Din decembrie pina in mai, preturile de consum au crescut in medie cu 2,52%. Gripa aviara si-a adus din plin aportul la dezinflatie.

Preturile de consum au crescut in medie in luna mai cu 0,6%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica. Fata de inceputul anului in curs, rata inflatiei a ajuns la 2,52%, in vreme ce tinta asumata de Banca Nationala si Guvern pentru intregul an 2006 este de 5%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus.

Fata de luna mai 2005, inflatia este de 7,26%, ceea ce inseamna ca la nivelul inflatiei anuale a avut loc o revenire, dupa ce in aprilie aceasta scazuse pentru prima oara dupa 1990 sub 7%. Rata inflatiei din luna mai a fost de 0,22% daca sint excluse preturile la bauturi alcoolice si la tutun si de 0,54% daca nu este luata in calcul influenta combustibililor.

In cazul in care din indicele preturilor de consum sint eliminate preturile reglementate, cum ar fi cele la medicamente, utilitati, telefonie fixa, rata inflatiei a fost de 0,67% in mai.

Dezinflatie din focar

Epidemia de gripa aviara si mediatizarea intensa a acesteia au produs de la inceputul anului si pina acum si singurul efect colateral pozitiv. In afara perioadei de Pasti, cind romanii si-au invins reticenta fata de oua, pretul carnii de pasare si cel la oua a cunoscut o scadere constanta.

Astfel, aviara a contribuit la dezinflatie, deoarece producatorii si comerciantii au incercat sa contracareze scaderea consumului incurajind vinzarea prin preturi din ce in ce mai mici. Luna mai nu a facut exceptie de la regula. In cadrul grupei de produse alimentare s-au inregistrat cresteri importante la legume si la conserve de legume (+2,2%) si fructe si conserve din fructe (+1,2%).

Aceste cresteri au fost estompate de scaderea preturilor la oua (-10,4%), lapte si produse lactate (-0,7%) si carne, preparate si conserve din carne (-0,6%).

Articol integral in Cotidianul