Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va primi mai putini bani la rectificare decat era prevazut initial, a anuntat Radu Berceanu, noul ministru al transporturilor, constructiilor si turismului (MTCT), in prima sa conferinta de presa.

Oficialul MTCT spune ca a luat decizia de a reduce din fondurile ANT la rectificare, prevazute initial la 10 milioane RON, pentru ca institutia nu-i poate cheltui pe toti si ca astfel banii vor ramane imobilizati, in defavoarea altor institutii care au nevoie de ei.

325 milioane de euro asteapta sa fie cheltuite

De altfel, nu de bani se duce lipsa la ANT, institutie care are de cheltuit, pana in 2008, 325 milioane de euro, pentru Programele nationale de finantare a turismului. Astfel, de la anuntul din 16 martie a.c.

privind aprobarea acestora de guvern, lucrurile s-au miscat doar pe hartie, singura actiune vizibila fiind acum doua saptamani, cand la lista celor cinci programe existente s-a mai adaugat unul, cel de dezvoltare a turismului cultural.

ANT este institutia care se va ocupa, practic, de derularea acestor programe, de la preluarea acestora de la comunitatile locale, la analiza din punct de vedere al oportunitatii, organizarea licitatiilor si finantarea lucrarilor.

Astfel, "Programul de reabilitare a domeniului schiabil", care-si propune, in principiu, imbunatatirea conditiilor pentru practicarea sporturilor de iarna, are un buget estimat la 130 milioane de euro, din care cate 50 milioane de euro pentru 2006, respectiv 2007, si 30 milioane de euro in 2008.

"Dezvoltarea echilibrata si integrata a statiunilor turistice balneoclimaterice beneficiaza de 90 milioane de euro, iar "Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montana inalta - de 30 milioane de euro. Pentru litoral si Delta Dunarii este rezervata o suma de 30 milioane de euro.

Proiectele care vor fi finantate sunt pentru amenajarea de miniporturi pentru agrement nautic, constructia de foisoare, extinderea infrastructurii de utilitati si acces spre plaje si a facilitatilor pentru programul Blue Flag. Termenul de doi ani pentru finalizarea acestor proiecte ample pare nerealist, daca avem in vedere viteza elaborarii proiectelor si implementarea acestora.

Articol integral in Adevarul