Angajate de mai bine de 40 de ani intr-un razboi rece, Statele Unite si Cuba sunt prinse la ora actuala intr-un alt tip de conflict, in care „armele” sunt aprovizionarea cu energie electrica si apa, iar victimele - functionarii de la Sectia de interese americane la Havana (SINA), care tine loc de ambasada, in conditiile in care relatiile diplomatice intre cele doua state au fost rupte in 1962.

La inceputul acestei saptamani, Departamentul american de stat s-a plans ca de opt zile cladirea centrala a SINA a ramas fara curent electric.

„SINA este singura cladire din cartier unde nu este curent. Ma intreb de ce”, a spus Sean McCormack, purtator de cuvant al Departamentului de stat.

La randul lor, functionarii americani au dat publicitatii un comunicat in care detaliaza sicanele pe care le indura din partea autoritatilor cubaneze.

Astfel, sediul propriu-zis al SINA sta cu lunile fara apa, in timp ce in imobilele-anexe de-abia curge un firicel de apa la robinet. In plus, americanilor li se interzice sa importe masini, sa angajeze personal cubanez si s-a intamplat chiar ca diplomatii sa primeasca „vizite” neasteptate din partea autoritatilor.

Afrontul mesajelor subversive

Scandalul electricitatii este doar ultimul episod in razboiul izbucnit dupa ce, la inceputul acestui an, americanii au instalat pe fatada sediului un urias ecran pe care apar stiri si mesaje politice critice la adresa lui Fidel Castro.

Presedintele cubanez a denuntat initiativa americana drept o provocare si a dat dispozitii sa se mascheze cumva ecranul subversiv. Drept urmare, in fata cladirii a rasarit peste noapte o padure de catarge pe care au fost atarnate steaguri negre.

Integral in EvZ