Desi urmeaza sa fie trimis in judecata, vicepremierul PC isi poate pastra functia datorita ambiguitatii legii si ezitarilor colegilor de guvernare. Doar un pas procedural mai este de facut pana la trimiterea primului inalt demnitar roman in functie, vicepremierul George Copos, in fata judecatorilor pentru fapte de natura penala.

Procurorii DNA nu pot sa intocmeasca inca rechizitoriul pe motiv ca fostului director de la RA Loteria Romana, Nicolae Cristea, cercetat in aceeasi cauza, nu i-a fost prezentat materialul de urmarire penala, fiind internat in spital.

Dupa ce a fost citat de doua ori fara sa se prezinte, vicepremierul Copos a mers vineri la sediul DNA, unde a aflat ca este acuzat de comiterea infractiunii de evaziune fiscala prin sustragerea de la plata la bugetul de stat a sumei de 40 de miliarde de lei vechi. Potrivit anchetatorilor, Copos a refuzat sa semneze documentul care atesta finalizarea urmaririi penale, pe motiv ca este nelegal.

"Pentru ca a refuzat sa semneze, s-a intocmit un proces-verbal care a fost semnat de avocatul domnului Copos si care tine loc de semnatura oficiala", a spus unul dintre anchetatorii de la DNA.

Copos nu poate fi schimbat decat de premier

George Copos nu este obligat, prin lege, sa demisioneze din functia de vicepremier. El nu poate fi nici suspendat deoarece legea raspunderii ministeriale prevede aceasta posibilitate doar pentru infractiunile savarsite in exercitiul functiei, ceea ce, in acest caz, nu este valabil.

Singurul care poate forta plecarea lui George Copos de la Palatul Victoria este premierul Tariceanu, care are la indemana doua posibilitati: remanierea sau restructurarea.

Liderii coalitiei sunt rezervati in declaratii, asteptand ca decizia sa fie luata personal de George Copos. "In mod normal, ne asteptam sa se suspende din functie", a declarat liberalul Bogdan Olteanu.

"El nu este obligat sa renunte la functie. Ar trebui sa fie insa o decizie generala, de principiu, ca acela care are astfel de probleme sa faca pasul inapoi. PD nu poate cere acum demisia pentru ca s-ar putea considera ca e o razbunare politica", ne-a declarat ieri presedintele democrat Emil Boc.

Conservatorii nu sunt dispusi sa-i ceara lui Copos sa plece de la Palatul Victoria: "PC nu se poate substitui instantelor de judecata".

Articol integral Evenimentul Zilei