Vladimir Putin si liderii UE discuta, la Soci, problema energiei. Vizita la nivel inalt a occidentalilor se anunta extrem de delicata.

Liderul executivului european, Jose Manuel Barroso, si cancelarul austriac Wolfgang Schuessel, presedintele in exercitiu al Uniunii Europene (UE), au sosit marti in Rusia pentru o intalnire la nivel inalt delicata, in care vor incerca sa-l convinga pe presedintele rus Vladimir Putin sa asigure livrari constante si stabile de gaz din partea Rusiei.

Summitul UE-Rusia, care oficial incepe joi la Soci, statiunea de protocol de pe malul rusesc al Marii Negre, are pe agenda oficiala semnarea unui acord pentru simplificarea regimului de vize si readmisia imigrantilor ilegali si trasarea unui "parteneriat strategic" intre cei doi giganti europeni care sa inlocuiasca Acordul de Parteneriat si Cooperare ce expira in 2007.

Negocieri delicate pe comertul cu gaz

Discutiile de la Soci se vor concentra insa cu precadere asupra stabilitatii livrarilor de energie ruseasca catre tarile UE, dupa ce criza din relatia Moscova-Kiev a provocat in aceasta iarna - pentru prima data in istorie - intreruperea livrarilor de gaze rusesti catre Europa.

Cu toate ca sansele lor de succes sunt infime, Barroso si Schuessel sunt asteptati sa-l preseze pe Putin sa sparga monopolul Gazprom, in prezent cea mai mare companie de gaz mondiala, care controleaza 20% din rezervele mondiale si asigura 25% din necesarul de gaze al Europei.

Bruxelles-ul vrea, de asemenea, ratificarea de catre Rusia a Cartei Internationale a Energiei, care va insemna practic deschiderea retelei de conducte de export a Gazprom pentru alti furnizori, insa Moscova nu pare deloc dispusa sa faca acest lucru.

Interese divergente in UE

Liderii UE vor avea insa o misiune grea pentru ca tarile UE nu au in acest moment o pozitie unitara in privinta relatiei pe energie cu Rusia. Tot securitatea livrarilor se afla si in centrul disputei din jurul gazoductului care va lega Germania de Rusia prin Marea Baltica.

Articol integral Evenimentul Zilei