Scolarii trebuie sa se straduiasca, nu sa se sterseze

Valoarea notelor este un subiect indelung disputat in scolile si casele din Romania sau de pretutindeni. Pe de o parte sint unii care cred ca sistemul nostru de notare este corect si adecvat, pe de alta parte sint altii care sustin ca notele nu pot reflecta adevaratele abilitati si performante ale unui copil.

Indiferent de partea cui te afli, totusi e indiscutabil ca notele au o anumita importanta - pentru burse, pentru diplome si pentru alte oportunitati educationale de care pot beneficia copiii.

De ce sunt importante notele de la scoala?

Notele sint importante si pentru a intari respectul de sine, pentru a-i invata pe copii sa faca fata competitiei, sa ii ajute sa invete din greseli si sa le formeze motivatia si rezistenta. Ca parinte, cel mai important lucru pentru voi este sa va motivati copiii sa iubeasca invatatura, indiferent de note.

Dar, atentie - daca luati in deridere importanta notelor, cei care au de pierdut sint copiii vostri. Elevilor care au note bune aproape intotdeauna le place sa invete, si prin urmare sint mai silitori la scoala.

Scuze, scuze

Elevii care nu si-au format o etica a muncii sint renumiti pentru ca gasesc intotdeauna scuze in privinta notelor pe care le iau. Multi argumenteaza ca ar trebui sa aiba dreptul sa aleaga ceea ce ar dori sa invete. Vin cu argumente care suna inteligent despre faptul ca "notele nu conteaza atit timp cit noi invatam".

In spatele acestor argumente pot fi temerile elevilor ca nu ar putea sa obtina note mai bune chiar daca ar incerca.

Gasirea echilibrului

Nu doriti sa faceti presiuni asupra copiilor sa capete o obsesie in privinta notelor. Dar in schimb, doriti ca scolarii sa vada notele ca o evaluare critica a performantelor lor. Nu este un echilibru usor de atins de catre parinti, dar urmind aceste sugestii, puteti sa va ajutati copiii sa cultive atitudini sanatoase fata de note.

Vorbind despre note

Este o idee buna sa discutati cu copilul vostru despre notele pe care le are, despre ceea ce invata de fapt si despre progresul facut in eforturile lor. Aveti grija sa nu reactionati exagerat la notele lor bune sau mai putin bune. Rasplatind sau pedepsind copiii pentru notele lor nu ii motiveaza aproape deloc. Strategiile de identificare a problemei si de rezolvare a ei sint mult mai eficiente.

Rasplatiti eforturile

Cea mai buna si mai corecta cale de a stabili anumite asteptari pentru copiii vostri este sa le observati eforturile. Daca sint constiinciosi - daca isi fac toate temele, se pregatesc bine pentru teste si isi dedica timpul unui studiu atent - notele lor probabil se vor potrivi cu abilitatile lor.

Observati eforturile lor si dati copiilor un sens al asteptarilor pe care sa le aiba bazat pe aceste eforturi.

Discutati cu profesorul

Trebuie sa va consultati in mod regulat cu profesorii copiilor vostri. Impresiile imparatsite la sedintele cu parintii sint de obicei suficiente daca copiii vostri se descurca bine. Daca copiii au anumite probleme, totusi poate veti dori sa cereti mai multe detalii despre progresele lor. Acest lucru va va permite sa ii puteti sutine mai bine pe copii si pe profesorii lor.

Tensiunea si anxietatea

Elevii care reusesc foarte multe lucruri se confrunta cu tensiuni si presiuni in multe situatii. Parintii nu ii pot proteja pe copii de aceste presiuni, dar pot ajuta la reducerea stresului punindu-l intr-o perspectiva corecta si prin evitarea presiunilor inutile si nerealiste fata de acelea pe care copiii le simt deja.

Uneori, prinsi de realizarile copilului vostru, este dificil sa nu cresteti si mai mult asteptarile pe care le aveti. Daca comunicati in mod constiincios cu copiii vostri, sinteti totusi mai sensibili probabil fata de nivelul de stres acumulat si, prin urmare, puteti sa va schimbati si asteptarile pe care le aveti fata de ei.

Puteti sa va ajutati copiii sa se simta motivati fara sa simta o anxietatea care nu este rezonabila.

Stresul lipsei de studiu

Uneori copiii manifesta simptome de tensiune chiar si atunci cind nu lucreaza pentru ceea ce au de facut la scoala. Temele care nu au fost date la timp, lucrarile care nu au fost scrise si tragerea de timp pot face copiii sa simta o tensiune mai mare decit atunci cind lucreaza la temele pe care le au de facut.

Prea mult studiu?

Desi multi parinti se lupta incercind sa isi incurajeze copiii sa studieze si sa faca putin mai mult decit se asteapta de la ei, unii parinti si copii se confrunta cu exact contrariul. Unii copii studiaza de fapt si se streseaza prea mult. Cred ca nu se pot distra alaturi de familia lor sau facind alte activitati cu prietenii decit daca studiaza mai mult.

In loc sa fie incurajati sa lucreze ceva mai mult, acestor copii trebuie sa li se spuna sa faca treptat mai putin din ceea ce fac de fapt.

Este dificil sa ajuti copiii care se suspun singuri la presiuni sa nu mai studieze exagerat. Studiul exagerat si perfectionismul i-au ajutat sa aiba succes si primesc in continuare incurajari pozitive ca sa munceasca tot mai mult.

Sa spunem ca studiaza foarte mult pentru un test de chimie si nu numai ca primesc un zece cu felicitari, dar profesoara le si spune cu uimire ca nimeni nu a primit vreodata o nota la fel de mare pentru acest test dificil. Evident, avind asemenea rezultate pozitive, un copil nu va renunta sa mai studieze in mod exagerat.

Pericolul perfectionismului

Daca aveti un astfel de copil, probabil ati auzit de multe ori comentarii de la alti parinti despre cit de norocos puteti fi. De fapt, pentru unii din acest copii, acest comportament functioneaza bine pentru un timp, dar in cele din ruma nu mai da rezultate. Copiii reusesc sa primeasca burse, intra la facultati bune, dar apoi se lupta cu si mai mari presiuni in facultate.

Totusi, in cele din ruma, se vor confrunta cu realitatea, atunci cind nu vor mai putea studia prea mult pentru un test si nici nu vor mai putea fi perfecti.

Asteptarile imposibile pe care acesti superperformeri le au pentru ei insisi (si pentru alti) pot transforma imperfectiunile si greselile inevitabile ale vietii intr-o experienta agonizanta si vor avea ca rezultat adesea ura fata de sine si nefericirea.

Reduceti presiunea

Daca copiii vostri experimenteaza aceast presiune dominatoare, probabil au nevoie de ajutor pentru a invata sa fie putin mai relaxati.

Probabil vor simti ca adoptind o atitudine mai relaxata le va spori nelinistea cu privire la test. "Sa fie descurcareti" nu a fost niciodata punctul lor forte. Alungati-le teama cerindu-le sa isi schimbe obiceiurile de studiu treptat, cu pasi mici. Daca planuiesc sa acorde doua ore pentru studiu, incurajati-i sa isi asume risucl de a invata doar timp de o ora si jumatate.

Aduceti-le aminte copiilor care sint consecintele negative ale studiului exagerat. Sa stie ca se pot imbolnavi singuri si nu se vor mai putea duce la scoala, nu se vor mai duce la spectacol, la cor si nu vor mai cinta in trupa lor, si faptul ca vor putea sa rateze sa rosteasca discursul de adio la absolvire poate fi un motiv suficient sa isi dea seama ca trebuie sa incetineasca ritmul.

Este de asemenea important sa oferiti copiilor o perspectiva mai larga a lucrurilor. Explicatile ca tinind cont de amploarea lucruilor, nota la testul de matematica - sau altceva asupra caruia ei se concentreaza - nu este asa de importanta. Subliniati mereu ca valoarea copilului este ceva ce nu are legatura cu notele sale.

Aduceti-i aminte ca peste douazeci de ani nici macar nu-si va mai aduce aminte de acel test.

Observati daca sinteti cumva un model pe care copilul il copiaza in privinta studiului exagerat, si daca este asa, gasiti timp sa va relaxati si sa va distrati cu familia. Ajutati-va copiii sa gaseasca un echilibru intre munca si distractie.

Sfatul de la desprecopii.com

Invatarea este esentiala pentru dezvoltarea ulterioara a copiilor nostri. Profesia si calitatea vietii lor sint determinate de rezultatele lor din timpul copilariei. Notele bune au deschis oportunitati pentru ei si nu pot fi minimizate, dar sint si alte lucruri care conteaza:

Increderea

Competenta

Provocarea

Competitivitatea

Cooperarea

Colaborarea

Creativitatea

Credibilitatea

Preocuparea

Simtul civic

Contributia

Daca copiii vostri vor invata cit mai multe din aceste lcururi, vietile lor vor din ce in ce mai bune. Daca au o buna etica a muncii si sint perseverenti, atunci probabil vor obtine si note bune aplicind aceste principii.

autor: psiholog desprecopii.com, Carmen Ghilescu.