTURILE ? (Marţi, 9 mai 2006, 9:37)

   Roman [anonim]

   Pana una alta, in caz de alegeri, PNL trebuie sa demonstreze ca poate sa aduca VOTURI foarte multe si singur nu cred ca poate. Decat doar daca i s-a urcat la cap si viseaza cu ochii deschisi. Asa ca Stolo, bafta !
  • 0 (0 voturi)    
   merite politice (Marţi, 9 mai 2006, 18:37)

   un cetatean [anonim]

   N-am inteles niciodata care sunt meritele politice ale lui Stolojan. Poate sa-mi spuna cineva? Si nici ale lui Basescu. Primul mai mult a vorbit decat a facut, ca sa nu mai spunem despre trecerea cu atat usurinta dintr-o barca (a lui Iliescu) in alta barca (a liberalilor). Cel de-al doilea, a zis ca face si drege, dar are nevoie de probe ca sa condamne comunismul, iar de Securitate nu se atinge.
  • 0 (0 voturi)    
   Stolojan a fost presedintele PNL (Marţi, 9 mai 2006, 19:25)

   Gheorghe di Nica [anonim]

   Interesante comentarii putem sa citim in acest thread... se pare ca in interiorul PNL-ului, sau al celor ce simpatizeaza PNL-ul, nu percuteaza un aspect important. Theodor Stolojan, cu prestatia lui la guvernare cand a fost Prim Ministru, cu retragerea lui suspecta si cu suspiciunile de rigoare referitor la un santaj ce la-r fi obligat la acest gest, a fost totusi, presedintele Partidului National Liberal. As putea chiar sa ma hazardez sa spun ca el este cel ce a ridicat PNL-ul in ochii electoratului pana la pragul critic. Iar, in conditiile astea, cum puteti voi sa spuneti ca vrea sa distruga PNL-ul?

   Ca e mana dreapta a lui Basescu nu ma mira. E logic, au fost copresedinti ai aliantei, relatia dintre ei este unul din motivele pt care Basescu este Presedinte iar PNL si PD sunt la guvernare (iar Basescu a fost mana dreapta a lui Stolojan inainte de retragerea acestuia, pana la urma). Deci in PNL chiar a existat un curent puternic in favoarea aliantei si a eventualei fuziuni, din moment ce un Stolojan a ajuns la conducerea partidului. Doar nu era singur tragand cu de-a sila un partid intr-o alianta.

   Ca o fi bine pt PNL, ca o fi rau, asta e o alta discutie in care nu are rost sa intru. Important este ca niste membri proeminenti ai PNL, din conducerea centrala, cum ar fi Theodor Stolojan, Mona Musca, au incercat sa faca alianta si fuziunea. Da, nu le-a iesit, din motive ce tin de jocuri politice (imho jocuri foarte murdare). Asa e-n tenis. Dar nu uitati dragi colegi de forum, PNL a _vrut_ aceasta alianta acum mai bine de un an, si mai mult ca sigur, se gandea serios si la fuziune. Ca PNL a suferit o lobotomie si in consecinta si-a schimbat opinia, asta e iarasi problema PNL.

   Imi cer scuze fata de domnii Patriciu, Tariceanu si Antonescu, dar in ce ma priveste PNL nu a avut nici inainte de 2005 o prestatie buna, iar superioritatea pe care si-o confera astazi fata de PD nu face decat sa ma dezguste si mai tare (nu ca PD ar fi usa de biserica).
  • 0 (0 voturi)    
   Lipsa de experienta si incredere (Miercuri, 10 mai 2006, 1:33)

   azzurro [anonim]

   Ma uimeste starea de instabilitate existenta in clasa politica romaneasca, dupa 15 ani de libertate de expresie.Nu vad cum pot partidele din tara sa se numeasca Liberal, Conservator sau Democrat atata timp cat nu sustin au un program politic adecvat.Ne e de mirare ca grupurile parlamentare europene accepta partidele romanesti in cadrul lor.Nu am vazut un singur partid care sa propuna o cale clara si detailata a revigorarii economiei romanesti.
   De vina pentru aceasta situatie nu sunt politicienii ci im mare parte cetatenii care , se vede foarte bine din afara, duc lipsa de o cultura politica, nu stiu ce sa ceara de la politicieni.
   Pot spune ca am vazut cati oameni politici in stare de misca tara intr-o directie anume, din pacate sunt imprastiati prin toate partidele , de la stanga la dreapta.Stolojan, Basescu, Mona Musca si alti cativa lasa in urma ceva cand trec prin Europa, se simte ca transmit un mesaj serios si demn de luat in seama de catre partenerii europeni.
   Ceea ce nu inteleg romanii in momentul de fata este ca viitorul nostru nu este hotarat la Bucuresti ci la Bruxelles.Noi putem sa ne evoluam spre bine pentru noi , evident ca nu o putem face prin noi insine, avem nevoie de ajutor.
   Instabilitatea politica si lupta pentru influenta din Romania afecteaza direct si in cea mai mare parte cetateanul de rand.Cea mai importanta reforma de care are nevoie tara in momentul de fata este, consider eu , reforma administratiei.Coruptie exista intr-o masura mai mare sau mai mica in toate tarile EU, si chiar la Bruxelles, oricat ar fi negat acest lucru de catre europeni.
   Deci pentru Stolojan sa readuca in prim plan reforma administratiei este un lucru curajos, sper ca o sa se intample in viitorul apropiat , cu cat mai repede cu atat mai bine.Eu cred ca cel mai mare efect negativ asupra aderarii Romaniei la EU l-ar avea administratia prin prisma incapacitatii absortiei fondurilor primite de la EU.
   Nota 8 pentru domnul Stolojan, sper sa revina in guvernare:)
  • 0 (0 voturi)    
   Ceva cu lacrimi de crocodil (Miercuri, 10 mai 2006, 8:11)

   De aiurea [anonim]

   Despre afiramatiile d-lui Th.S.:citez un redactor de la un cotidian-sa stea cuminte,e bolnavior.Mai rau e cu fondul Proprietatea, incepe sa miroasa (puta) a un nou FNI(care mi se pare ,cam tot de orientare liberala a fost condus)
  • 0 (0 voturi)    
   Stolo' nu e cumva cel care a zis ca Iliescu e omul anului 2000? (Miercuri, 10 mai 2006, 11:32)

   Mihai [anonim]

   Stolo' nu e cumva cel care a zis ca Iliescu e omul anului 2000?
   Si fara a lua parte la discutii si acuzatii, nu face Stolo un mare deserviciu PNL acuzandul public pe Tariceanu? SI nu vede ca PD s- sa transformat in noul PSD, care a incetat sa mai fie o organizatie si se aproprie de titulatura de partid? PD-ul e noua clica a oportunistilor, lupii si mai tineri care se aproprie de castigatori nu sunt dornici sa faca prea multa reforma! Si ALIANTA DA trebuie sa supravietuiasca dar nu sa fie cel mai rau compromis, intre primarii PESEDEI care sunt acum PEDEI si orice urma de rusine si responsabilitate in poltica!
  • 0 (0 voturi)    
   MASURI SPECIFICE DE ZIUA EUROPEI (Miercuri, 10 mai 2006, 12:25)

   paul [anonim]

   o sa fie credibil atunci cand va da asigurari cu nu are sau va avea dea face nimic cu alde PSD, PRM SAU PC;
   SI APROPO DE CE UN MINISTRU LIBERAL INCHIDE CHIAR DE ZIUA EUROPEI UN SITE IN CARE SE SCHIMBAU LIBER IDEI SI INFORMATII PRIVIND REFORMA IN DOMENIUL PROPRIETATII SI JUSTITIEI??
   ERA DERANJANT PENTRU CEATA IN CARE I-AU INVALUIT PE EUROPARLAMENTARI SAU LA MIJLOC ESTE SIMPLA APARARE A FARADELEGILOR COMISE IN ACESTE DOMENII DE INTERES CAPITAL
  • 0 (0 voturi)    
   Intrebare (Marţi, 16 mai 2006, 10:35)

   dacus [anonim]

   Am si eu o intrebare din curiozitate: De ce tineti subiectul cu Stolojan, care a aparut pe 8 mai, atatea zile, cand sunt si alte subiecte interesante, ca sa fie pe prima pagina a site-ului dumneavoastra? Exista oameni in tara asta de o mie de ori mai importanti decat mediatizarea lui Stolojan si probleme mult mai grave decat cazul fostului raport al Bancii Mondiale, care a bagat in colaps financiar Republica Moldova, care si asa era vai de capul ei. Va rog, numai il puneti tot timpul in prim-plan pe Stolojan, mai bine mediatizati-l pe Isarescu, ca face mai multe pt. tara decat demagogul de Stolojan.

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by