Actiunile SIF Oltenia au cazut cu 14,06%, Petrom a pierdut 11,62% din valoare, iar BRD 9,64%. Problemele bursei romanesti incep sa devina din ce in ce mai mari, dar inca departe de ce se intimpla in alte tari. De exemplu brokerii si investitorii indieni sint in pragul sinuciderii dupa ce Bursa de Valori a cazut spectaculos in ultimele zile, ne anunta o agentie de stiri.

Caderi mari

„Scaderi, scaderi, scaderi regionale”, ne prezinta situatia Alin Brendea, director de operatiuni la SSIF Prime Transaction. Si ce altceva poti sa spui observind ca actiunea SIF Oltenia a pierdut 14,06% din valoare, Petrom 11,62%, iar BRD nu mai putin de 9,64%.

“Este vorba despre iesirea unor fonduri mari de investitii de pe pietele emergente. Pentru ca nu a cazut doar bursa din Romania, ci si cea din India, iar in Rusia caderea a fost de 12% acum doua zile. Si in Austria actiuni ale unor companii puternice au suferit pierderi de 10-12 procente, si ma refer aici la actiunile Raiffeisen”, mai spune Alin Brendea.

Ce a fost

Toti cei patru indici bursieri au cazut destul de mult. Astfel, BET a pierdut 5,37% din valoarea sa, BET-C 5,49%, BET-FI nu mai putin de 7,06%, iar ROTX doar 4,15%.

Printre actiunile companiilor mari care au suferit pierderi semnificative se remarca SIF Oltenia cu 14,06%, Petrom cu 11,62%, SSIF Broker Cluj cu 10,26%, BRD cu 9,67%, SIF Muntenia cu 7,14%, SIF Transilvania cu 5,73% si SIF Banat-Crisana cu 4,10%.

La capitolul lichiditate pe primul loc se situeaza SIF Oltenia cu tranzactii de 11,09 milioane de lei, BRD cu 7,52 milioane de lei si Banca Transilvania cu 6,47 milioane de lei.

Randamente spectaculoase la Sibiu

Pe fondul continuarii trendului negativ generalizat, sesiunea de tranzactionare de ieri de la Bursa din Sibiu a condus la o adevarata explozie a volumului de tranzactionare, investitiile concretizindu-se intr-un nou record al numarului de contracte.

Astfel, in sesiunea in cauza, a fost marcat un total ce s-a situat cu peste 30% in raport cu cel din intreaga luna mai a anului trecut, piata la termen inregistrind cea mai buna sedinta din intreaga sa istorie. Scaderile abrupte s-au constituit totodata ca atu al speculatorilor short, acestia putind obtine randamente spectaculoase.

Cea mai intensa activitate a fost inregistrata pe derivatele ce au ca activ suport actiunile SNP si DESIF 5, ambele titluri bifind volume deosebite de ordinul miilor de contracte. Randamentele intra-day pe pozitii de vinzare au ajuns la circa 50% in cazul DESNP si la peste 81% in cazul DESIF 5.

Articol integral Cotidianul