Grupul Rompetrol, prin Divizia de Explorare si Productie (Upstream), va incepe in circa 3 luni de zile lucrarile de reactivare, testare si apoi de dezvoltare a zacamantului de gaze naturale de la Golesti (Arges), investitie care ar putea depasi in urmatorii patru ani 27 de milioane de dolari, informeaza un comunicat de presa al companiei.

Rompetrol a devenit titularul licentei de exploatare-dezvoltare a perimetrului mentionat la 1 iunie 2006, in urma semnarii acordului de concesiune cu Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM).

Potrivit Rompetrol, licenta este valabila pentru o perioada de maximum 20 ani, la expirarea careia titularul are posibilitatea de a o prelungi la fiecare 5 ani. Perimetrul, cu o suprafata de circa 4.5 km patrati, se afla in apropierea retelei nationale de distributie a gazelor, la circa 5 kilometri de Pitesti.

“Zacamantul Golesti a fost ales, in primul rand, pentru experimentarea si dezvoltarea unui proiect de inmagazinare subterana a gazelor naturale. Reactivarea si investigarea celor 5 sonde productive pot aduce informatii noi cu privire la potentialul energetic si productiv al zacamantului.

Aceste informatii vor constitui suportul tehnic si decizional al strategiei de dezvoltare”, a declarat Serghie Mihalache, director general al Diviziei de Explorare si Productie a Grupului.

Programul de exploatare si dezvoltare se va derula in doua etape.Prima se va desfasura pe o perioada de aproximativ 2 ani si va consta in reactivarea sondelor, precum si in investigarea si testarea potentialului productiv al zacamantului. Nivelul investitiei aferente acestei faze se ridica la circa 500.000 de dolari.

In functie de rezultatele obtinute, Rompetrol va decide trecerea la urmatoarea etapa, a carei valoare estimata se ridica la circa 2 milioane dolari. In aceasta a doua faza, Rompetrol va continua si dezvolta exploatarea, prin construirea si amenajarea facilitatilor de productie, colectare, transport si valorificare a gazelor noi, cu o rezerva estimata la 20 milioane metri cubi.

In programul de strategie, Rompetrol a mai prevazut si dezvoltarea unui proiect de inmagazinare subterana a gazelor naturale. Capacitatea de livrare a acestuia va fi de 120 milioane metri cubi/ciclu - intr-o prima faza urmand sa creasca la 150 milioane metri cubi/ciclu. Pentru finalizarea acestui proiect, Rompetrol intentioneaza sa investeasca circa 25 de milioane de dolari, in urmatorii 5 ani.

Conform acordurilor de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera incheiate cu ANRM, divizia Upstream a companiei are concesionate, din 2004, si doua perimetre de explorare : Zegujani si Satu Mare, iar din 2005, alte 3 perimetre similare, transferate de la Forest Oil: Gresu, Nereju si Focsani.

Grupul Rompetrol a inregistrat in primele patru luni ale acestui an pierderi nete de 20 milioane de dolari, in timp ce cifra de afaceri consolidata a crescut de 2,5 ori, atingand valoarea 1,78 miliarde dolari. Pierderile inregistrate au fost explicate de Rompetrol prin cresterea cheltuielilor financiare si prin preturile tot mai mari platite pentru petrolul importat. Pierderi de circa 22 milioane de dolari a inregistrat si Rompetrol Rafinare.