Forumul Civic din Romania, o asociatie care reuneste 19 organizatii nonguvernamentale, majoritatea cu scop cultural, educational, religios, are pregatita in stadiu avansat actiunea de chemare in judecata a statului, deoarece a actionat fara nici un drept in chestiunea mostenirii „Gojdu”.

„Dorim sa se constate in instanta nulitatea renuntarii la mostenire, in 1953, de catre statul roman, care nu avea nici un drept sa o faca, si sa se revina la situatia din 1937, cand statul a actionat ca mandatar al Fundatiei Gojdu de la Sibiu. Existenta acestei fundatii a fost confirmata de instanta.

Iar statul, prin tratatul semnat cu Ungaria, prin care se infiinteaza o alta fundatie pentru administrarea de burse, a uzurpat numele si s-a folosit de fals si uz de fals. Ordonanta de urgenta aflata in dezbaterea Parlamentului este un nonsens, deoarece nimeni nu poate dispune de un drept pe care nu-l are”, a declarat, ieri, la Cluj-Napoca, unul dintre sefii Forumului, Mugur Vasiliu.

Actiunea va fi introdusa peste zece zile sau in septembrie, deoarece se intra in vacanta judecatoreasca. Vasiliu a argumentat de ce infiintarea fundatiei romano-maghiare prin ordonanta este neconstitutionala: aceasta se poate adopta numai in situatii a caror reglementare nu poate fi amanata, dreptul la mostenire nu este garantat, iar proprietatea privata nu este garantata si ocrotita.

Intrebat care este legitimitatea actiunii Forumului, Vasiliu a raspuns ca membrii ONG-urilor sunt potentiali beneficiari ai testamentului lui Emanuil Gojdu, care si-a lasat averea Bisericii in vederea instituirii de burse pentru studenti ortodocsi.

Daca procesul va fi pierdut in Romania - actiunea va fi introdusa la Curtea de Apel Bucuresti -, Forumul va apela la CEDO. ONG-urile ar prefera ca actiunea sa fie introdusa impreuna cu BOR, dar, daca Biserica va actiona separat, o vor sustine.

Mitropolitul Ardealului va pleda cauza in plenul Senatului

Senatorii au dezbatut, joi, mai bine de doua ore, asupra propunerii reprezentantilor opozitiei ca IPS Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului, sa poata sa exprime in Senat pozitia Bisericii Ortodoxe cu privire la infiintarea Fundatiei publice romano-ungare Gojdu.

In sedinta de joi a Senatului, au fost reluate dezbaterile asupra proiectului de lege privind aprobarea ordonantei pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si cel al Ungariei pentru infiintarea „Fundatiei Gojdu”, primii care s-au inscris la cuvant fiind senatorii opozitiei.

Atat senatorul PSD Adrian Paunescu, cat si liderul PRM C.V. Tudor au solicitat plenului sa-i dea dreptul IPS Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului si presedinte al Fundatiei Gojdu din Sibiu, sa prezinte in sedinta Senatului punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane.

Cererea a fost reluata de liderul grupului PRM din Senat, Mihai Ungheanu, dupa discursul colegului sau liberal, Tiberiu Prodan. „Nu este o propunere ca o nepoata sa se joace la claviaturile unui vot parlamentar, ci sa ne vorbeasca un mitropolit al Romaniei”, a spus senatorul PRM.

Incercand sa limiteze interventiile pe acest subiect, presedintele de sedinta Nicolae Vacaroiu a propus ca declaratia reprezentantului BOR, scrisa pe o hartie, sa fie citita de un senator PSD.

Articol integral in Gandul