Dupa ce gigantul rusesc Gazprom si-a aratat puterea majorand pretul gazelor furnizate Ucrainei, Moldovei si Lituaniei a venit randul Republicii Belarus sa plateasca tribut catre "tar".

Astfel, incepand cu anul 2007 Republica Belarus va plati 200 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze fata de 46,68 dolari cat este in prezent, informeaza publicatia electronica Kommersant.

Analistii pietei energetice, citati de aceasi publicatie, sunt de parere ca aceasta mutare a Gazpromului vine dupa esecul inregistrat de companie in a acapara tot sistemul de livrare din Comunitatea Statelor Independente.

In cazul Belarusiei se pare ca presedintele Alexander Lukasenko a uitat de promisiunea facuta Kremlinului de a vinde Compania Nationala de Utilitati, Beltransgazcatre Gazprom.

Gazprom a oferit deja un pret de 1 miliard de dolari pentru compania Beltransgaz insa pretentiile lui Lukasenko, e vorba de 5 miliarde de dolari, sunt considerate absurde.

Pe data de 1 iunie o comisie formata din Alexey Miller- presedintele Gazprom, Alexander Ozerets- Ministrul Energiei din Republica Belarus si Dmitry Kazakov- presedintele Beltransgaz se vor intalni, insa sursele citate de Kommersant prevad deja un esec al negocierilor.