Adrian Sarbu a achizitionat ziarul "Gandul" prin Publimedia - din trustul Media Pro. Cristian Tudor Popescu arata de ce a fost ales acest proprietar si lasa sa transpara cateva din datele financiare ale tranzactiei.

EVZ: Este stiut ca Adrian Sarbu isi impune foarte clar interesele acolo unde investeste, ca este un patron "dificil". Cum ati negociat, astfel incat sa nu aveti probleme de natura editoriala?

Cristian Tudor Popescu: Am stabilit cat se poate de limpede, lucru specificat in contract, ca politica editoriala a ziarului "Gandul" este asigurata exclusiv de subsemnatul, Cristian Tudor Popescu, directorul ziarului.

Continutul ziarului, selectia informatiilor, ierarhizarea lor, precum si angajarea si concedierea jurnalistilor se face numai cu aprobarea mea.

Fireste insa ca Publimedia - recte Adrian Sarbu - decide fondul de salarii pentru societate si redactie, si organigrama. Asta nu inseamna ca daca Adrian Sarbu va veni cu alte idei in legatura cu layoutul, grafica, numarul de pagini sau cu proportiile anumitor domenii in ziar nu vom discuta aceste lucruri. Vom discuta, si putem sa facem si schimbari. Ceea ce garantez eu 100% este independenta actului jurnalistic.

Pe Pro TV este promovat cu insistenta Gigi Becali. Dumneavoastra ati avut mari probleme cu acest personaj in trecut. Isi va face loc in ziar Gigi Becali, va fi tratat altfel in noile conditii?

Dar cum va imaginati asa ceva?! Am spus ca pentru politica editoriala a ziarului sunt singurul raspunzator. Ce treaba avem noi cu Pro TV-ul? E treaba lor, acest post isi are politica lui, noi vom scrie ce e de scris ca si pana acum. Nu se stabileste o politica comuna - sau poate se stabileste -, dar in niciun caz nu se aplica ziarului "Gandul" politica altor entitati ale trustului Media Pro. Fiecare isi are politica lui.

Intreb aceste lucruri pentru ca sunt cunoscute afinitatile domnului Sarbu fata de domnul Becali, dar si fata de domnul Mircea Geoana, de exemplu. Poate ca de-aici mai degraba ar putea veni "problemele"...

Toate aceste personaje vor fi tratate ca si pana acum. Nu va interveni nimeni. Printre altele, pot sa spun ca domnul Geoana reprezinta una dintre cele mai mari dezamagiri politice si umane pentru mine, daca tot a venit vorba despre el. Asta asa, ca sa incepem sa facem "politica trustului".

Exista vreo clauza in acest contract care va interzice aparitia la alte posturi de televiziune in afara de cele detinute de Media Pro?

Exista o singura clauza in ceea ce ma priveste - am un contract individual cu Publimedia - prin care eu nu pot sa denunt aceasta intelegere privind functia mea de director editorial al ziarului vreme de trei ani.

Eu n-am voie sa plec si, daca vreti, nici Adrian Sarbu n-are voie sa ma dea afara. Trebuie sa ne intelegem amandoi asupra eventualei mele plecari sau asupra ramanerii mele in aceasta functie trei ani. Evident ca interesul lui Adrian Sarbu si al Publimedia este ca eu sa raman aici, iar aceasta este o clauza asiguratorie.

Si, ca sa revin, in contractul pe care l-am semnat nu exista nicio restrictie in legatura cu participarea mea la alte emisiuni de radio sau de televiziune de la alte posturi.

Dar intreruperea emisiunii "Cap si Pajura" de pe Realitatea TV nu este o consecinta a acestei intelegeri cu Adrian Sarbu?

Nicio legatura. Am hotarat impreuna cu Emil Hurezeanu acest lucru cu aproape o luna inainte. Decizia a fost a noastra, iar postul Realitatea TV ne-a rugat sa mai ramanem daca putem pana pe 15 iunie, insa eu nu mai puteam.

In ceea ce ma priveste mi-am atins limitele ca oboseala mediatica, sa-i zic asa. Eu veneam la emisiunea aia de doua ori pe saptamana, cate o ora, in conditiile unui program cu totul neobisnuit. O emisiune in care trebuie sa sustii un dialog absolut nepregatit, spontan, cu un partener de talia lui Emil Hurezeanu.

Si trebuia sa fac asta venind dupa cel putin zece ore de munca la ziar in fiecare zi, dupa orele suplimentare zilnice de munca la Clubul Roman de Presa si avand, pe deasupra, si o emisiune la Pro Cinema. In plus, ma apropii ca varsta de o jumatate de secol.

V-ati castigat independenta lansand "Gandul" intr-un moment in care nu v-ati mai inteles cu proprietarii "Adevarului". Ati avut probleme cu "patronatul" atunci si ati dorit sa infiintati un "ziar al ziaristilor". Care a fost principalul argument care v-a facut sa reveniti sub "umbrela" unui proprietar?

Argumentul principal este evolutia inexorabila a presei, a pietei presei si a presei scrise. Un ziar solitar nu mai are sanse in viitor, nu se mai poate, oricat as fi vrut eu sa tinem acest ziar singuri.

Tendinta este de trustizare, clar, asa se asaza lucrurile, iar in viitor nu vor mai fi decat blocuri mari de presa, conglomerate de radiouri-televiziune-ziar care se vor confrunta pe piata.

Noi am fi putut sa mai supravietuim, asta-i cuvantul, inca o vreme. Dar cu ce scop? Catre ce orizont mergeam? Era limpede ca, mai devreme sau mai tarziu, nu vom mai putea rezista. Si atunci am luat aceasta hotarare pentru a nu pierde si ceea ce am realizat.

Articol integral in EVZ