Presedintele Traian Basescu a vorbit, marti, oamenilor de afaceri francezi, reprezentanti a peste cincizeci de firme, despre oportunitatile economice oferite de Romania odata cu aderarea la UE. Presedintele Basescu a subliniat ca “cine va investi in Romania nu va pierde”, perfectionarea mediului de afaceri constituind un obiectiv comun al sau si al Guvernului.

Seful statului a declarat ca Romania este, in momentul de fata, un loc potrivit pentru investitii: Romania va deveni o tara dinamica, fiind in al saselea an consecutiv de crestere economica, care a variat intre 4,5 si 8%.

Presedintele Basescu a subliniat ca “cine va investi in Romania nu va pierde”, perfectionarea mediului de afaceri constituind un obiectiv comun al sau si al Guvernului.

Traian Basescu a explicat ca mediul de afaceri din Romania trece printr-un proces de imbunatatire, ca mai sunt unele probleme din punct de vedere al birocratiei, iar coruptia la nivelul administratiei centrale si locale s-a diminuat in ultimul an. De asemenea, modificarea Codului comercial ii va ajuta pe oamenii de afaceri sa aiba un punct de sprijin in Justitie, a completat Presedintele.

Totodata, seful statului a aratat ca, o data cu aderarea la 1 ianuarie 2007, tara noastra va beneficia din partea Comisiei Europene de o finantare de 30 de miliarde de Euro, care se vor concentra in dezvoltarea infrastructurii. Presedintele Basescu a mai spus ca datorita gradului scazut de indatorare externa, Romania isi propune sa imprumute de la UE inca 30 de miliarde de Euro.

Un astfel de program va face ca economia romaneasca sa cunoasca o crestere spectaculoasa, a considerat seful statului, creandu-se conditii foarte bune pentru dezvoltarea agriculturii, a industriei alimentare, a industriei lemnului si a turismului.

Presedintele Basescu a apreciat ca, in momentul de fata, Romania are nevoie din ce in ce mai mult de forta calificata de munca si ca acest lucru va genera o intoarcere in tara a romanilor plecati sa munceasca in strainatate.

Seful statului a mai afirmat ca prin intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, din cele 27 de state membre, 14 vor fi francofone, tara noastra schimband echilibrul de forte in favoarea pilonului francofon.

In cea de a doua zi a vizitei de lucru in Franta, presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu ministrul de interne francez, Nicolas Sarkozy, cu presedintele Comisiei de Politica Externa a Adunarii Nationale, Edouard Balladur, precum si cu presedintele Senatului francez, Christian Poncelet, si cu presedintele Adunarii Nationale, Jean-Louis Debre.

In cadrul discutiilor, Nicolas Sarkozy a declarat ca Franta este „total favorabila intrarii Romaniei in Uniunea Europeana” si va continua sa incurajeze public Romania pentru ducerea mai departe a reformelor necesare aderarii in bune conditii la UE.

La randul sau, presedintele Basescu a aratat ca tara noastra va fi „o surpriza placuta” pentru Europa, ca performanta economica si sociala, si a afirmat ca Romania va reusi sa depaseasca punctul critic al diferentelor dintre o tara in tranzitie si una stabila economic.

Seful statului a declarat ca Romania este constienta de restantele pe care le are, si se va concentra in perioada urmatoare pe eliminarea acestora.

Christian Poncelet a declarat ca dorinta Senatului Frantei este ca Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE sa fie ratificat pana la sfarsitul lunii iunie sau la inceputul lunii iulie a.c., intr-o sesiune extraordinara. In acelasi timp, presedintele Senatului a aratat ca Franta si Romania trebuie sa se ajute reciproc in cadrul Uniunii.

La randul sau, Jean-Louis Debre, a declarat in cadrul discutiilor cu presedintele Romaniei ca, pe data de 27 iunie a.c., Adunarea Nationala a Frantei va lua in dezbatere Tratatul de Aderare la UE.