Nu l-au tinut icrele pe Fanel Pavalache, zis si "Crapul". A rezistat omul vreo cativa ani la "mititica", dar n-a dat in "gat" niciun peste mare din apele tulburi ale politicii noastre. Scurta paranteza, pentru improspatarea memoriei, boier Pavalache a fost prins in flagrant de procurori, in octombrie 2002, cu o mita de 20.000 de dolari.

Ulterior, au aparut informatii cum ca spaga totala insuma 4.000.000 de dolari! In schimbul "ungerii" sale cu verzisori, Pavalache s-ar fi angajat sa obtina o sentinta favorabila in procesul privind lichidarea securisticei Banci Internationale a Religiilor.

Pe atunci, seful sau era nimeni altul decat celebrul Serban Mihailescu, botezat Miki Spaga, la acea vreme ditamai ministru in guvernul Nastase. Cand Crapul a picat in navodul "parchetarilor", toata suflarea jurnalistica s-a intrebat logic: oare urmeaza Miki?

Pentru ca nu degeaba si-a atras fostul ministru porecla sugubeata si deopotriva dezonoranta, care a facut inconjurul Europei si a uimit cancelariile de la Bruxelles.

Numai ca, pe vremea justitiei "marca Rodica Stanoiu", ancheta n-a mai depasit frontiera Pavalache. N-a ajuns la pestii cei mari ai coruptiei. S-a oprit la unul mai mic, despre care judecata publica a conchis la unison: a luat totul asupra lui. Inchis paranteza.

Si iata ca, stupoare, din spatele gratiilor unde isi ispaseste condamnarea, Crapul a inceput totusi sa bolboroseasca. A slobozit bomba saptamanii trecute care a explodat in paginile majoritatii ziarelor.

Iata ce le-ar fi spus procurorilor, intr-un misterios autodenunt, fostul consilier guvernamental: ca omul ar fi dus tiptil o sacosa cu un miliard de lei in biroul lui Adrian Nastase de la Camera Deputatilor, bani ce ar fi urmat sa intre in contul sponsorizarii PSD.

Cel care ar fi semnat de primire ar fi fost insusi Serban Mihailescu. Iar filiera spagii ar fi fost calata pe un trio formidabil: Fanel Pavalache-Serban Mihailescu-Adrian Nastase. Mai mult, Crapul n-ar fi depus spaga doar in lichiditati, ci si in diverse obiecte de colectie: statuete, tablouri, bibelouri, lucruri pentru care, se stie, fostul premier are o slabiciune aparte.

In autodenuntul sau neasteptat, Pavalache ar fi mentionat si un martor al tranzactiilor: chiar soferul sau, Cristian Zamfir. Iar spagile ar fi trebuit sa-i asigure stabilitatea in functia de consilier al lui Serban Mihailescu, de unde, evident, putea sa produca in continuare pentru sine, pentru partid si al sau conducator iubit.

Halucinant, nu? Stirea bate ca unda de soc importanta scandalului "Zambaccian" in care este implicat si cercetat Adrian Nastase. Exista si o asemanare: in ambele cazuri se vorbeste despre cadouri ce trebuiau sa "unga" sus, pentru ca preopinentii sa-si mentina functiile jos.

E drept, in povestea Zambaccian s-au vehiculat ca moneda de schimb termopane, nu sacose cu miliarde de lei preschimbabili in valuta. Irina Jianu si Sergiu Sechelariu stiu de ce.

Oricum, ideea ramane aceeasi. Se contureaza tot mai clar perfidul mecanism din care s-au hranit gospodari ai fostului guvern pastorit de colectionarul Adrian Nastase. Sigur, acuzatiile, autodenunturile, dezvaluirile, fie ele si spectaculoase, nu sunt de-ajuns.

Trebuie sa fie confirmate si de justitie. Dar indiferent ce va scrie pe cele mai asteptate sentinte ale ultimilor 20 de ani, noi, palmasii, putem pune o umila intrebare inca de pe-acum: oare cati crapi avea balta pe vremea dv., domnule Nastase?