Impozitul de 16% va fi aplicat, incepand de anul viitor, si pentru cladirile dobandite prin schimb imobiliar sau cele aduse ca aport in natura la capitalul social al societatilor comerciale, potrivit variantei finale a proiectului de modificare a Codului Fiscal.

Sistemul actual de impozitare a veniturilor din tranzactiile imobiliare va fi mentinut in 2007, cand vor fi aplicate modificarile la Codul Fiscal, dupa ce Ministerul Finantelor a renuntat la varianta introducerii unui impozit de 2% din valoarea proprietatii.

In cazul dobandirii proprietatii sub alte forme, impozitul va fi aplicat asupra valorii proprietatii mentionata in act (pentru schimb, renta viagera, aport in natura la capitalul social al societatilor comerciale etc.), sumei totale din contractul de vanzare-cumparare in rate, sau valorii din raportul de expertiza, intocmit de un expert autorizat, daca nu pot fi aplicate prevederile mentionate.

Impozitul nu se aplica pentru tranzactiile cu imobile si terenuri detinute pe o perioada mai mare de trei ani, precum si in cazul celor mostenite, primite prin donatie, pana la gradul al doilea inclusiv, sau retrocedate.