Localitatile Codlea si Dumbravita, din judetul Brasov, au intrat in carantina, miercuri seara in urma raspandirii gripei aviare. Codlea este al doilea oras dupa municipiul Fagaras care a intrat in carantina.

Masurile luate de autoritati sunt foarte stricte, nimeni nu intra si nu poate iesi din focar fara sa fie verificat.

In cartierul Stupini din Brasov si pe strada Dealul Morii din centrul orasului este suspiciune de gripa aviara, dupa ce doua pasari au fost gasite moarte.

Patronul fermei Drakom Codlea, de unde s-a raspandit virusul, cel al fermei Patiprod si un medic sanitar veterinar au fost retinuti.

Medicul este Virgil Udrea, de la circumscriptia veterinara Codlea, cercetat, potrivit procurorilor, pentru complicitate la falsificare de alimente si raspandire de boli la plante sau animale.

Trei pacienti din Codlea, doi copii si mama lor, care prezinta simptome asemanatoare gripei aviare, au fost adusi miercuri la Institutul "Matei Bals" din Bucuresti pentru analize.

In cazul copilului de un an si zece luni adus de la Codlea pentru teste la Bucuresti, suspiciunea de gripa aviara se mentine.

Testele au iesit negative pentru cei doi copii si mama acestora adusi la Bucuresti de la Codlea, in cursul zilei de miercuri, cu suspiciune de gripa aviara. Directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat ca la copilul mai mic ramane insa suspiciunea de gripa aviara inca trei zile, chiar daca testul a iesit negativ.

El a explicat mentinerea acestei suspiciuni prin faptul ca micutul intruneste trei din cele patru elemente ale definitiei de caz a gripei aviare, respectiv febra 39 de grade, dificultati la inghitit si probleme respiratorii.

"De sambata, in gospodaria acestei familii au inceput sa moara pasari, iar micutul s-a jucat in praful din curte si pe strada, unde au circulat pasarile", a spus dr. Adrian Streinu Cercel. Urmatorul test va fi efectuat peste trei zile.

Primele demiteri

Prim ministrul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, miercuri, ca i-a demis din functie pe seful Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare, Ion Agafitei, si pe adjunctul acestuia, Dan Marcu.

"Am semnat demiterea, nu numai a sefului, ci si a adjunctului, pentru ca mi se pare ca au dat dovada, atat ei cat si cei de la Brasov, de iresponsabilitate criminala. In aceste situatii masurile administrative sunt absolut necesare, dar in coninuare ma astept ca parchetul sa faca investigatiile necesare si sa transmita instantei dosarul cat mai urgent", a declarat Tariceanu.

Tot mai multe zone din judetul Brasov sunt afectate de virus. In alte doua localitati, Sanpetru si Rotbav, este suspiciune de gripa aviara, dupa ce testele rapide au confirmat prezenta virusului.

Patronul fermei Drakom, Vasile Dradala, de unde au fost vandute ilegal, in mai multe judete din tara, pasari infestate, a fost retinut, miercuri, pentru 24 de ore, transmite Antena 3, dupa ce a fost audiat de catre procurorii parchetului de pe langa Judecatoria Brasov, in calitate de invinuit, pentru ca, se pare, stia ca pasarile pe care le-a comercializat sunt bolnave.

Angajatii care munceau la ferma Drakom la negru si care au fugit din focar, fara stirea autoritatilor, sunt cautati de politie si de jandarmerie.

Comandamentul de criza de la Prefectura Brasov a anuntat, miercuri, ca testele effectuate la Bucuresti confirma virusul gripei aviare in localitatile Fagaras, Hurez, Codlea, Feldioara, Ucea, Soars, Beclean, Patiprod, Jivert, Vistea de Jos, Venetia de Jos, Barcut, Racos, Dumbravita, Vulcan, Bod si Stupini.

Politia a interzis traficul greu pe DN 1, pe ruta Brasov - Sibiu, si a stabili trasee ocolitoare pe Valea Oltului si pe DN 73 spre Sighisoara.

Eutanasierea pasarilor continua in localitatile Feldioara si Soars si la ferma Drakom.

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Brasov, Mihai Dumitru, si-a dat demisia din functie, marti, invocand motive medicale. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur criticase dur activitatea Directiei Sanitar-Veterinare Brasov, dupa izbucnirea focarelor de aviara.

In acelasi tip, in judetul Vrancea s-a confirmat al doilea focar de gripa aviara, in comuna Ruginesti, dupa ce comuna Bolotesti a fost izolata complet, prin instituirea carantinei de gradul unu.

Potrivit corespondentului nostru, in comuna sibiana Arpasu de Jos, testele rapide au aratat prezenta unui alt virus decat H5, la mai multe gaini moarte intr-o gospodarie. Probele au fost trimise la Bucuresti pentru analiza. Membrii familiei vor fi vaccinati iar restul pasarilor, eutanasiate.