Sefii directiilor sanitar-veterinare din Ungaria si Slovacia au declarat, la Paris, ca este exclus ca pasarile importate din cele doua tari sa fi fost infectate, pentru ca la ei functioneaza un sistem de monitorizare a gripei aviare, impus de Uniunea Europeana, transmite Radio Romania Actualitati.

Ei raspund astfel unor speculatii privind faptul ca focarele de gripa aviara ar fi reizbucnit in Romania in urma unor importuri de pasari din aceste tari.

Medicul veterinar sef al Ungariei, Mikols Sut, care neaga exportarea unui lot de cateva zeci de mii de pui de pasari infectati cu virusul gripei aviare H5N1, bazandu-se pe sistemul unional de monitorizare, a declarat ca pe parcursul anului trecut au efectuat analize in 11 000 de cazuri si au fost anuntate focarele gripale din tara.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii din Ungaria, Jozsef Graf, a declarat la Viena, la reuniunea ministrilor unionali de resort, ca Ungaria va introduce noi restrictii de control la frontiera ungaro-romana ca urmare a situatiei grave din Romania, interzicand totodata angajarea muncitorilor sezonieri proveniti din zone infectate cu gripa aviara din Romania.

El a spus ca tara sa va acorda tot sprijinul Romaniei pentru iesirea din acest impas.