Rusia are nevoie de o armata puternica, nu doar pentru a se apara in cazul unui atac, ci si pentru a putea rezista in fata unor presiuni politice externe, a declarat ieri presedintele Vladimir Putin in cadrul discursului anual catre natiune, tinut la Kremlin in fata camerelor reunite ale parlamentului.

Asa cum se preconiza, discursul a fost axat pe probleme de politica externa si s-a dorit a fi un raspuns pe masura cuvantarii foarte critice la adresa Rusiei, rostita saptamana trecuta la Vilnius de vicepresedintele american Dick Cheney.

"Cu cat este mai puternica armata noastra, cu atat mai putin vor exista tentatii sa se exercite presiuni la adresa noastra", a spus Putin intr-un discurs presarat cu ironii la adresa SUA si intrerupt de mai multe ori de aplauze.

Putin striga "lupul!"

"Casa lor este o fortareata, bravo lor. Aceasta inseamna ca si noi trebuie sa ne facem casa puternica si rezistenta", a spus liderul rus, subliniind ca bugetul militar al Statelor Unite este de 25 de ori mai mare decat al Rusiei.

Referindu-se la rolul SUA in politica internationala, Putin a spus: "Tovarasul Lup stie pe cine sa manance, mananca fara sa asculte pe nimeni si cu siguranta nu are de gand sa asculte pe nimeni".

"Unde se duce tot patosul cu care apara drepturile omului si democratia atunci cand este vorba de propriile lor interese? Totul devine atunci posibil si nu mai exista limite", a ironizat liderul de la Kremlin intr-o replica la criticile formulate de Dick Cheney, privind derapajele de la normele democratice ale puterii de la Moscova.

Articol integral in EVZ