Autoritatile militare americane de la baza de detentie Guantanamo din Cuba au deschis o ancheta pentru a stabili cum a fost posibil ca trei prizonieri aflati intr-un pavilion de maxima securitate sa se sinucida, avand in vedere ca, teoretic, ar trebui sa se afle sub supraveghere permanenta, releva "New York Times".

Din primele investigatii rezulta ca detinutii s-au ascuns in spatele rufelor intinse la uscat in celule si s-au spanzurat cu laturi confectionate din haine si cearsafuri.

Totodata, ei au aranjat paturile de pe paturi astfel incat sa para ca ar dormi, pentru a insela vigilenta gardienilor care, potrivit, protocoalelor, trebuie sa verifice fiecare celula din doua in doua minute.

Un prim lucru pe care ancheta incearca sa-l stabileasca este cat timp a trecut de la moartea detinutilor si pana la descoperirea lor de catre militarii americani. De asemenea, se urmareste elucidarea modului in care cei trei au reusit sa-si coordoneze actiunea.

Celulele detinutilor, masurand 2x2,5m, nu se invecinau, insa peretii despartitori sunt din plasa de sarma, astfel ca se poate comunica relativ usor.

Conducerea bazei a ordonat ca de-acum inainte sa nu li se mai permita detinutilor sa-si spele rufele in celule, iar gardienii sa ridice in fiecare dimineata lenjeria de pat, astfel incat ei sa nu mai aiba timp sa-si confectioneze streanguri.

In plus, se vor restrictiona o serie de articole de toaleta ce pot fi transformate in arme cu care detinutii se pot vatama pe ei insisi sau pot ataca gardienii.

Teza sinuciderii, contestata

Autoritatile au dezvaluit si identitatile celor trei sinucigasi, doi sauditi si un yemenit, cu varste intre 22 si 33 de ani. Potrivit oficialilor americani, unul era membru al-Qaida, altul facea parte dintr-o grupare saudita interzisa, iar al treilea era luptator taliban.

Familiile celor trei si-au exprimat indoielile privind faptul ca ei si-ar fi curmat zilele, avansand ipoteza ca ar fi fost omorati. Tatal detinutului Talal al-Zahrani (22 ani) a povestit ca a primit recent o scrisoare de la fiul sau si "nimic nu sugera ca are de gand sa-si puna capat zilelor".

La un pas de libertate

Pe de alta parte, un avocat american care se ocupa de apararea detinutilor de la Guantanamo a declarat ca yemenitul Shaman Turki al Utayabi se afla pe lista celor care urmau sa fie eliberati inca din 2005, insa lui nu i se comunicase acest lucru deoarece americanii nu se hotarasera in ce tara va fi expediat.

Articol integral in EVZ