Intr-un interviu acordat in exclusivitate lui Emil Hurezeanu la Realitatea TV, presedintele Basescu a vorbit de la Paris despre ratificarea tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei si despre ce a discutat cu presedintele Chirac marti in capitala franceza.

"Am fost asigurat ca opinia publica franceza sustine aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Presedintele Chirac vede pentru Romania o singura data la fel cum o vedem si noi, 1 ianuarie 2007", a declarat presedintele Basescu. El nu a vrut sa discute despre progresele inregistrate de Bulgaria si despre ce a discutat cu presedintele francez referitor la Bulgaria.

"Eu nu voi discuta despre Bulgaria, voi discuta numai despre Romania, chiar daca in discutiile cu presedintele Chirac am vorbit de tratatul pentru Romania si Bulgaria. Va pot spune ca in ceea ce priveste Romania presedintele Chirac nu are nici un fel de rezerva", a spus Basescu.

La intrebarea lui Emil Hureazeanu "Daca mai exista rezerve credeti ca ele se leaga de numeroasele steaguri galbene prezente in ultimul raport, de faptul ca exista probabilitatea de a depasi in ultimele 5 luni obstacolele existente?", presedintele Basescu a raspuns: "Va pot spune ca presedintele Chirac a fost foarte deschis recomandandu-ne sa facem ca punctele cotate cu stegulete galbene sa

fie cotate cu verde, ca cele cu rosu din zona agriculturii sa ajunga la un standard acceptabil in asa fel incat Romania sa aiba o intrare in UE prin care sa beneficieze de toata resursa financiara care ii este deja alocata pentru 2007-2013. Din punct de vedere politic, Franta sustine fara rezerve 1 ianuarie 2007 pentru Romania."

Semnalul pozitiv transmis dupa ce Franta va ratifica tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei va fi receptat si de Germania, dupa spusele presedintelui Basescu. "Presedintele Chirac a discutat deja cu cancelarul Germaniei si ambele tari vor fi gata in luna octombrie, inainte de raport, pe 2 octombrie se va face ratificarea si in Senat".

Problemele de intrare cu fruntea sus in UE tin exclusiv de ceea ce se intampla in Romania: eficienta in guvernare, asezarea clara a obiectivelor. Cred ca Franta si Germania vor fi printre cei care vor calcula pasii in asa fel incat sa permita ratificarea in timp util.

Steguletele din octombrie se regasesc si in raportul din mai

"Exista o lista intreaga de legi care trebuie votate de catre executivul de la Bucuresti. Daca s-ar fi regasit doar 10 stegulete galbene ar fi fost un semn de seriozitate. Am convingerea ca executivul a inteles ca batalia nu este numai cu steguletele, riscul este foarte mare, trebuie daca foarte mare atentie si steguletelor galbene pentru ca prezenta lor este semn de mediocritate.

Cer guvernului Romaniei performanta in timpul caldurilor din vara si de ce nu imi permit sa adresez un apel si romanilor: integrarea in Uniunea Europeana nu este numai a politicienilor, trebuie sa fie constienti ca se integreaza 22 de milioane de romani si este un proces uneori costisitor cu lucruri care nu ne plac intotdeanua", a declarat Basescu.

Traian Basescu are si miercuri un program incarcat, in cea de-a doua zi a vizitei sale in Franta, anunta Antena 3. De dimineata, seful statului s-a intalnit cu presedintele Uniunii pentru o Miscare Populara, Nicolas Sarkozy, si cu presedintii celor doua Camere ale parlamentului francez.

La pranz, Basescu participa la reuniunea Comisiei de politica externa a Adunarii Nationale Franceze. Tema principala a acestor intrevederi o va constitui, ca si in ziua precedenta, ratificarea in timp util a Tratatului de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana.

Traian Basescu va reveni in tara in jurul orei 19. Presedintele va pleca direct la Spitalul Elias pentru a continua recuperarea post-operatorie. Aceasta este a doua vizita pe care Traian Basescu o face la Paris in mai putin de un an.