Anul trecut, E.ON Ruhrgas a atins un nivel al vanzarilor de 17,9 miliarde euro, in crestere cu 35% fata de perioada similara a anului trecut si un profit brut de 1,54 miliarde euro, in crestere cu 14% fata de anul anterior, informeaza un comunicat de presa al companiei.

In Romania, compania germana a preluat in luna iunie a anului trecut, 51% din actiunile Distrigaz Nord si a schimbat denumirea societatii, la 1 aprilie 2006, in E.ON Gaz Romania. Anul trecut, E.ON Gaz Romania a inregistrat pierderi nete de 121 milioane lei si o cifra de afaceri de 2,09 miliarde lei.

Compania germana E.ON Ruhrgas a inregistrat anul trecut o crestere cu 8% fata de anul anterior a cantitatii de gaze naturale distribuite, respectiv 690 miliarde kwh. In primul trimestru al acestui an, distributia de gaze a companiei a avut o crestere de 18% fata de perioada similara a anului trecut.

Potrivit oficialilor companiei, motivul acestei cresteri au fost temperaturile scazute si extinderea afacerilor in alte tari care au reprezentat nu mai putin de 20% din distributia pe 2005.

Ca urmare a distributiilor ridicate si a unor preturi medii de vanzare mai mari, vanzarile E.ON Ruhrgas au fost cu 35% peste cele din anul anterior, ajungand la suma de aproximativ 17,9 miliarde euro.

„In Germania, E.ON Ruhrgas nu a profitat de pe urma cresterii pretului la gaze pentru ca pretul de achizitie a crescut si el considerabil mai repede decat ritmul ajustarilor la pretul de vanzare. In afacerile cu gaz in Germania, rezultatul a scazut. Producatorii internationali au profitat de pe urma preturilor mai mari.

In ansamblu, profitul brut al E.ON Ruhrgas a crescut cu 14%, pana la aproximativ 1,54 miliarde euro”, a declarat Burkhard Bergmann, presedintele E.ON Ruhrgas.

Anul trecut, , investitiile E.ON Ruhrgas au totalizat aproximativ 531 milioane euro, fiind impartite in mod egal intre cheltuieli pe active financiare si imobilizari corporale, si mai ales in proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii.

Sectorul de productie a fost centrul de interes pentru 2005: achizitionarea companiei de producere a gazului Caledonia Oil and Gaz care nu e incadrata inca in suma de investitii pe 2005 intareste pozitia E.ON Ruhrgas in partea britanica a Marii Nordului. Acolo, Caledonia are participatii in 16 campuri de gaze. In iunie 2005, E.ON Norge si-a marit interesul in campul Norvegian Njord cu 30%.

Implicarea in productia din Marea Britanie si partea norvegiana a Marii Nordului i-a permis E.ON Ruhrgas sa obtina in 2005 semnificative cresteri ale cantitatii de gaz din productia proprie, comparativ cu anul precedent.

Compania vrea sa faca un pas mare inainte dezvoltandu-si propriile resurse prin achizitionarea unui sfert din platforma Ruseasca Yuzno Russkoye si pastreaza negocieri serioase cu Gazprom pe acest subiect.

„ Noi am facut progrese considerabile dar nu am ajuns inca la un acord final”, a precizat in aceasta privinta Bergmann.

Anul trecut, E.ON Ruhrgaz a achizitionat gaz de la sase tari furnizoare.

“Dorim sa plasam furnizarea de gaze pe o baza si mai mare si de aceea suntem interesati de importul de gaz lichefiat (GNL). In 2005 a inceput planul terminalului german de preluare a GNL la Wilhelmshaven. Mai mult, examinam alte posibile terminale in Marea Britanie si Insula Krk din Marea Adriatica.

La celalalt capat al lantului de furnizare, discutam de furnizarea GNL cu diferiti producatori”, a spus Burkhard Bergmann.

Anul trecut, E.ON Gaz Romania a inregistrat o pierdere neta de 121 milioane lei

In Romania, compania germana a preluat de la stat, in luna iunie a anului trecut, 51% din actiunile Distrigaz Nord si a schimbat denumirea societatii, la 1 aprilie 2006, in E.ON Gaz Romania.

In 2005, E.ON Gaz Romania a raportat o pierdere neta de 121 milioane lei. Potrivit reprezentantilor companiei, aceasta pierdere se datoreaza in principal faptului ca pretul gazelor naturale la consumatorul final nu a crescut odata cu pretul de achizitie al gazelor naturale. Pentru acest an, compania intentioneaza sa-si acopere costurile de achizitie a gazelor naturale.

„In plus, am initiat masuri pentru managementul costurilor si al preturilor, si am implementat o noua structura organizatorica la Distrigaz Nord. In consecinta ne asteptam la imbunatatirea considerabila si necesara a indicilor financiari importanti in 2006”, se arata intr-un comunicat de presa al E.ON Gaz Romania.

De asemenea, anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 2,09 miliarde lei, iar volumul investitiilor realizate au fost de circa 97 milioane lei, din care mai mult de 50 % au fost cheltuite pentru inlocuirile de conducte si bransamente.

La finele anului 2005, E.ON Gaz Romania avea in exploatare peste 17.600 km conducte si bransamente. Compania E.ON Gaz Romania deserveste 1,2 milioane consumatori din 20 de judete ale tarii.Volumul de gaze vandute in anul 2005 a fost de 4 miliarde mc, aproximativ 60% din aceasta cantitate fiind furnizata agentilor economici.