In cazul in care Romania va adera la Uniunea Europeana, la data de 1 ianuarie 2007, autoritatile vor avea de cheltuit 9 milioane de euro, in fiecare zi, timp de doi ani. Declaratia a fost facuta joi de seful delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele.

In urmatorii ani Romaniei i-au fost alocate 28 de miliarde de euro, ca fonduri structurale si de coeziune, bani ce trebuie cheltuiti pana in anul 2015. La acesti bani se mai pot adauga alte 20 de miliarde de euro, reprezentand alte tipuri de finantari europene.

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat ca in cazul in care Guvernul va crea un mediu legislativ propice, responsabilitatea derularii de proiecte cu finantare europeana va reveni autoritatilor locale si societatii civile.

Aspectul cel mai important il reprezinta crearea unor proiecte eligibile, facute cu multa responsabilitate la care trebuie sa participe "prin cofinantare si bancile romaneneti" a precizat Anca Boagiu.

Pe de alta parte, ministrul Integrarii a refuzat sa comenteze diferitele informatii de presa privind posibila aminare a datei aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, calificandu-le drept "speculatii".

Anca Boagiu si-a exprimat convingerea ca tara noastra va adera la 1 ianuarie 2007 si a insistat ca Bucurestiul este judecat pe baza progreselor facute si ca Romania va fi evaluata sincer si obiectiv, ca si pana acum.

Anca Boagiu si Jonathan Scheele au participat joi la o conferinta despre finantarea proiectelor de investitii si dezvoltare.