Controversatul afacerist sustine ca nu are nici o problema: nici cu justitia, nici morala.

Considerat cel mai bogat, cel mai puternic si cel mai influent roman la sfarsitul anilor '90, Vintu a trecut in umbra afacerilor proprii dupa scandalurile financiare legate de numele sau in 2000 si 2001.

Anul acesta, Sorin Ovidiu Vintu a revenit in forta in mediul de afaceri din care s-a retras acum sase ani, dupa prabusirea Fondului National de Investitii, prima implicare recunoscuta fiind zona media.

"Evenimentul zilei" a aratat, in exclusivitate in editia de luni, reteta folosita de SOV pentru a-si tine afacerile si averea ferite de ochii opiniei publice si ai procurorilor: firmele off-shore. Dezvaluirile au pus lupa si pe noile zone de business spre care s-a orientat controversatul afacerist: petrol, asigurari, brokeraj si imobiliare.

Cu o avere evaluata de revista "Capital" la 750 de milioane de dolari si plasat pe locul trei in topul bogatilor Romaniei, Vintu si-a petrecut trei saptamani intr-o statiune din Creta, la un hotel exclusivist, unde bungalow-ul pe care l-a ocupat costa 2.800 de euro pe noapte.

"Evenimentul zilei" i-a luat acest interviu lui Sorin Ovidiu Vintu in Creta, pe 14 mai, incheind astfel o documentare incognito in Elounda, considerata cea mai luxoasa statiune de la Marea Mediterana. Dupa ce am surprins felul in care si-a petrecut vacanta controversatul miliardar, l-am luat la intrebari despre chestiunea FNI, afacerile sale ascunse, politica si presa.

EVZ: Domnule Vintu, Ioana Maria Vlas va considera raspunzator moral pentru prabusirea FNI!

Sorin Ovidiu Vintu: Cand ati aflat lucrul asta?

Acum trei ani, cand a revenit in tara, iar de-atunci repeta acest lucru incontinuu. In urma venirii Domniei Sale in tara, fiecare afirmatie a Domniei Sale a facut obiectul a zeci de verificari. Nicio afirmatie a doamnei nu s-a verificat.

Ioana Maria Vlas nu s-a referit numai la fapte, ci si la culpa morala.

Culpa morala ca fac afaceri in Romania, domnisoara? Ca am facut afaceri in Romania? Care culpa morala?

Culpa morala a prabusirii unui fond, pe care l-ati creat.

Si vandut cu trei ani inainte de prabusirea lui. Care-i culpa morala? In urma cercetarilor facute timp de cinci ani de armate de procurori si politisti nu mi s-a putut retine in sarcina absolut nimic. Nici moral si nici penal. Afirmatiile unora si ale altora... Asta e treaba lor.

Se implinesc sase ani la prabusirea FNI si ati reusit sa scapati de acuzatiiile aduse...

Am reusit sa-mi dovedesc nevinovatia, nu sa scap de acuzatii. Am ramas aici, nu am fugit precum altii din tara. Am luptat impotriva unor desfasurari incredibile de forte si am reusit sa dovedesc ca nu sunt vinovat.

Sa inteleg ca nu va simtiti vinovat?

Capitalismul din Romania se construieste cu capitalisti. Nu poti avea o societate capitalista fara capitalisti. Important este, in ceea ce-i priveste pe acestia, respectarea legii. Iar moralitatea lor se reflecta in succesul in afaceri. Acestea sunt unitati de masura pentru lumea afacerilor.

Articol integral Evenimentul Zilei