Brasovul este lovit de cea mai grava criza aviara prin care a trecut Romania. Pentru prima data, virusul a reusit sa intre intr-o crescatorie industriala, care vindea carne in trei judete si pasari vii - cui voia sa cumpere.

Cu toate acestea, autoritatilor locale si nationale le-a luat cateva zile bune ca sa reactioneze. Explicatia este ca, dupa sapte luni de razboi, luptatorilor anti-aviari li s-a cam facut lehamite.

Primele semne de blazare au aparut cam la trei luni dupa Ceamurlia. Discutiile despre H5N1 o virasera mai spre psihologie: a dat epidemia de aviara in pasaret sau i-a lovit isteria pe oameni? La vremea respectiva, in Romania se raportasera 23 de focare iar populatia inca asedia laboratoarele, cu oratania moarta in traista.

Apoi lucrurile s-au limpezit: era vorba de o gripa ?sporadico-endemica", adica locala. Verdictul, dat chiar de seful unui institut prins in lupta cu aviara, s-a potrivit la fix pe specificul national. Pai, atunci sa fie la ei acolo, a rasuflat usurata toata lumea, de la popor pana la responsabili de prima linie din teritoriu.

Acum trei saptamani, cand al 53-lea si ultimul focar a fost inchis, stirea despre aviara nici nu mai era o stire. Mascati, foc, flit, pui santinela - nimic nou.

Asa a aparut focarul 54, care bate tot ce-am vazut pana acum, luat la un loc. Autoritatile Brasovului au zis exact ca ala care cade in cap de pe bloc, cand ajunge la etajul unu: d?aici au mai cazut multi. Sa ne gandim numai ce-a facut numarul 1 al Brasovului, prefectul Aurelian Danu, fata cu dezastrul.

Joi, pe seara, a fost informat ca murira niste pasari intr-o ograda. Vineri a plecat la Targu Mures, chemat de ministrul Sanatatii, care nici el n-avea treaba cu aviara.

Sambata a aflat, in sfarsit, ca e lata, adica 4.000 de pasari o contactara si murira chiar la o crescatorie. Si atunci, ce putea sa faca duminica? A plecat in Polonia pentru vreo sase zile.

Nu singur, ci impreuna cu zece colegi, printre care prefectul de Dolj, judetul cu cei mai multi sinistrati dupa inundatii, si cu managerul crizei inundatiilor - secretarul de stat de la Administratie si Interne, Victor Dobre.

La jalea pe care au lasat-o in tara, obiectivul vizitei in Polonia intrece orice fictiune: s-au dus sa invete cam care e rolul unui prefect de tara UE.

Mai cu ochelari de cal nici ca se putea actiona la Brasov. Deci autoritatile s-au repezit sa gatuie sambata pasarile din Hurezu, cand purceaua era moarta in cotet in ditamai avicola cu sute de mii de pasari.

Iar acest lucru era confirmat de la Bucuresti inca de miercuri noapte, cum zicea chiar veterinarul sef al Brasovului. Si unde s-au intamplat toate astea, unde s-a tinut batista pe tambal atatea zile? La o firma cu utilaje frantuzesti ultimul racnet, dupa cum o descria ministrul Agriculturii, dar fara doctor veterinar.

O masinarie perfecta, cum ar veni, dar condusa de unu? fara carnet. Aceasta este o lovitura crancena incasata din interior de toti producatorii autohtoni de carne de pasare, aflati in plina campanie de crestere a increderii.

O lovitura indirecta primita si de turismul montan, dupa ce ala de pe litoral si-a luat de grija catorva mii de turisti. Dar, date fiind proportiile dezastrului, n-ar fi de mirare ca vinovat sa fie scos acum ala care a cumparat vreo 500 de puici de la avicola infectata si le-a vandut prin satele din jur.