In primele 3 luni ale anului 2006, prin punctele de frontiera deschise traficului international, au iesit din Romania peste 1,65 milioane cetateni romani, cu 10,5% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar 0,33% dintre acestia, respectiv 5.471 de romani au fost returnati din strainatate, cu 5,2% mai putin comparativ cu perioada similara a anului trecut, arata statisticile Politiei Romane de Frontiera.

In perioada mentionata, politistii de frontiera au descoperit 111 pasapoarte false ori falsificate, fata de 125 pasapoarte, in perioada de referinta a anului 2005.

Potrivit datelor Politiei Romane de Frontiera, Romania are, in present, 6 zone in care se manifesta fenomenul migratiei ilegale, la fiecare frontiera cu statele vecine si la Marea Neagra, avand, in afara principiilor generale, anumite particularitati, determinate de specificul fiecarei zone, metodele folosite, destinatia si scopul calatoriei.

In primul trimestru al acestui an, la nivelul structurilor teritoriale de combatere a migratiei ilegale din cadrul Politiei de Frontiera, au fost depistate 17 - filiere migratie ilegala, in care au fost implicate 172 persoane (52 traficanti si 120 migranti); 24 calauze / transportatori (22 cetateni romani si 2 cetateni straini), fata de 20 descoperite in anul trecut si 279 persoane in tentativa de trecere ilegala a frontierei (142 cetateni romani si 137 cetateni straini).

Numarul romanilor care pleaca din tara este in crestere, al celor returnati este in scadere

Potrivit datelor Politiei Romane de Frontiera, prin punctele de frontiera deschise traficului international, au iesit din Romania 1.653.853 cetateni romani, cu 10,5% mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2005 cand au iesit din tara 1.479.824 cetateni romani.

In aceasta perioada, au fost returnati 5.471 cetateni romani, cu 5,2% mai putin comparativ cu perioada similara 2005, cand au fost returnati 5.771 cetateni romani.

Numarul romanilor returnati reprezinta 0,33% din numarul cetatenilor romani care au iesit din tara in primele 3 luni ale anului in curs.

Mai putine pasapoarte false

In primul trimestru al acestui an, politistii de frontiera au descoperit 111 pasapoarte false ori falsificate, fata de 125 pasapoarte, in perioada de referinta a anului 2005.

In privinta pasapoartelor romanesti falsificate, in primele 3 luni ale anului 2006 s-au descoperit 83 astfel de documente, fata de 94 documente descoperite in aceeasi perioada a anului 2005.

Referitor la metoda de falsificare, se constata o scadere in ceea ce priveste numarul de pasapoarte falsificate prin inlocuirea fotografiei (de la 52 cazuri din 125 pasapoarte in primele 3 luni ale anului 2005, la 23 cazuri din 111 pasapoarte in primele 3 luni ale anului 2006) si o crestere in privinta numarului substituirilor de persoana, in special in cazul pasapoartelor romanesti model 2001 (

de la 54 cazuri din 125 pasapoarte in primele 3 luni ale anului 2005, la 63 cazuri din 111 pasapoarte in primele 3 luni ale anului 2006).

Totodata, in perioada de referinta, politistii de frontiera au descoperit 500 stampile de trafic (romanesti si straine), toate contrafacute, aplicate in documentele de calatorie ale cetatenilor romani (pentru a "demonstra" legalitatea sederii in strainatate), comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut, cand au fost descoperite doar 325.

Spania - principala tara de destinatie pentru traficul de persoane

In perioada analizata, la nivelul structurilor teritoriale de combatere a traficului de persoane din cadrul Politiei de Frontiera au fost inregistrate 27 cazuri de trafic de persoane, in care au fost identificati 61 traficanti si 205 victime.

Potrivit informatiilor Politiei de frontiera, cele mai multe persoane implicate in activitatile de trafic provin din partea de sud a tarii. Principala tara de destinatie pentru traficul de persoane este Spania, exploatarea prin munca fiind cea mai intalnita modalitate de trafic, dar s-au inregistrat si cazuri de exploatare sexuala.

Cele mai multe victime, aproximativ 150 de persoane au fost traficate prin exploatarea prin munca, avand la baza situatia economica precara din estul si sudul Romaniei.

Italia se afla pe locul secund ca tara de destinatie folosita de traficanti, modalitatea de trafic fiind exploatarea sexuala. Cazuri izolate au fost inregistrate in Grecia, Elvetia, Cipru, Turcia, Macedonia, Olanda.

Datele au fost prezentate in cadrul intalnirii prilejuite de prezentarea concluziilor Sesiunii Grupului de Lucru privind migratia ilegala pe anul 2006, eveniment organizat de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si desfasurat in cadrul lucrarilor Conferintei Internationale a Politiilor de Frontiera.

La dezbateri au participat experti din cadrul structurilor de combatere a migratiei ilegale din 10 state, precum si reprezentanti ai organizatiilor nationale si internationale implicate in prevenirea si combaterea acestui fenomen.