Formatia "electro-tango" Gotan Project, care a cunoscut succesul international cu piese ca "Last tango in Paris" sau "El Capitalismo foraneo", incluse pe albumul "La Revancha del tango" (care s-a vandut intr-un milion de exemplare in intreaga lume), va canta pentru prima oara in Romania in seara aceasta, incepand de la ora 20.00, la Sala Palatului din Bucuresti.

Spectacolul, inclus in turneul de promovare a ultimului album al trupei, "Lunatico", a plecat de la Sala L’Olimpia, din Franta, si va ajunge pe scenele de la State Opera House din Austria, Opera House din Danemarca, Shepherds Bush Empire din Anglia, Hollywood Bowl din SUA, Congress Hall din Polonia.

Cei trei muzicieni si colaboratorii acestora din Argentina si Spania promit un spectacol complex, sustinut de echipament tehnic de sunet si lumini de ultima generatie: zece muzicieni pe scena, care interpreteaza live, cinci cadrane de proiectie pe care vor putea fi urmarite reprize de dans contemporan, dans de societate, prim-planuri, cadre inedite. B

iletele, care au preturi cuprinse intre 150 si 200 de lei noi, mai pot fi cumparate de la Sala Palatului sau Librariile Carturesti.

Un milion de albume vandute

Numele formatiei este un joc de cuvinte: ultima silaba din cuvantul "tango", pusa la inceput, rezulta: Gotan. In Argentina acest gen de jocuri de cuvinte, numit Vesre (de la revers = invers), este foarte popular si este propriu dialectului "Lunfardo", vorbit de patura de jos a populatiei din Buenos Aires.

In urma cu sase ani, Philippe Cohen Solal, initiatorul grupului Gotan Project, nu dorea decat sa imprime 500 de discuri cu o singura melodie, marele succes international "El Capitalismo foraneo".

"Pe atunci credeam ca ne putem considera fericiti daca le vom vinde pe toate in doi ani", declara acesta. Proprietarul casei de discuri l-a convins insa ca ar avea aceleasi costuri daca ar imprima o mie de CD-uri. Si asa a inceput povestea de succes a proiectului cross-over Gotan Project si al trioului de muzicieni cu acelasi nume.

"Revansa tangoului"

Albumul lor de debut, "La Revancha del tango" ("Razbunarea tangoului"), s-a vandut in mai bine de un milion de exemplare. Initiatorul proiectului este Cohen Solal, un muzician de 44 de ani din Paris, cu experienta in domeniul muzicii electronice, producator si compozitor de muzica de film (printre altele a realizat coloana sonora pentru filmul "Europa", de Lars van Trier).

Din grup mai fac parte: chitaristul argentinian Eduardo Makaroff, emigrat din Argentina in timpul dictaturii militare, si producatorul elvetian de muzica electronica Christoph H. Muller.

Intre "Ya basta" si "El Capitalismo foraneo"

In 2001 a aparut albumul "La Revancha del tango", iar amestecul dintre tangoul clasic si beat-ul electronic s-a dovedit un mare succes, DJ din intreaga lume preferand acest hibrid muzical pentru ringurile de dans.

La baza acestei "musica brutal", dupa cum se intituleaza una dintre piesele albumului, e tangoul. Solal&co au prelucrat piese ale celebrului inventator al "tango nuevo", Astor Piazzolla, precum si a unor clasici precum Roberto Goyeneche sau An’bal Troilo.

In urma unei vizite in Buenos Aires, unde Solal a testat "valabilitatea" muzicii pe care o produsese, acesta a declarat: "Mi-am propus sa nu editez albumul daca soundul nostru nu s-ar fi potrivit celui al orasului Buenos Aires".

Rezultatul a fost multumitor. Tot Argentina este cea care adauga acestei "muzica brutal" si un mesaj politic. Unele dintre melodii povestesc despre dictatura militara din Argentina si despre situatia economica in care se regasea aceasta tara in anii 2000.

Articol integral in EVZ