Un control de mari proportii efecuat de Prefectura Iasi in administratia municipiului Pascani a scos la iveala ca primarul PSD Neculai Ratoi si acolitii sai traiesc intr-o alta realitate. Cativa sinistrati, alesi pe spranceana, s-au capatat cu adevarate viloaie, cu etaj si multe camere, din bani publici, desi casele lor nu suferisera decat cateva crapaturi.

Mai grav este ca si terenul pe care au fost construite vilele cunostintelor primarului Neculai Ratoi nu suporta astfel de constructii masive, casele construite riscand sa sufere fisuri in structura de rezistenta.

Palate pe banii statului

In timp ce pentru unii sinistrati Primaria Pascani este o adevarata mama iubitoare, pentru altii ramane ciuma. Cateva familii, ale caror case au fost spulberate de viitura si nu numai fisurate, continua sa locuiasca la Maternitatea Pascani sau la Caminul CFR.

"Am dispus efectuarea unor controale la Pascani, pentru a vedea daca lucrarile s-au realizat in conformitate cu legea si am descoperit mai multe nereguli", a declarat, la prezentarea raportului, Valerian Salavastru, coordonatorul Corpului de Control al Prefecturii Iasi. Raportul final al comisiei pentru dezastre Iasi cuprindea informatii cu privire la 197 de locuinte evaluate dupa inundatii.

Concluziile au fost ca 135 dintre acestea aveau afectata structura de rezistenta, iar 51 au nevoie de reparatii minore, cu caracter nestructural, adica doar tencuieli si finisaje. Unele dintre locuinte au fost atat de puternic afectate de ape incat nu se mai putea face nici consolidare, fiind necesara refacerea de la zero a caselor.

ANL a alocat in acest sens materiale care ar fi asigurat realizarea de constructii cu doua camere. Imediat dupa aparitia acestui raport, au aparut si neregulile. De la case cu doua camere, au aparut, ca prin farmec vile cu etaj, ridicate din banii publici.

Corpul de control al Prefecturii Iasi a descoperit si plati necuvenite de aproape 190 de milioane de lei catre constructorul PF Grosu Viorel si SC PROSOFT SRL.

Potrivit raportului Prefecturii, "raspunderea pentru utilizarea ineficienta a fondurilor alocate de Guvern ii revine conducerii Primariei municipiului Pascani, care a intarziat inceperea executiei lucrarilor de reconstruire si consolidare a caselor afectate de inundatii, a contractat executarea de proiecte in mod inutil si a achitat ilegal suma de peste 180 de milioane de lei, le revine

primarului Neculai Ratoi si viceprimarului Dumitru Pantazi". Liderii PSD Pascani, Neculai Ratoi si Dumitru Pantazi, s-a limitat la un singur comentariu: rafuiala politica.

Un articol de Catalin Dumitrescu