Raportul de monitorizare a Romaniei si Bulgariei, facut public de Comisia Europeana saptamina trecuta, a incurcat si mai tare itele aderarii. Raportul a eliminat steguletele rosii din justitie si afaceri interne, dar nu a precizat o data clara pentru aderare. Cel mai probabil, aceasta va fi stabilita in octombrie, cind se va vedea daca Romania a rezolvat si ultimele probleme stringente.

Printre aceste probleme arzatoare se numara agricultura, cu trei avertismente majore, si sistemul de colectare a taxelor si impozitelor. Presedintele Comisiei Europene si comisarul pentru extindere au indemnat Romania, in cursul unei vizite-fulger la Bucuresti, sa continue reformele si sa traga tare in urmatoarele luni.

Vizita celor doi oficiali a fost interpretata de analisti si ca un semnal de sustinere pentru actualul Guvern, in conditiile in care s-au intetit zvonurile privind o eventuala motiune de cenzura sustinuta si de PD.

Instabilitatea politica se manifesta si in privinta ocuparii posturilor cuvenite Romaniei in institutiile europene. Conform Romaniei Libere, la Bucuresti au inceput deja negocieri febrile si lupte de culise pentru ocuparea unora dintre cele mai atractive astfel de posturi.