Pe perioada iernii, mai precis in perioada decembrie - februarie, furnizorii de gaze naturale vor fi obligati sa nu intrerupa alimentarea cu gaze naturale catre persoanele care beneficiaza de ajutoare sociale conform Legii venitului minim garantat, precum si persoanelor cu handicap, potrivit unui proiect al ANRGN.

Gabriel Sarbu, director general al Departamentului de preturi ANRGN, a declarat pentru HotNews.ro ca estimeaza ca acest proiect va fi aprobat in aproximativ o luna de zile, iar efectele acestei decizii se vor face simtite in luna octombrie a acestui an.

Presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, a anuntat luni ca autoritatea pe care o conduce va promova in aceasta saptamana proiectul de instituire a unor obligatii de serviciu public pentru toti operatorii din sectorul gazelor naturale.

Proiectul de decizie prevede ca pentru persoanele care beneficiaza de ajutoare sociale conform Legii venitului minim garantat, precum si persoanelor cu handicap, se instituie obligatia de asigurare neintrerupta a furnizarii gazelor naturale pe perioada iernii, respectiv in perioada decembrie - februarie.

“Nu inseamna ca aceste persoane nu vor mai plati. Banii urmeaza a fi recuperati dupa perioada decembrie - februarie”, a declarat Gabriel Sarbu, director general in cadrul Departamentului de Preturi ANRGN.

In acelasi timp, proiectul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) propune instituirea obligativitatii asigurarii cu prioritate a consumului de gaze naturale, in situatii de criza, pentru consumatorii casnici, categorie in care este inclusa si populatia, si pentru institutiile de asistenta sociala.

Producatorii interni de gaze naturale, operatorul SNT, operatorii sistemelor de distributie a gazelor naturale, precum si furnizorii licentiati vor avea obligatia de a asigura consumul si serviciile aferente consumatorilor casnici, institutiilor care asigura servicii medicale, unitatilor de invatamant obligatoriu, institutiilor de asistenta sociala, centralelor de furnizare a agentului termic

care nu au posibilitatea de a folosi combustibil alternative precum si institutiilor publice de la nivel central si local, institutiilor din domeniul culturii si cultelor, precum si organizatiilor nonguvernamentale de interes general.

Gabriel Sarbu a precizat pentru HotNews.ro ca acest proiect va fi supus spre discutie saptamana aceasta, mai precis joi, in cadrul Consiliului Consultativ al ANRGN si ca aprobarea lui este posibila in circa o luna de zile, urmand ca efectele acestei decizii sa se faca simtite abia in luna octombrie a acestui an.

“Deocamdata este doar un proiect. Acesta urmeaza sa fie supus spre discutie in cadrul Consiliului Consultativ al ANRGN si atunci se va vedea daca este de ajuns doar propunerea presedintelui ANRGN sau este nevoie de o hotarare superioara gen Hotarare sau Ordonanta de Guvern.

Oricum saptamana aceasta, mai precis joi se va discuta pentru prima data dar aceasta nu inseamana ca se va lua imediat o decizie.

Este posibil sa mai existe o perioada de consultari. Estimez ca acest proiect va fi aprobat in aproximativ o luna de zile, iar efectele acestei decizii se vor face simtite abia in luna octombrie a acestui an.”, a explicat Gabriel Sarbu, director general al Departamentului de preturi ANRGN.