O noua sedinta de scadere la bursa, completand sirul deprecierilor care de altfel s-au instaurat in ultimele zile pe majoritatea pietele financiare. In continuare volumele nu sunt extraordinare, nu se vinde cu presiune, in panica, insa sustinerea la cumparare este foarte slaba.

Cu toate acestea, rulajul a fost mai mare decat ieri, apropiindu-se de 30 miliarde lei. Scaderi mai mari se inregistreaza in sectorul petrolier si pe actiunile SIF, in timp ce titlurile bancare au reusit sa se conserve.

Cazurile de crestere nu au lipsit, insa au fost izolate. Dupa inchiderea sedintei de la BVB, pe pietele din regiune (unde sedinta dureaza cu o ora sau doua mai mult) au inceput sa apara unele reveniri la nivelul indicilor, in special in Polonia si Ungaria.

Petrom Bucuresti (SNP) a scazut astazi cu 4,7%, la 0,5050 RON/actiune. Undeva la jumatatea sedintei au inceput vanzarile pe SNP, odata cu cresterea volumelor, insa la pretul de 0,5050 RON existau cantitati mai mari la cumparare, astfel ca aceasta bariera nu a fost strapunsa.

Se pare ca rezultatele financiare in crestere anuntate de Petrom pentru primul trimestru nu sunt un argument suficient pentru incadrarea intr-un trend pozitiv, iar teama generala de noi scaderi pe bursele mondiale cantareste mai mult in decizia de investitie/dezinvestitie.

Si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) a scazut, chiar daca intr-o masura mai mica (-1,6%) si pe o lichiditate redusa (500 mii RON valoare tranzactionata fata de 3,4 milioane RON la SNP).

Actiunile bancare au rezistat mai bine valurilor de scadere, TLV si BCC au inchis la aceleasi preturi ca ieri, in timp ce BRD a dat inapoi cu un singur pas de cotare, inchizand la 17,1 RON (-0,6%).

Prodplast Bucuresti (PPL) a avut un inceput bun de sedinta dupa anuntarea intentiei de majorare a capitalului social, a crescut la deschidere la 4,5 RON/actiune. Insa nu a rezistat mult la noile cotatii, tot la inceputul sedintei s-a inversat brusc piata si vanzatorii au preluat conducerea.

Pana la final cursul a tot scazut, ajungand la un moment dat la un minim de 3,91 RON, cu inchiderea la 4 RON/actiune (-7%). Volumul tranzactionat astazi este cel mai mare din ultimele zile, de 637 mii actiuni (aproape 5,5% din capitalul social); de cand s-au distribuit actiunile asociatiei PAS s-au rulat peste 30% din numarul total de actiuni emise de societate. Cu toata scaderea de astazi, in ultima luna PPL inregistreaza un avans de 35,6%.

Intr-o sedinta ca aceasta, o societate cu pierdere de 5 milioane RON pe primul trimestru si cu un activ net de patru ori mai mic decat capitalizarea bursiera, cum este Carbid Fox Tarnaveni (CRB) a reusit sa creasca pentru a doua oara consecutiv la maximul posibil al zilei, cu 14,8% (0,0497 RON/actiune).

Se confirma inca o data un interes pentru aceasta societate, ce nu tine cont de rezultatele financiare, cresterile bruste de la finalul sedintei fiind provocate de ordine mari de cumparare lansate in piata.Volumul total a depasit 3 milioane RON, ce reprezinta circa 2,3% din capitalul social.

Piata SIF putea cu greu sa fie ocolita de valul de vanzari, desi inceputul sedintei a fost bun, cu sperante de revenire la nivelul cotatiilor. Vanzarile au continuat si astazi, astfel ca la inchidere nici un SIF nu era pe plus.

Piata SIF nu a evoluat omogen, SIF2 si SIF3 si-au revenit in ultima parte a sedintei si au inchis la aceleasi preturi ca ieri, in timp ce SIF1 si SIF4, dimpotriva, si-au accelerat la final scaderile si au inchis cu mai mult de 2% sub cursurile de referinta. Cel mai mult s-a depreciat SIF Muntenia (SIF4), cu 2,8% la 1,41 RON.