Curtea Europeana de Justitie a decis ca un acord prin care companiile aeriene europene se obligau sa ofere Statelor Unite informatii despre pasagerii lor este ilegal, deoarece incalca dreptul la viata privata.

Washingtonul insista insa ca acest acord reprezinta un instrument vital in lupta cu terorismul.

Dupa atacurile de la 11 Septembrie, Consiliul de Ministri al Uniunii Europene a acceptat ca e nevoie ca Statele Unite sa fie informate despre datele personale ale pasagerilor care calatoresc cu linii aeriene din Europa.

Aceste companii trebuie sa furnizeze circa 30 de seturi de informatie despre fiecare pasager, incluzand numele, adresa si detaliile cartii de credit - totul cu cel putin 15 minute inaintea decolarii catre Statele Unite.

De asemenea, trebuie oferite si detalii despre preferintele culinare ale pasagerilor, care pot releva eventuala apartenenta la o anumita religie sau etnie.

Pete King, presedintele Comitetului pentru Securitate Interna din Camera Reprezentatilor de la Washington, afirma ca masura e in continuare necesara.

“Trebuie sa colectam cat mai multa informatie cu putinta, pentru a preveni un eventual atac. Un pasaport nu ofera suficiente date, asa ca am recurs la acest acord, util pentru toata lumea. Nu-mi amintesc ca sistemul sa fi condus vreodata la abuzuri, la imixtiuni in viata privata”, spune congresmanul american.

Articol integral BBC