Grupul Italian de asigurari Generali a cerut aprobarea Consiliului Concurentei din Bulgaria pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al companiei bulgare Orel-G Holding, potrivit publicatiei Dnevnik.bg.

Prin aceasta tranzactie, estimata la circa 40 milioane euro, Generali va controla companiile de asigurari generale si de viata Orel si Orel Life, precum si compania de asigurari de sanatate Zakrila si centrul medical cu acelasi nume.

Actionarii majoritari ai companiei bulgare Orel-G Holding sunt Orel Consult cu 50% din actiuni, asiguratorul german Munich Re cu 29,67% din actiuni si Bulbank cu 19,3% din numarul total de actiuni.

Grupul Italian de asigurari nu a dezvaluit inca daca tranzactia tinteste actiunile detinute de Munich Re si Bulbank, dar surse apropiate procesului de achizitie, citate de Dnevnik spun ca Generali urmareste cumpararea pachetului integral de actiuni al holding-ului bulgar. Orel-G Holding detine in prezent 94% din compania de asigurari generale Orel, 90% din actiunile Orel Life si 55% din Zakrila. Generali urmeaza sa cumpare treptat si celelalte actiuni ale acestor companii.

Experti din piata, citati de publicatia bulgara Dnevnik considera ca valoarea tranzactiei este de circa 30-40 milioane euro.

Compania italiana de asigurari nu se afla la prima actiune de acest gen pe piata de asigurari din Bulgaria. Cu ceva vreme in urma, Generali a vrut sa cumpere asiguratorul bulgar DZI dar a parasit in mod surprinzator competitia si acelasi lucru s-a intamplat si cu o alta companie de asigurari, Vitosha. Anul trecut, Generali a anuntat achizitia unui procent de sub 2% din actiunile companiei DZI.

Grupul Orel a inregistrat anul trecut venituri din polite de 54,8 milioane leva, in scadere fata de rezultatele obtinute in anul anterior, cand veniturile s-au ridicat la 68,1 milioane leva. Pe de alta parte profitul grupului a crescut cu peste 300% pana la 8,8 milioane leva, cresterea fiind atribuita vanzarii companiei de asigurari de pensii Saglasie.

Anul trecut, asiguratorul italian cu sediul central la Trieste a inregistrat o crestere cu 15% a profitului consolidat, pana la 1,92 miliarde euro. Pana in 2008, Generali estimeaza o crestere de 50% a profitului consolidat, fata de anul trecut, pana la 2,9 miliarde euro.

Pentru perioada 2006-2008, asiguratorul italian estimeaza o crestere anuala a afacerilor de cel putin 20% pe pietele central si est europene pe care grupul are o prezenta relativ redusa, cum ar fi Slovacia, Slovenia, Romania si Croatia.