Probabil doar intimplarea a facut ca, vineri, instantele de judecata si DNA sa anunte finalizarea mai multor procese sau anchete de impact public.

Astfel, un fost ministru - Rodica Stanoiu - castiga un proces impotriva Ministerului Justitiei, un ministru in exercitiu - George Copos - risca sa fie suspendat din functie dupa ce ancheta impotriva sa tocmai a fost finalizata, in timp ce Gigi Becali cistiga la rindul sau un proces cu alta institutie publica.

Sa fie acesta un semn ca justitia in Romania tinde sa devina eficienta si impartiala?

Raportul Comisiei Europene, prezentat pe 11 mai, arata ca Romania a scapat de steguletele rosii in domeniul justitiei, lucru ce ar fi putut duce la intarzierea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

“Spre deosebire de rapoartele anterioare, in ultimul, din mai 2006 nu se mai mentioneaza independenta sistemului judiciar ca o problema. Se mentioneaza alte probleme, de pilda eficienta sau raspunderea disciplinara, dar nu independenta”, a declarat vineri Monica Macovei, care a prezentat intr-o conferinta de presa rezultatele din justitie.

Totusi, Comisia Europeana a semnalat ca mai sunt unele probleme pe care Romania trebuie sa le rezolve. Astfel, oficialii europeni au dat doua bile negre pentru opozitia parlamentului roman in problema aprobarii perchizitiei intr-un caz de mare coruptie (vezi cazul Adrian Nastase) si respective pentru intarzierea la strategia de reforma a justitiei.

Macovei a mai aratat ca UE a apreciat eforturile Romaniei la capitolul lupta impotriva coruptiei, semnalind evolutii la performantele procurorilor si ale Politiei judiciare, prin directionarea anchetelor spre cazurile de mare coruptie, dar si cantitatea si calitatea investigatiilor impartiale in situatiile de coruptie la nivel inalt.

Macovei a declarat ca oficialii europeni asteapta ca Romania sa mentina actualul ritm de implementare a reformelor in justitie, pentru a asigura astfel rezultate tangibile pe viitor.

Referitor la sistemul judiciar, raportului CE arata ca numarul cauzelor aflate pe rolul Sectiei Civile a Inaltei Curti a scazut de la 8.569 in septembrie 2005, pana la 6.126 in februarie 2006, scadere care denota eficacitatea cu care s-a actionat.

Si totusi, in sistemul juridic mai sunt probleme. “Coruptia ramane inca o problema larg raspandita afectand principalele sectoare ale societatii si sunt necesare eforturi urgente, concentrate si crescute ale tuturor institutiilor de aplicare a legii si ale sistemului judiciar”, a spus Monica Macovei.

Ministrul Justitiei a mai spus ca in Romania mai trebuie infiintata o agentie care sa verifice averile demnitarilor, care, potrivit Monicai Macovei, ar putea fi aprobata de guvern in cel mult doua saptamani.

De asemenea, Parlamentul ar mai avea sarcina de a adopta Legea finantarii partidelor iar comisia juridica a Camerei Deputatilor ar trebui sa voteze modificarile la Codul penal si la Codul de procedura penala.